Cum se imparte mostenirea intre sot/sotie si copii

Cum se imparte mostenirea intre sot/sotie si copii

Ai de impartit o mostenire cu un membru al familiei, mai mult sau mai putin apropiat, dar nu stii ce si cum iti revine in mod legal? Atunci acest articol este pentru tine. Mostenirea este destul de clar reglementata in Romania, astfel incat nu ar trebui sa intampini dificultati.

Tipuri de mostenire:

1. Testamentara. Asa cum ii spune si numele, acesta mostenire este lasata prin testament, acel act intocmit de persoana care lasa mostenirea inainte sa moara. In testament se specifica impartirea bunurilor si cine are dreptul la acestea. Exista si doua tipuri de testament: olograf si notarial. Primul este scris de mana, semnat si datat de catre persoana decedata. Acest tip de testament poate fi contestat in instanta de catre alte persoane cu drept de mostenire. Adesea se invoca in Justitie lipsa de discernamant a persoanei care a intocmit testamentul. Testamentul notarial, in schimb, nu poate fi atacat in instanta, deoarece autenticitatea este validata de catre notar. Daca sunt descoperite mai multe testamente, se ia in calcul ultimul , indiferent de forma sa.

2. Legala. Aceasta intra in actiune atunci cand nu exista un testament, Toate bunurile vor fi impartite bunurile revin mostenitorilor legali.

Dreptul la mostenire. Exista o ordine a dreptului de mostenire legala:

- sotul/sotia supravietuitoare;

- copiii defunctului si urmasii acestora;

- parintii, bunicii sau strabunicii (unde este cazul)

- rudele pana la gradul al patrulea inclusiv.

Clase de mostenitori:

Clasa 1. Este vorba despre descendenti, adica copiii defunctului si urmasii acestora(nepoti, stranepoti). Au dreptul la masa succesorala atat copiii naturali, cat si cei infiati.

Clasa 2. AscendentiI si colateralIi privilegiati( parintii , fratii/surorile si copiii/nepotii acestora). Bineinteles, sunt inclusi si copiii sau nepotii acestora.

Clasa 3 include bunicii si strabunicii, pe linie materna sau paterna.

Clasa 4. Este vorba desprerudele pana la gradul al 4-lea inclusiv, cum ar fi unchi, matusi, veri primari ori frati sau surori ale bunicilor.

Persoane fara drept de mostenire. Orice persoana condamnata penal pentru fapte care au fost savarsite la adresa decedatului, dar si a unuia dintre mostenitori din clasa superioara. Faptele includ crima sau falsificarea ori distrugerea testamentului.

Cota de mostenire primita de sotie/sot difera in functie de situatie, astfel:

- un sfert de mostenire daca este impartita cu copiii;

- o treime din mostenire daca este impartita cu parintii decedatului si cu fratii, surorile sau copiii acestora;

- o jumatate de mostenire, daca aceasta este impartita cu parintii sau doar cu fratii sau surorile si copiii acestora;

- trei sferturi din mostenire doar in cazul in care este impartita cu bunicii sau cu rudele pana la gradul al patrulea inclusiv;

- daca sotii nu au avut copii, iar parintii decedatului nu mai traiesc, mostenirea ii poate reveni in intregime sotiei/sotului supravietuitor.

- in caz de divort, sotul/sotia supravituitoare nu mai are drept de mostenire.

- concubinii nu au drept de mostenire, dar pot lasa prin testament mostenirea celuilalt partener. In Justitie, insa, mostenitori legali pot ataca testamentul, cerand anumite cote de mostenire.

Citeste si: Gradele de rudenie si afinitatea. De cate grade sunt rudele?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastele este sarbatorit in multe tari crestine din lume, dar obiceiurile si traditiile variaza destul de mult...
Agricultura 4.0 reprezinta procesul de utilizare a tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificiala, big data, Internet of Things...
Clasamentul pe tari al stabilitatii politice reprezinta o evaluare comparativa a nivelului de stabilitate politica din diferite...