Capirotada. Ingrediente pentru sirop (piloncillo syrup):
- 2 cani de apa.
- un baton de scortisoara.
- 3-4 cuisoare intregi.
- 200-250 g de piloncillo (sau zahar brun inchis, daca nu gasesti piloncillo).
- o lingurita de esenta de vanilie (optional).
Capirotada. Ingrediente pentru budinca:
- o paine veche (tip bolillo, franzela sau bagheta), taiata felii si usor prajita.
- o jumatate de cana de stafide.
- o jumatate de cana de alune, nuci sau arahide (tocate grosier).
- o jumatate de cana de branza Oaxaca, Monterey Jack sau chiar mozzarella, sfaramata.
- o banana feliata.
- unt pentru uns tava.
Capirotada. Mod de preparare:
- fierbe apa cu piloncillo/zaharul brun, scortisoara si cuisoarele, intr-o cratita mica.
- amesteca pana se topeste zaharul complet.
- fierbe amestecul cam un sfert de ora pana devine un sirop usor gros. Scoate condimentele.
- prajeste feliile de paine la cuptor sau pe o tigaie uscata pana devin crocante. Astfel nu se vor inmuia prea tare in sirop.
- unge o tava de copt cu unt.
- pune un strat de paine.
- presara deasupra: stafide, nuci, branza si, felii de banana.
- toarna o parte din siropul cald peste acest strat.
- repeta straturile pana se termina ingredientele, terminand cu branza si sirop.
- acopera cu folie de aluminiu.
- da preparatul la cuptor pentru jumtate de ora, la 180 grade Celsius.
- scoate folia si mai lasa la copt un sfert de ora pentru a rumeni usor partea de sus.
- serveste Capirotada calda, la temperatura camerei sau chiar rece, dupa preferinta. Se pastreaza bine si a doua zi. Unii chiar prefera sa o consume dupa 24 ore de la momentul prepararii.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Retete internationale de Paste: Kleftiko - miel gatit incet la cuptor