Metodele de conservare cel mai des intalnite includ uscarea aerului, utilizarea gelului de siliciu sau liofilizarea, adica procesul de deshidratare prin care apa este eliminata din materialele inghetate prin sublimare, cu ajutorul vidului din produsele congelate in prealabil.
Ultima dintre metodele prezentate pastreaza florile de la nunta proaspete cat mai mult timp, dar este si cea mai costisitoare pentru ca liofilizarea poate fi realizata doar de catre un profesionist in schimbul unei taxe.
Daca doresti sa conservi buchetul de nunta singura, foloseste deshidratarea sau gelul pe baza de siliciu. Pentru pastrarea florilor se folosesc granule albe.
Uscarea aerului face ca aranjamentul floral sa fie mai rigid, in timp ce florile se pot decolora.
Materialele folosite pentru conservarea florilor pot fi achizitionate de la magazinele in domeniu, incepand de la centrele comerciale de flori si pana la magazinele de hobby-uri, arte plastice si decoratiuni.
Conservarea florilor obtinuta prin uscarea aerului
Aceasta metoda este relativ usoara. Tot ce trebuie sa faci este sa asezi buchetul cu capul in jos intr-o incapere obscura si sa il lasi sa se usuce cel putin o saptamana. Timpul de uscare depinde de florile si frunzele folosite. Dupa uscarea propriu-zisa a plantelor, folositi un spray pentru flori sau fixativ potrivit pentru florile uscate.
Utilizarea gelului pe baza de siliciu
Fotografiaza buchetul din toate unghiurile si retine imaginea lui originala.
Ia buchetul in mana si studiaza-l. Daca este nevoie, taie capetele tulpinilor. Scurteaza-le atat cat este necesar. La urma urmei, florile sunt importante, nu tulpinile lor lungi.
Aseaza florile pe o masa sau orice suprafata plana. Pastreaza si suportul in care a fost livrat coletul, daca este cazul.
Ia cateva containere adanci si plate cu capace etanse.
Toarna silicagel in containere cat sa umple aproximativ 1 cm din recipient.
Imparte florile pe categorii atunci cand le pui in container dupa tip si marime. Lasa o mica distanta intre plante. Florile nu trebuie sa fie lipite unele de celelalte. Foloseste atatea containere cate ai nevoie. Nu indesa toate florile in acelasi container.
Mai adauga putin silicagel in containere fara a deteriora florile. Cea mai indicata metoda este sa te folosesti de propriile degete ca sa adaugi granule albe in fiecare container. Silicagelul absoarbe umiditatea din flori, de aceea plantele conservate astfel se usuca.
Sigilizeaza recipientele folosind capacele inchise etans.
Depoziteaza containerele intr-un loc uscat si racoros. Continua sa tii florile in containere inchise ermetic pana acestea se usuca complet.
Dupa ce s-a scurs timpul necesar pentru uscarea florilor, scoate florile din gelul cu silicate si refa buchetul de mireasa folosind fotografia de referinta pentru reintregirea imaginii. Ataseaza tulpinile cu sarma florala.
La final aranjeaza florile in suport si pulverizeaza spray sau fixativ pentru plante.
Aranjeaza buchetul de mireasa uscat intr-un vas de sticla sigilat pentru prezentare.
Inainte de conservarea buchetului de mireasa, incearca sa gasesti cat mai multe informatii despre florile care se preteaza la uscarea la aer si cele care se conserva bine cu ajutorul gelului cu silicati.
In functie de acest aspect, alege metoda potrivita de pastrare a buchetului de flori de la nunta.
Indiferent de metoda de conservare folosita, nu lasa florile sa stea in bataia luminii solare. Pastrarea buchetului de mireasa este o idee buna ca sa iti amintesti de un moment special din viata ta.
Poti pune in aplicare aceste tehnici de pastrare a florilor de la nunta atat pentru tine, cat si pentru cineva drag care se casatoreste, de aceea ca sa nu uiti aceste metode de pastrare a buchetului de mireasa, pastreaza cu grija lista cu aceste indicatii utile.