Retete internationale de Paste: Capirotada - budinca de paine dulce

Retete internationale de Paste: Capirotada - budinca de paine dulce

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta traditionala tocmai din indepartatul Mexic! Ne referim la Capirotada, o budinca de paine dulce, bogata in arome si simbolism religios. Se folosesc ingrediente care simbolizeaza Patimile lui Hristos: painea pentru trup, scortisoara pentru cruce, cuisoarele pentru cuiele rastignirii si branza pentru panza de inmormantare.

Capirotada. Ingrediente pentru sirop (piloncillo syrup):

- 2 cani de apa.

- un baton de scortisoara.

- 3-4 cuisoare intregi.

- 200-250 g de piloncillo (sau zahar brun inchis, daca nu gasesti piloncillo).

- o lingurita de esenta de vanilie (optional).

Capirotada. Ingrediente pentru budinca:

- o paine veche (tip bolillo, franzela sau bagheta), taiata felii si usor prajita.

- o jumatate de cana de stafide.

- o jumatate de cana de alune, nuci sau arahide (tocate grosier).

- o jumatate de cana de branza Oaxaca, Monterey Jack sau chiar mozzarella, sfaramata.

- o banana feliata.

- unt pentru uns tava.

Capirotada. Mod de preparare:

- fierbe apa cu piloncillo/zaharul brun, scortisoara si cuisoarele, intr-o cratita mica.

- amesteca pana se topeste zaharul complet.

- fierbe amestecul cam un sfert de ora pana devine un sirop usor gros. Scoate condimentele.

- prajeste feliile de paine la cuptor sau pe o tigaie uscata pana devin crocante. Astfel nu se vor inmuia prea tare in sirop.

- unge o tava de copt cu unt.

- pune un strat de paine.

- presara deasupra: stafide, nuci, branza si, felii de banana.

- toarna o parte din siropul cald peste acest strat.

- repeta straturile pana se termina ingredientele, terminand cu branza si sirop.

- acopera cu folie de aluminiu.

- da preparatul la cuptor pentru jumtate de ora, la 180 grade Celsius.

- scoate folia si mai lasa la copt un sfert de ora pentru a rumeni usor partea de sus.

- serveste Capirotada calda, la temperatura camerei sau chiar rece, dupa preferinta. Se pastreaza bine si a doua zi. Unii chiar prefera sa o consume dupa 24 ore de la momentul prepararii.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Retete internationale de Paste: Kleftiko - miel gatit incet la cuptor

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Hot Cross Buns sunt chifle dulci si pufoase, cu stafide si mirodenii, decorate cu o cruce din...
Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...