Cum sa faci vin de papadie

Cum sa faci vin de papadie

Azi iti propunem o reteta de vin mai putina cunoscuta in Romania. Ne referim la vinul de papadie. Nu e nicio gluma! Aceasta bautura delicata este excelenta pentru sanatate! Ajuta la eliminarea toxinelor din organism, imbunatateste metabolismul si creste pofta de mancare. De asemenea este un bun diuretic si coleretic.

Vin de papadie. Ingrediente:

- un borcan de un litru plin cu flori de papadie (cat mai proaspete, fara tulpini si frunze)ș

- un kg de zahar (poti ajusta dupa gust);

- o lamaie mare (sucul si coaja);

- o portocala (optional, pentru o aroma mai complexa);

- 3,5 litri de apa;

- o lingurita de drojdie pentru vin / drojdie activa;

- o mana de stafide (optional, pentru un plus de textura si aroma).

Vin de papadie. Mod de preparare:

- culegerea florilor. Aduna florile de papadie intr-o zi insorita, departe de drumuri si surse de poluare. indeparteaza partile verzi pentru a evita gustul amar.

- prepararea amestecului. Pune florile intr-un vas mare si toarna deasupra apa fierbinte. Acopera vasul si lasa-l sa stea timp de 24-48 de ore pentru a extrage aromele din flori.

- filtrarea. Strecoara lichidul printr-o sita fina sau tifon, pentru a elimina florile. Stoarce bine florile pentru a obtine tot lichidul.

- adaugarea zaharului si citricelor. Pune lichidul intr-o oala mare, adauga zaharul, sucul si coaja rasa de lamaie si portocala, daca vrei. Amesteca pana ce zaharul se dizolva.

- adaugarea drojdiei. Cand lochidul devine caldut, adauga drojdia. Daca folosesti stafide, pune-le in acest moment.

- fermentarea. Toarna lichidul intr-un vas de fermentare curat (cum ar fi un borcan mare sau o damigeana) si acopera-l cu un dop special pentru fermentare (airlock) sau cu un tifon. Lasa-l intr-un loc cald si intunecat timp de 2-3 saptamani.

- clarificarea si maturarea. Dupa ce vinul se opreste din fermentare(nu mai face bule), muta vinul intr-un alt vas curat, evitand sedimentul de pe fund. Lasa-l sa se matureze 2-3 luni intr-un loc racoros.

- imbutelierea. Toarna vinul in sticle curate si inchide-le ermetic. Vinul de papadie se imbunatateste cu timpul, asa ca poti sa-l lasi sa se odihneasca alte cateva luni inainte de consum.

Citeste si: Cum sa recunosti un vin contrafacut

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Romania este o tara binecunoscuta pentru vinurile sale de inalta calitate! Daca esti un degustator la inceput...
Vinul tau nu vrea sa se opreasca din fermentatie, desi i-a cam venit vremea pentru imbuteliere? Daca...
Vinul se face, de obicei, din struguri, dar poate fi produs si din alte fructe, cum ar...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare