Cum sa gatesti sanatos

Cum sa gatesti sanatos

Cand vine vorba de gatitul sanatos, cea mai dificila parte o reprezinta informatiile despre nutritie, informatii care ne bombardeaza din toate partile. Asadar, e cazul sa te intrebi cat de sanatos gatesti. Nu de altceva, dar astfel ai putea preveni boli si disfunctionalitati cronice.

Iata cateva sfaturi pentru bucataria ta. Daca vei tine cont de ele, cu siguranta mancarea va fi sanatoasa si gustoasa.

Metoda 1. Include fructe in alimentatie

- foloseste fructe proaspete si de sezon. Primavara poti consuma portocale, vara, fructe de padure, iar toamna, mere si dovleac. Mancarurile preparate cu cele mai proaspete fructe de sezon sunt excelente cand vine vorba de gust si de valoare nutritionala.

- evita sa adaugi zahar in mancarurile pe baza de fructe. In schimb, alege optiuni mai sanatoase pentru a scoate in evidenta aromele fructelor. De exemplu, merele coapte pot fi servite cu iaurt, scortisoara, nuci si merisoare.

- nu uita de sucuri si de fructele uscate. Sucurile de fructe si fructele uscate folosite cu moderatie pot adauga valoare nutritionala aproape oricarei mese. Fii indraznet si gateste o reteta orientala precum puiul marocan cu prune uscate pentru un plus de fibre sau foloseste suc de portocale proaspat in salate.

- la prepararea prajiturilor, inlocuieste grasimea cu piureuri de fructe. Sosul de mere este un inlocuitor excelent pentru ulei cand gatesti briose sau alte prajituri.

Metoda 2. Prepara legumele

- cumpara legume proaspete de sezon. Primavara, cele mai bune alegeri sunt asparagusul, spanacul si prazul. Vara, opteaza pentru rosii, dovlecei si mangold. Toamna, legumele radacinoase precum ghindele si dovleceii aduc exact plusul de savoare de care ai nevoie la fiecare masa.

- alege metode sanatoase cde preparare a legumelor. Daca gatesti legumele cu foarte mult unt sau pregatesti mesele folosindu-te le ulei si grasime animala, nu faci decat sa adaugi extra calorii. Alege, in schimb, sa gatesti legumele la abur sau sa le frigi in putin ulei de masline pentru a obtine mancaruri delicioase si pline de nutrienti. Adauga grasimi pe baza de plante precum uleiul de masline sau de nuci legumelor verzi, cu multe frunze, ca broccoli sau varza de Bruxelles. Astfel, corpul tau va absorbi mai multi nutrienti.

- ia in considerare si legumele congelate. Pentru a avea legume gustoase pe tot parcursul anului, congeleaza legume de sezon. In cazul meselor rapide, apeleaza cu incredere la legumele organice congelate din magazine.

Metoda 3. Introdu in alimentatie cereale integrale

- evita carbohidratii rafinati. Poti incepe prin a inlocui painea alba cu painea din grau integral sau cea cu secara. De asemenea, poti gasi cu usurinta paste integrale de calitate in aproape orice supermarket.

- fii ingenios cand gatesti cu cereale integrale. De exemplu, adauga orz in tocanita de vita sau prepara un pilaf cu migdale si fructe uscate.

- fii inovativ. Invata sa prepari tipuri de mancare inlocuind orezul si pastele cu quinoa, grau spelta sau cuscus.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cand vine vorba de gatitul sanatos, cea mai dificila parte o reprezinta informatiile despre nutritie, informatii care...
Orice om adopta metode de lucru din familie sau chiar de la prieteni. Toate aceste metode devin...
Detaliile fac diferenta , spune o veche zicala. E valabila cam in toate domeniile, inclusiv in bucatarie,...