Ce este CCR si ce atributii are

Ce este CCR si ce atributii are

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) este o institutie esentiala a statului roman, cu rolul de garant al suprematiei Constitutiei. CCR reprezinta un organism independent, format din judecatori numiti pentru a asigura respectarea Constitutiei si a solutiona conflictele juridice de natura constitutionala.

Curtea Constitutionala - atributii:

Controlul constitutionalitatii legilor. Verifica daca legile adoptate de Parlament sau ordonantele emise de Guvern respecta prevederile Constitutiei. Controlul poate fi exercitat a priori (inainte de promulgarea legii) sau a posteriori (dupa intrarea in vigoare a legii, la sesizarea instantelor sau a altor entitati abilitate).

Solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate. Judeca exceptiile ridicate in fata instantelor de judecata, in situatia in care o parte sustine ca o lege aplicabila in proces incalca Constitutia.

Verificarea alegerilor si referendumurilor:

- confirma rezultatele alegerilor pentru Presedintele Romaniei.

- verifica respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumurilor.

Conflicte juridice de natura constitutionala. Solutioneaza conflictele dintre autoritatile publice (Parlament, Guvern, Presedinte etc.) care au implicatii constitutionale.

Avizarea suspendarii Presedintelui Romaniei. Emite un aviz consultativ cu privire la propunerea de suspendare din functie a Presedintelui.

Interpretarea Constitutiei. Se pronunta asupra interpretarii unor dispozitii constitutionale, atunci cand este sesizata.

Controlul partidelor politice si initiativelor cetatenesti. Verifica daca partidele politice sau initiativele de revizuire a Constitutiei respecta principiile democratice.

CCR - componenta. Curtea Constitutionala e formata din 9 judecatori ( cate 3 numiti de Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei). Mandatul unui judecator este de 9 ani, fara posibilitatea de reinnoire.

CCR joaca un rol esential in mentinerea echilibrului dintre puterile statului si asigurarea respectarii principiilor statului de drept.

Citeste si: Ce este CSAT si ce atributii are

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pastele este sarbatorit in multe tari crestine din lume, dar obiceiurile si traditiile variaza destul de mult...
Agricultura 4.0 reprezinta procesul de utilizare a tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificiala, big data, Internet of Things...
Clasamentul pe tari al stabilitatii politice reprezinta o evaluare comparativa a nivelului de stabilitate politica din diferite...