Cum se face vinul de casa

Cum se face vinul de casa

Vinul de casa poate fi obtinut nu numai din struguri, ci si din afine, zmeura sau alte fructe de padure. Iata ce pasi trebuie sa urmati ca sa faceti un vin de casa de calitate:

1. Cel mai important pas in producerea de vin este recoltarea strugurilor la momentul potrivit.

2. Inmuiati si fierbeti strugurii, la foc mediu, pana cand boabele se inmoaie si mustul iese din ele. Striviti boabele de struguri si presati-le, pentru a indeparta sucul de pulpa, intr-o presa de struguri.

3. Daca doriti sa obtineti un vin mai dulce, puteti adauga suc de struguri din comert.

4. Pentru a obtine un vin de casa bun, adaugati 2 kg de zahar, 4 litri de apa si 1/8 lingurita de drojdie de vin, la 4 litri de struguri fierti si striviti. Dizolvati drojdia in apa calda si amestecati restul ingredientelor intr-un recipient de peste 8 litri. Adaugati drojdia si amestecati-o bine in compozitie.

5. Pentru a verifica vinul, aveti nevoie de un kit special de testare a aciditatii si de un hidrometru, pentru verificarea nivelului zaharurilor, pe care le puteti achizitiona din magazine de specialitate.

6. Aveti grija ca toate recipientele si ustensilele folosite in producerea vinului sa fie curate si sterilizate, pentru a nu prezenta bacterii.

7. Acoperiti vinul si lasati-l la fermentat timp de 3-10 zile, la temperatura camerei, la aproximativ 22 de grade Celsius, intr-o oala sau o galeata, din sticla, ceramica sau plastic. Evitati recipientele din metal, deoarece acesta creaza reactii chimice adverse.

8. Strecurati mustul si lasati-l la fermentat, intr-o carafa, cu o inchidere ce permite gazelor produse de fermentatie sa se evapore. Lasati vinul la fermentat timp de cateva saptamani, pana cand nu mai prezinta bule.

9. Puteti gusta vinul in timpul fermentarii, dar nu consumati foarte mult, deoarece va face rau la stomac.

10. Strecurati din nou, vinul printr-un tifon sau printr-o strecuratoare metalica deasa. Turnati-l inapoi in carafa si repetati pasul anterior, permitand vinului sa fermenteze timp de cateva saptamani.

11. Cand vinul e limpede si nu mai fermenteza, turnati-l in sticle, sigilate cu dopuri de pluta.

12.Puneti sticlele de vin la pastrare, culcate pe lateral, in primele saptamani.

13. Pentru ca vinul sa-si dezvolte buchetul si aroma, puneti-l la pastrare intre 6 luni si un an.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Azi iti propunem o reteta de vin mai putina cunoscuta in Romania. Ne referim la vinul de...
Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Vinul tau nu vrea sa se opreasca din fermentatie, desi i-a cam venit vremea pentru imbuteliere? Daca...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare