Greseli frecvente pe care le faci cand gatesti

Greseli frecvente pe care le faci cand gatesti

Detaliile fac diferenta , spune o veche zicala. E valabila cam in toate domeniile, inclusiv in bucatarie, acolo unde intotdeauna vrei sa gatesti cea mai buna mancare preferata. Iata o lista de greseli ce par marunte, dar care fac diferenta atunci cand gatesti.

Adaugi ulei in apa, cand prepari paste. Unele persoane adauga ulei in apa, atunci cand fac paste. Procedeaza astfel fie pentru a opri apa din fiert, fie pentru a impiedica pastele sa se lipeasca. Cu toate acestea, e bine sa renunti la acest obicei, daca-l ai. Explicatie: pastele cu ulei nu se vor mai imbina cu sosul pe care-l vei adauga la final.

Strecori pastele si le clatesti. Cand pastele sunt gata, cei mai multi inlatura apa in care au fiert acestea. Nu arunca toata apa, deoarece se pierde din aroma! In plus, daca adaugi sos, imbinarea se va face mult mai usor, daca pastele sunt umede. De asemenea, este lesne de inteles ca nu e bine sa clatesti pastele fierte! La fel, in aceasta situatie, sosul si pastele nu se intrepatrund!

Astepti prea mult inainte de a amesteca pastele. Amesteca pastele imediat ce le-ai pus la fiert! Se lipesc repede, din cauza eliberarii de amidon.

Nu lasi carnea sa se dezghete. Ar trebui sa scoti carnea din frigider si sa o lasi sa atinga temperatura camerei inainte de a o gati. In caz contrar, carnea rece se va gati inegal: exteriorul se va arde, iar interiorul nu va fi suficient gatit.

Tai carnea, imediat dupa ce ai gatit-o. Cand gatesti carne, cele mai multe sucuri se gasesc in centru. Asadar, lasa carnea sa se odihneasca putin dupa ce o gatesti, astfel incat sucurile sa se imprastie.

Amesteci in orez. Daca nu faceti pilaf sau risotto, este mai bine sa nu amesteci orezul. Altfel, va activa amidonul, ceea ce va face ca orezul sa se terciuiasca.

Ridici capacul vasului in care gatesti orezul. Daca faci asta, caldura din vas se va pierde, iar partea superioara va fi mai gatita decat cea de dedesubt. De asemenea, apa se va evapora rapid, iar orezul va fi mai uscat.

Prajesti mancarea in ulei de masline extravirgin. Uleiul de masline extravirgin are un punct de ardere scazut. Asadar, daca il dolosesti la temperaturi ridicate, o friptura, de exemplu, va incepe sa miroasa neplacut. In plus, vor fi eliberate substante chimice toxice.

Nu zvanti suficient pestele. Daca pestele este umed la suprafata si incepi sa-l gatesti intr-o tigaie, va face mult abur si se va lipi. Asta inseamna ca nu va face crusta aurie la final.

Sotezi legumele imbibate in apa. Dupa ce ai spalat verdeata, asigura-te ca e bine scursa. Altfel, apa va provoca aburi, iar legumele vor fi prea saturate dupa gatit. Isi vor pierde si aroma.

Adaugi unt si smantana la piureul de cartofi. Adaugarea la rece a acestor ingrediente va impiedica absorbirea corecta a amidonului din cartofi. Este mai bine sa incalzesti untul pana cand se topeste si smantana pana cand incepe sa scoata aburi, apoi sa le adaugi in piure.

Pui prea multe alimente intr-o singura tigaie. Cand gatesti pentru mai multe persoane, este convenabil sa pui totul intr-o singura tigaie. Cu toate acestea, daca exista prea multa mancare acolo, e foarte posibil sa aveti parte de o cina...uscata. Caldura nu va intra cum trebuie in ingrediente, iar carnea isi va pierde suculenta.

Adaugi usturoiul prea devreme. Usturoiul se arde usor, astfel incat prajirea sa la inceputul gatitului va strica aroma.aspectul mancarii. Adauga, asadar, usturoiul la final, cu 2-3 minute inainte de a opri focul.

Nu preincalzesti tigaia. Ar trebui sa incalzesti tigaia 2-3 minute, inainte de a praji ceva in ea. Altfel, carnea/pestele pe care o/il prepari nu va fi gatit/a in mod corect.

Nu transformi cartofii in semipreparat, inainte de a-i praji. Daca introduci cartofii cruzi in cuptor, s-ar putea sa se arda la exterior si sa nu fie complet gatiti pe interior. Pentru a evita acest lucru, pune cartofii cateva minute la fiert, inainte de a-i praji.

Citeste si: Cum sa GATESTI fara cusur. Evita aceste 9 GRESELI

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice gospodina, oricat ar fi de priceputa, greseste, la un moment dat, ceva in bucatarie. Un surplus...
Orice om adopta metode de lucru din familie sau chiar de la prieteni. Toate aceste metode devin...
Orice om traieste bucuria de a manca, insa putini dintre noi au si placerea de a petrece...