Cum sa alegi un set de tacamuri?

Cum sa alegi un set de tacamuri?

Am cumparat, folosit, stricat, incercat, pretuit si aruncat multe feluri de tacamuri de-a lungul vietii.

Asa am aflat un secret: “Nu toate tacamurile sunt facute la fel”. Chiar si tacamurile cu preturi echivalente difera in anumite aspecte importante. Si nicaieri nu e atat de evident ca primesti pe masura a cat platesti, ca la optiunile pentru tacamuri.

Iata cateva argumente pentru a cumpara tacamuri noi sau a le inlocui pe cele vechi pentru cei care organizeaza nunti sau se ocupa de gospodarie.

1

Inspecteaza manopera. Metalul folosit pentru fabricarea tacamurilor este preschimbat in ustensile in doua procese diferite.

- Matritare sau turnare: in acest proces piesele se produc individual prin turnare. Aceasta metoda face tacamurile sa fie mai grele, mai dense si cu margini rotunjite. Turnarea reprezinta un proces avansat, avand ca rezultat ustensile mai fiabile, care rezista ciobirii, ruperii sau contaminarii. Tacamurile turnate sunt de asemenea inoxidabile. Piesa turnata e facuta sa ramana neteda si sa nu-si piarda luciul. Cauta tacamuri facute in acest fel. Atinge piesele, vei simti un metal mai neted.

- Decupare sau stantare: In acest proces tacamurile sunt taiate sau decupate dintr-o foaie de tabla de calitate inferioara si apoi modelata. Procesul lasa margini care pot fi ascutite. Metalul e impur si se va decolora. Nu e  tratat termic pentru a rezista deteriorarii induse de caldura, substante chimice si folosire zilnica. De asemenea, metalul este poros si se poate contamina. Piesele stantate costa mai putin, dar nu-si merita banii.

2

Compara aliajele si metalele folosite la tacamuri. Cand eram tanar, oamenii aveau tacamuri obisnuite facute din inox sau zinc turnat si agintaria, facuta din nichel, argint, alpaca sau chiar aur. Am vazut de ce zincul turnat nu e o alegere inteleapta pentru o ustensila de gatit. Hai sa vedem si celelalte optiuni.

- Inox: Fiind cea mai ieftina alegere dintre tacamurile mai bune, inoxul e bun pentru uzul zilnic deoarece nu trebuie lustruit. Rezista la pete si microbi. Se poate spala in masina de spalat vase.

- Placate cu nichel: Acestea au o culoare argintie stearsa, interesanta. Necesita totusi lustruire, dar studiile arata ca expunerea constanta la nichel poate fi periculoasa. Argintaria placata cu nichel isi pastreaza valoarea. Tacamurile nichelate nu trebuie folosit zilnic.

- Argint: Aceasta este cireasa de pe tort in materie de argintarie eleganta, datorita stralucirii sale blande si delicate. Argintul se pateaza si trebuie lustruit meticulos dupa folosire. Substantele de lustruire sunt foarte toxice. Se poate folosi pentru curatare si apa oxigenata, otetul, zeama de lamaie si pentru lustruit, bicarbonatul.

- Alpaca: este un aliaj pe baza de plumb, deci foarte toxic. Alpaca ar trebui folosita doar pentru colectii si nu ar trebui defapt sa vina vreodata in contact cu mancarea. Evitati inculsiv manipularea excesiva a acestora.
- Placate cu aur: Acestea au ajuns la moda in urma cu aproximativ 30 ani. Aurul are toate dezavantajele argintului si faptul ca toate metalele placate se pot ciobi sau coji.

3

Ia in cosiderare designul: Tacamurile de calitate sunt facute dupa tipar astfel incat sa poti inlocui sau comanda piese de completare, cu acelasi model. Acest lucru e folositor daca vrei sa-ti maresti colectia sau cand te casatoresti. Daca oaspetii stiu modelul ales, pot achizitiona seturi sau alte accesorii. Cand alegi un model, tine minte:

- Vesela(vase, pahare etc). Alege modele complementare.
- Fata de masa si servetele, inele.
- Decorul general; tacamurile se impart in general in trei categorii:
- Clasic – ornamente din linii sau curbe simple.
- Contemporan – art deco, figuri geometrice, modele grecesti.
- Traditional – flori, motive baroc.
- Poti gasi piese de schimb? Cum? Unde?

4

Achizitioneaza un set ce cel putin 8 feluri de tacamuri. Nu va fi niciodata suficient ceea ce e mai putin de 8 feluri. Un set contine lingura pentru supa, lingurita de ceai, cutit, furculita pentru salate si furculita pentru felul principal. Se poate opta si pentru stilul contemporan de 3 feluri – lingura de ceai, furculita pentru felul principal si cutit, in functie de stilul de viata.

5

Alege companii cu reputatie. Fiind obligate sa respecte anumite reguli de puritate in timpul fabricarii, tacamurile fabricate in SUA, Germania, Italia, Franta sau alte tari ale Europei de Vest sunt in general de calitate mai buna,.

- Ar trebui sa ai o perioada de garantie pentru tacamuri.

- Fii atent la marca producatorului inscriptionata pe produs.

6

Cumpara sau asigura-te ca ambalajul include si o cutie de lemn cu separatoare pentru depozitarea tacamurilor nichelate, din argint sau placate cu aur. Vor fi astfel protejate de zgarieturi.

7

Incearca sa incluzi argintaria sau tacamurile valoroase in asigurarea de locuinta (sectiunea bunuri). In functie de valoarea ei, poti face o asigurare separata pentru argintarie(seturi complete de argint, modele retrase, argint vechi).

8

Tacamurile reprezinta o parte obisnuita a vietii de familie. Am ajuns sa pretuiesc serviciul primit la nunta mea, desi nu a fost unul scump. Aduce cu el 20 de ani de amintiri fericite.

Instrumente necesare:

- Model si ghid de disponibilitate pentru selectarea modelelor.

Atentie: Nu cumpara niciodata tacamuri cu manere de plastic; se rup foarte usor si colecteaza apa in maner.

9

Tacamurile cu modele complicate pe maner se vor murdari cu mancare rapid.

10

Spala doar tacamurile din inox in masina de spalat vase.

Sfaturi utile:

- Cauta pe Amazon oferte avantajoase.

- Viziteaza Ebay pentru piese de completare, inlocuire sau piese vechi.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Modul in care te asezi la masa tine de educatie. La fel si felul in care mananci....
Desi pare usor de folosit, masina de spalat vase trebuie incarcata in asa fel, incat ustensilele, recipientele...
Numerele legate de propria locuinta sunt utile cand vine vorba de urgente si de intretinerea acesteia. Iata...