Pastreaz-o pe manechin sau umeras. Desi pliurile si cutele de pe rochie sunt inevitabile, din momentul in care este livrata la usa ta, rochia de mireasa trebuie scoasa din cutia in care a fost ambalata si pusa pe umeras sau manechin in asa fel incat sa ramana intacta.
Tine cont de instructiuni. Scoate eticheta de pe rochie si citeste cu atentie instructiunile de ingrijire. Rochiile de mireasa sunt adeseori livrate cu un set de instructiuni care te invata cum sa iti calci vestimentatia de gala cu ajutorul fierului vertical cu aburi.
Ai grija la tesaturi. In timp ce rochiile mai pretentioase, realizate din tesaturi delicate sunt mai greu de ingrijit, exista materiale care se intretin usor, insa de preferat este sa eviti fiarele de calcat plate indiferent de situatie.
Foloseste aburii pentru intretinerea rochiei. Alege un fier de calcat conform tagului de instructiuni si evita sa calci rochia de mireasa cu fierul de calcat plat ca sa nu o arzi.
Apeleaza la serviciile unei curatatorii ecologice. Chiar daca esti superstitioasa, iar cel mai mic pliu de pe rochie iti produce o adevarata agitatie, inainte de nunta, o curatatorie ecoligica te va ajuta sa arati impecabil in rochia de mireasa. Asa vei stii cu siguranta ca tesaturile si decoratiunile din care a fost realizata rochia de mireasa nu vor avea de suferit.
In caz ca te-ai decis sa iti calci singura rochia de mireasa, iata cum se porcedeaza:
Asaza rochia de mireasa pe un umeras captusit, care nu lasa umeri si agat-o in baie.
Asigura-te ca partea de jos a rochiei nu atinge podeaua.
Fierul vertical cu aburi este cel mai indicat pentru a calca rochia de mireasa ca sa nu arda tesatura. Este solutia perfecta pentru un calcat rapid si confortabil, dar mai ales eficient. Incalzeste fierul pana la jumatate, in asa fel incat sa obtii caldura care degaja aburii si incepe lucrul propriu-zis de la partea interioara a rochiei. Captuseala interioara a rochiei este de regula confectionata din satin sau tafta, asa ca seteaza fierul de calcat cu aburi la temperatura potrivita pentru aceste materiale.
Mentine distanta intre fierul de calcat vertical cu aburi si rochie la doi centimetri. Aburul cald sterge cutele de pe rochie in doar cateva minute. In cazul in care cutele sunt profunde, regleaza caldura la o temperatura mai mare. Repeta procedura pana dispar toate cutele. Din moment ce rochia de mireasa va fi piesa de rezistenta a nuntii, asigura-te ca este fara urme de pete si cute in ziua cea mare, mai ales daca ai ales o rochie veche, imprumutata de la o ruda sau o prietena.
Nu uita de voal. Il poti calca cu aburi sau pune in baie pe umeras si sa dai drumul la robinetul de apa calda ca sa iasa abur. Cu ajutorul capului de dus prins intr-un material de panza, poti obtine un efect similar si pentru rochia de mireasa.
Avantajele folosirii fierului vertical cu abur pentru intretinerea rochiei de mireasa:
- Fierul de calcat vertical cu aburi improspateaza si dezinfecteaza in acelasi timp.
- Neutralizeaza mirosurile.
- Nu mai produce acel "luciu" pe care il produce fierul de calcat cu talpa.
- Aburul nu traumatizeaza fibrele si nici nu le preseaza.
- Este folosit cu succes la intretinerea celor mai fine tesaturi: perdele, matasuri, rochii de gala etc,
- Spre deosebire de fierul de calcat obisnuit , prelungeste viata hainelor, deci si a rochiei de mireasa.
Sugestie: Daca nu ai inteles din instructiuni cum se foloseste in mod corect fierul cu aburi, o alternativa este aspiratorul profesional, folosit pentru ingrijirea rochiilor realizate din materiale fine.
La final, depoziteaza rochia intr-o incapere uscata, ferita de lumina, umezeala sau caldura.
Ponturi: Daca pastrezi rochia de mireasa si dupa nunta, ai grija cum o depozitezi. Rochiile de mireasa nu ar trebui sa fie niciodata impachetate in plastic sau inchise ermetic pentru ca se pot ingalbeni.
In caz ca o duci la curatatorie inainte sau dupa nunta, insista ca lucratorii de aici sa foloseasca produse de pastrare, cum ar fi cutiile sau sacii speciali, confectionati din tesaturi fara acid, ideale pentru pastrarea textilelor pe timp indelungat.
Protejeaza-ti rochia in ziua nuntii
In ziua nuntii, ai grija sa nu patezi rochia de mireasa cu produse de machiaj sau solutii de coafat. Daca se poate, imbraca-te la sfarsit, dupa ce te-ai aranjat.
Evita sa te imbraci intr-o incapere in care exista probabilitatea sa te murdaresti. Stai la distanta de orice bautura sau ceasca de cafea de care te poti lovi accidental.
Foloseste spray fixativ pe voal ca sa stea asa cum iti doresti.
Daca rochia ta este prevazuta cu o trena lunga de care nu vrei sa te desparti nici pe ringul de dans, roag-o pe croitoreasa sa o fixeze intr-un sistem de prindere ca sa nu te impiedici de ea atunci cand lumea iti este mai draga.
Ai grija la polen. Alege un buchet de mireasa de sezon, dar care nu pateaza.
Si nu in ultimul rand, fii prevazatoare. Vremea se poate schimba oricand, asa ca nu uita de umbrele voluminoase si eventual o prelata care poate servi ca acoperis pe timp de ploaie.