Beneficiile consumului de manioc:
Bogat in nutrienti. Frunzele de manioc contin proteine, fier, calciu, fibre si vitaminele A, B si C. Radacina este o sursa buna de carbohidrati complecsi, oferind energie de lunga durata.
Bun pentru digestie. Datorita continutului ridicat de fibre, maniocul ajuta la reglarea tranzitului intestinal si previne constipatia.
Excelent pentru oase si sange. Frunzele sunt bogate in calciu si fier, ajutand la prevenirea osteoporozei si a anemiei. Vitamina C din frunze ajuta la absorbtia fierului.
Sursa de energie. Radacina de manioc este una dintre cele mai bune surse naturale de carbohidrati complecsi, fiind ideala pentru persoanele care au nevoie de energie sustinuta (atleti, oameni care muncesc frecvent fizic etc.).
Poate sustine sanatatea inimii. Fibrele si potasiul din manioc contribuie la reducerea tensiunii arteriale si la mentinerea sanatatii cardiovasculare.
Are efect antioxidant si antiinflamator. Frunzele de manioc contin polifenoli si flavonoide, care combat stresul oxidativ si inflamatiile din organism.
Gluten-free si potrivit pentru diete speciale. Radacina de manioc nu contine gluten, fiind potrivita pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la gluten. Se poate folosi pentru a face faina fara gluten, tapioca sau amidon alimentar.
Manioc - precautii:
- frunzele si radacina contin compusi toxici (cianogeni) care pot fi eliminati prin fierbere sau fermentare. Asadar, trebuie gatit corespunzator.
- consumul excesiv de manioc sarac in proteine poate duce la probleme de sanatate (ex: malnutritie in diete dezechilibrate).
Cum sa gatesti frunzele de manioc. Ingrediente:
- 500 g de frunze proaspete de manioc.
- o ceapa mare, tocata.
- 3 catei de usturoi, maruntiti.
- 2 rosii tocate (optional).
- 200 ml de lapte de cocos (optional, pentru o aroma mai bogata).
- 2 linguri de ulei de palmier sau ulei vegetal.
- sare si piper, dupa gust.
- un ardei iute tocat (optional).
- 500 ml de apa.
Cum sa gatesti frunzele de manioc. Mod de preparare:
- spala frunzele de manioc si toaca-le foarte fin. Unele retete folosesc un mojar sau presupun maruntirea maniocului intr-un blender.
- pune frunzele tocate intr-o oala cu apa si fierbe-le timp de cel putin 30-45 de minute pentru a elimina toxinele. Daca folosesti frunze mature, timpul de fierbere trebuie sa fie mai lung, chiar pana la o ora.
- sotarea aromelor. Intr-o tigaie, incalzeste uleiul si caleste ceapa si usturoiul pana devin aurii.
- adauga rosiile si ardeiul iute, daca folosesti.
- adauga frunzele fierte peste legumele sotate. Daca vrei o textura cremoasa, poti adauga lapte de cocos. Gateste totul la foc mic pentru inca 10-15 minute, amestecand ocazional.
- potriveste de sare si piper dupa gust.
- serveste cu orez. In unele tari, se combina cu carne sau peste afumat pentru un plus de savoare.
Citeste si: Cum sa folosesti frunzele de agud. Obtii un tratament natural de exceptie