Obiceiuri de gatit pe care ar trebui sa le abandonezi

Obiceiuri de gatit pe care ar trebui sa le abandonezi

Orice om adopta metode de lucru din familie sau chiar de la prieteni. Toate aceste metode devin rutine. Din pacate, nu toate sunt si sanatoase. Spre exemplu, exista obiceiuri vechi in bucatarie care nu sunt deloc recomandate, desi ai convingerea ca sunt ideale in orice moment. Despre acestea, in materialul urmator.

Obiceiuri de gatit pe care ar trebui sa le abandonezi:

Decongelezi carnea la temperatura camerei. Pentru a dezgheta mai repede carnea, ai tendinta de a o lasa pe blatul din bucatarie. Nu este cea mai sanatoasa optiune! In acest caz, reproducerea bacteriilor se accelereaza si carnea s-ar putea altera fara sa observi(bacteriile nu sunt vizibile). Expertii in sanatate recomanda dezghetarea carnii in frigider. Dureaza mai mult, dar carnea va ramane proaspata. O alta optiune rapida este dezghetarea in apa rece. Introdu carnea intr-un pachet etans si pune-o intr-un recipient cu apa. Schimba apa la fiecare jumatate de ora.

Clatesti legumele/fructele in loc sa le speli cu mainile. Nu e suficient sa tii legumele/fructele sub jet de apa. Vei indeparta murdaria vizibila, insa elementele precum microbii sau pesticidele vor ramane acolo. Freaca legumele cu mainile sub jet de apa. Inainte de asta, le poti inmuia intr-un amestec de apa cu bicarbonat.

Gatesti fructele uscate fara sa le imbibi inainte in apa. Fructele uscate pot fi consumate fara a le inmuia. In schimb, daca vrei sa le gatesti la cuptor, e necesart sa te tii in apa clocotita cam un sfert de ora. Astfel, se vor inmuia suficient incat sa se prepare bine prin coacere. Daqca fructele nu cotin suficienta apa, ele vor absorbi umezeala in timpul coacerii. Asta inseamna inclusiv ca risti sa arzi preparatul!

Marinezi carnea mai mult de 12 ore. Multa lume inca e convinsa de faptul ca marinarea pe termen lung are darul de a fragezi carnea. Gresit! Cu cat o tii mai mult in acel sos, cu atat se intareste mai tare! De vine eset aciditatea provocata de ingrediente precum otet sau suc de lamaie. Carnea se marineaza ideal ,fara a-si schimba textura, in 20 minute!

Pui usturoiul la prajit inainte de toate. Usturoiul se prajeste foarte repede! Adaugarea simultana de usturoi si ceapa in tigaie e problematica, deoarece usturoiul va fi deja ars cand ceapa devine numai buna! Ai solutii! Ori tai usturoiul mai mare, ori il adaugi mai tarziu!

Framanti prea mult aluatul. Adesea, folosesti cam aceeasi abordare atunci cand vine vorba de pregatirea aluatului pentru diferite tipuri de produse de patiserie. Lucrurile care sunt bune, insa, pentru un fel de mancare, pot fi nepotrivite pentru altul. Framantarea prelungita a a aluatului il face mai dens si mai elastic datorita eliberarii active de gluten. Aceasta optiune este ideala pentru pizza, dar nu este eficienta pentru placinte. Asta pentru ca aluatul din placinte, de regula, ar trebui sa fie umflat, fraged si sfaramicios, nu strans si compact.

Prajesti carnea imediat dupa ce i-ai aplicat condimente. Pentru a te asigura ca o friptura devine crocanta prn prajire, nu o arunca in tigaie imediat dupa adaugarea de condimente. Carnea sarata degaja o cantitate mare de umiditate, care, in cele din urma, va duce la o fierbere in ulei, nu la o prajire! De aceea vei fi nevoit/a sa tii carnea mai mult la prajit, ceea ce duce la uscarea exagerata a acesteia! Pentru a preveni aceasta neplacere, lasa carnea cu condimente pe ea timp de 15 minute, stergand din cand in cand umezeala eliberata cu un prosop de hartie.

Fierbi cartofii fara capac. Capacul va acumula si va retine eficient caldura. Multi nu pun capacul crezand ca asta va duce la sfaramarea cartofilor. Nu se intampla din aceasta cauza, ci pentru ca ai pus cartofii in apa deja clocotita! Astfel, ei se vor face mai repede la exterior si mai greu la interior! De aici, confuzia!

Bati carnea fara sa o acoperi. Pune p punga de plastic pe bucata de carne, inainte de a o bate! Astfel vei impiedica raspandirea bacteriilor pe blat. In plus, prin acoperire, nu vei distruge fibrele din carne, ceea ce inseamna mai multa fragezime!

Citeste si: Greseli frecvente pe care le faci cand gatesti

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Detaliile fac diferenta , spune o veche zicala. E valabila cam in toate domeniile, inclusiv in bucatarie,...
Orice om traieste bucuria de a manca, insa putini dintre noi au si placerea de a petrece...
Cand vine vorba de gatitul sanatos, cea mai dificila parte o reprezinta informatiile despre nutritie, informatii care...