Care sunt semnele dependentei de cocaina si cum le putem depista?

Care sunt semnele dependentei de cocaina si cum le putem depista?

Statisticile indica anual un procentaj mai mic decat cel real al dependentilor de cocaina, lucru ingrijorator, deoarece oamenii nu sunt constienti de pericolul consumarii drogurilor.

Indiferent de modul de administrare (pe nas, gura, injectata sau fumata), cocaina poate fi letala si nimeni nu poate prezice o supradoza. Iata o serie de repercursiuni, ale dependentei de cocaina, pe termen lung sau scurt:

- Necroze in tesutul nazal. Cocaina administrata pe nas duce la contractarea vaselor de sange, care impiedica buna oxigenare a tesutului nazal, lucru ce poate cauza moartea celulelor din aceasta zona.

- Atac cerebral.

- Aritmie, atac de cord sau infarct. Cocaina afecteaza enorm sistemul cardiovascular, ridicand in mod dramatic pulsul persoanelor care o consuma. Pana si persoanele care au renuntat la dependenta, sunt supuse unui risc de sapte ori mai mare de producere a unui atac de cord, decat persoanele obisnuite.

Totodata, riscul producerii unui atac de cord este mult mai ridicat in intervalul de timp de dupa administrarea unei doze de cocaina.

- Stop respirator.

- Afectiuni si insuficienta renala.

- Infectare cu virusul HIV/SIDA din cauza acelor contaminate.

- Embolie arteriala, cauzata de elementele de dizolvare din cocaina injectabila.

Unele persoane considera cocaina un drog spectaculos. Adevaratii dependenti, insa, nu au astfel de iluzii false, deoarece devin din ce in ce mai disperati si mai concentrati pe administrarea urmatoarei doze. Este foarte important sa stim cum putem recunoaste semnele dependentei de cocaina.

Sfaturi care ajuta la depistarea dependentei de cocaina:

1

Curgerea constanta a nasului. Adminitrarea cocainei pe nas, poate duce la rinita ( inflamarea membranei nazale). Drept urmare, dependentilor de cocaina, care si-o administreaza astfel, le curge mereu nasul. Alte consecinte ale acestui fapt pot fi sangerarile nazale sau chiar pierderea simtului olfactiv.

2

Schimbari bruste de temperament si puseuri de energie. Cand se afla sub inluenta cocainei, o persoana dependenta trece prin stari schimbatoare precum: hiperactivitate, euforie, agitatie si puls extrem de ridicat. Durata si gravitatea acestor simptome, cauzate de cocaina, depind de momentul administrarii acesteia.

Consumul de cocaina afecteaza capacitatea creierului de a simti placere, in orice ald mod, decat prin doze din ce in ce mai mari. In mod inevitabil, starea pozitiva isi are si reversul, caracterizat prin: irascibilitate, stari letargice si depresie.

3

Probleme de somn. Dependenta de cocaina poate produce insomnie sau somn excesiv.

4

Paranoia si psihoza. Abuzul de consum poate face o persoana sa fie paranoica sau sa aiba stari de anxietate, combinate cu halucinatii si episoade de psihoza.

5

Indicii de natura sexuala. Dependentii de cocaina pot avea un libidou ridicat sau dimpotriva, pot experimenta disfunctii erectile sau impotenta.

6

Scrasnitul dintilor. Exista chiar un termen pentru varianta compulsiva – „bruxism”. Aceasta tendinta nervoasa este o consecinta a fumarii cocainei.

7

Insuficienta respiratorie. Cei care fumeaza cocaina pot suferi de insuficienta respiratorie, din cauza afectarii plamanilor. Dar prin orice cale ar fi administrat, acest drog mareste in mod alarmant pulsul, iar oxigenul este pompat prea repede prin vene, acest lucru cauzand insuficienta respiratorie.

8

Puseuri de temperatura. Dependenta de cocaina distruge abilitatea de autoreglare a temperaturii corporale.

9

Pierderi in greutate. Acest drog functioneaza ca un inhibant al apetitului, asadar unele persoane dependente pot suferi de malnutritie.

10

Urme de ace. Dependentii de cocaina, care-si administreaza intravenos drogul, au, adesea, urme de intepaturi pe antebrat, purtand bluze cu maneca lunga, chiar si in zilele foarte calduroase, pentru a si le ascunde.

Aceste semne nu determina neaparat dependenta de cocaina, dar daca sunt combinate, atunci exista aceasta posibilitate. Este important sa stim care sunt indiciile unei dependente, pentru a le oferi  ajutor medical, persoanelor in cauza.

Succesul tratamentului tine de fiecare persoana in parte, insa primul pas spre vindecare este identificarea problemei si incurajarea dependentilor de a cere ajutor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Dependenta de jocuri video poate fi foarte daunatoare sanatatii si vietii sociale. In general, copiii pica in...
Fumatul este un viciu de care cu greu mai poti scapa. Statistic, foarte putini fumatori reusesc sa...
Dependenta este o stare psihica nociva, indiferent de tiparul declansatorului. Fie ca esti dependent de o persoana,...