Obiective turistice in Bistrita Nasaud. Natura si cultura, aproape de Carpatii Orientali

Obiective turistice in Bistrita Nasaud. Natura si cultura, aproape de Carpatii Orientali

Bistrita Nasaud este parte a Transilvaniei, fiind pozitionat in proximitatea Carpatilor Orientali. Judetul ofera obiective turistice minunate, de la cele naturale , pana la cele cu insemnatate culturala.

Obiective turistice in Bistrita Nasaud:

Casa Memoriala George Cosbuc. Casa marelui poet se afla in satul care ii poarta numele(pe vremuri, se numea Hordou), la 15 km de orasul Nasaud. Aici, in casa devenita muzeu, vei putea afla cam totul despre viata si operele lui Cosbuc.

Parcul National Muntii Rodnei este o rezervatie naturala pe care trebuie sa o vizitezi, daca strabati judetul Bistrita Nasaud. Fauna si flora, cu specii protejate(pasari, animale si plante endemice), manastirile si pesterile cu vechime de sute de ani(Manastirea Moisei, ridicata in 1672), dar si morile taranesti de apa din satul Sacel sunt principalele atractii din zona.

Pasul Tihuta/Pasul Bargau. Trebuie sa fii un sofer bun pentru a trece prin Pasul Tihuta, deoarece este considerat unul dintre cele mai dificile trasee din Romania. Acesta traverseaza lantul Carpatilor Orientali si face legatura intre Transilvania si Moldova. Trecatoarea se afla la 1200 metri altitudine.

Cetatea Ciceu este o fortareata medievala ce a servit la punctul de intalnire al localitatilor Ciceu-corabia, Ciceu-Giurgesti si Dumbraveni. Cetatea, care a fost ridicata in secolul al XV-lea, se afla intr-o stare avansata de degradare.

Sangeorz bai este una dintre cele mai populare statiuni balneoclimaterice de la noi. Aici, exista ape puternic mineralizate care ajuta la tratarea afectiunilor precum obezitatea, colecistitele, gastritele sau ulcerul. Statiunea apare in documente inca din 1770! Poti vizita Sangeorz bai in orice moment al anului.

Lacul Lala Mare e cel mai mare lac glaciar din Romania. Il gasesti la poalele varfului Ineu, la 1 815 m altitudine. Una dintre atractiile zonei o reprezinta bujorii de munte. In apa lacului cu o adancime de putin peste un metru traiesc si pastravi.

Pestera Izvorul Tausoarelor a fost descoperita relativ recent, in 1955. E cunoscuta ca fiind cea mai lunga si mai denivelata pestera din tara noastra. Intrarea se afla la o inaltime de 950 metri! Fiind dificil de explorat, pestera e deschisa doar turistilor speologi!

Lacul Colibita este un loc numai bun pentru pescuit si racorire. De altfel, e unul dintre locurile preferate de localnici pentru relaxarea de vara! Situat la doar 50 km de orasul Bistrita, la poalele muntilor vulcanici Calimani, lacul de acumulare a fost creat artifical in anii 70. Peisajele de aici sunt de neuitat!

Sugalete este un ansamblu de case cu arcade sprijinite pe 21 stalpi. Cladirile cu arhitectura aparte au fost ridicate intre 1480 si 1550 si serveau, la parter, ca pravalii si ateliere. Pe nivelul superior, locuiau persoane importante ale vremii. Gasesti ansamblul in centrul orasului Bistrita.

Muzeul memorial Liviu Rebreanu din Nasaud este locul care i-a adus inspiratie poetului pentru a scrie celebrul Ion. Rebreanu nu a locuit in aceasta casa decat un an. Muzeul se afla in satul care se cheama, evident, Liviu Rebreanu. Costumele populare purtate de Ion si Ana, cei care au inspirat romanul, nu lipsesc din decor!

Citeste si: Obiective turistice in Braila. Itinerar pe Insula Mica a Brailei

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mergem astazi in estul tarii, mai exact in judetul Vaslui, parte a regiunii istorice Moldova. Vasluiul este...
Periplul nostru prin minunata Romanie continua. Azi, ajungem langa Marea Neagra, la granita cu Ucraina, mai exact...
Judetul Timis face parte din Regiunea Istorica Banat, fiind un teritoriu de granita cu Ungaria si Serbia....