Ce acte sunt necesare pentru intentarea procedurii de divort ?

Ce acte sunt necesare pentru intentarea procedurii de divort ?

Chiar daca este un subiect sensibil, azi divortul este considerat o procedura des intalnita si inevitabila in foarte multe cazuri.

Pentru intentarea procedurii de divort trebuie sa ai in vedere urmatorul aspect: exista mai multe tipuri de divort ce determina proceduri diferite.

Divortul poate fi:
a. divort pe cale judecatoreasca  ce se realizeaza:

- prin acordul sotilor

- la cererea unuia dintre soti, atunci cand, pe baza unor motive temeinice, relatiile dintre soti sunt grav vatamate si astfel continuarea casatoriei nu mai este posibila

- la cererea unuia dintre soti daca a existat o perioada de separare a acestora de cel putin 2 ani

- la cererea unuia dintre soti daca starea sa de sanatate dovedeste imposibilitatea continuarii casatoriei.

b.  divortul pe cale administrativa se realizeaza doar atunci cand exista un acord intre soti; daca acestia nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati,  atunci ofiterul de stare civila sau notarul public le elibereaza (prin acordul sotilor) certificatul de divort. Daca exista copii minori, se poate oficia actiunea de divort daca exista acord intre soti privind toate aspectele implicate conform legii.

In cazul divortului pe cale judecatoreasca, instanta competenta este Judecatoria.

In prima faza se depune o cerere de divort  intocmita cu grija- mai ales atunci cand sotii nu se inteleg (Se recomanda  ca aceasta cerere sa fie intocmita de un avocat pentru a nu suferi prejudicii mai apoi cauzate de o redactare eronata).

Cererea de divort se depune la Judecatoria de care apartineti, impreuna cu certificatul de casatorie in original, achitand taxele de timbru aferente (interesati-va in prealabil cu privire la aceste plati). In a doua faza trebuie respectate termenele procesului. In faza a treia, dupa obtinerea hotararii judecatoresti, si dupa ramanerea ei definitiva, adresati-va unui avocat pentru legalizarea ei judecatoreasca (fara de care hotararea pe care o primiti prin posta nu are valoare juridica, nefiind recunoscuta in fata autoritatilor).

Nota: costurile divortului difera mult de la o procedura la alta.

Divort pe cale administrativa.

In cazul divortului pe cale administrativa,  va puteti adresa Starii Civile sau notarului pentru procedura de divort. Se depune cererea de divort de catre ambii soti (impreuna). Dupa aceasta,  ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de reflectie de 30 de zile. 

Dupa ce expira cele 30 de zile, sotii se prezinta personal, iar ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii vor inca sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber. Daca cei doi vor sa divorteze, ofiterul de stare civila sau notarul public le elibereaza certificatul de divort. Daca sotii nu se inteleg asupra aspectelor implicate, atunci divortul intra sub comopetenta  instantei judecatoresti.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu te mai intelegi cu sotia? Ati picat de comun acord ca trebuie sa va despartiti? Esti...
Rata divorturilor a crescut semnificativ la nivel global, incepand cu 1970. Acest fenomen destul de galopant i-a...
Esti casatorit/a in afara granitelor tarii si vrei divortul? Normele de legislatie dunt diferite de la o...