Afla totul despre Quinoa, noul aliment minune

Afla totul despre Quinoa, noul aliment minune

Quinoa! Datorita extraordinarelor proprietatilor nutritive si a beneficiilor pe care le are asupra sanatatii, quinoa poate fi considerat un aliment minune.

In acest sens, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a propus oficial ca anul 2013 sa fie recunoscut drept „Anul international al quinoa”!  FAO a mai nominalizat quinoa ca un aliment cu o foarte mare valoare nutritiva, o biodiversitate impresionanta si cu un rol important in realizarea securitatii alimentare la nivel mondial.

Din pacate, quinoa ramane un aliment necunoscut pentru multi oameni si foarte putini stiu cum se gateste, desi prepararea lui este extrem de simpla.

Cum se gateste?

Semintele de quinoa gatite au un gust pufos si cremos, desi usor crocant. Aceasta cereala care se umfla la fiert si seamana cu couscous-ul poate fi transformata in pilaf, se prepara in combinatie cu legume (mazare verde, dovlecei, rosii, broccoli) sau cu sos natural obtinut din legume. Din quinoa se mai poate prepara salata, budinca cu fructe si chiar burgeri, noul aliment minune fiind ideal pentru cei aflati la dieta si care au grija sa includa in alimentatia zilnica alimente sanatoase.

Dar ce este quinoa?

Desi foarte multi considera ca este un fel de grau sau orez integral, quinoa este de fapt o samanta. De asemenea, spre deosebire de grau si orez, quinoa este o proteina completa - care contine toti cei opt aminoacizi esentiali.

Quinoa contine fibre alimentare, fosfor, magneziu si fier. Nu contine gluten si este usor de digerat. Datorita acestor aspecte, quinoa este aproape de a fi un ingredient perfect.

Beneficii pentru sanatate

Alaturi de semintele de in, quinoa este considerat un super-aliment. Este recomandat consumul de quinoa datorita continutului bogat de mangan, fier, calciu, magneziu, potasiu si cupru. Previne diabetul, astmul, afectiunile cardiace, pietrele la vezica biliara si migrenele.

Contine riboflavina, de aceea dimninueaza frecventa migrenelor si intensitatea lor, relaxeaza vasele de sange si reduce riscul de hipertensiune; este o sursa importanta de calciu, prin urmare ajuta la cresterea si dezvoltarea danturii, oaselor si pielii.

De asemenea, quinoa este un aliment benefic pentru sanatate deoarece contine acizi grasi esentiali si stimuleaza digestia datorita continutului ridicat de fibre.

Alte beneficii

Este foarte interesant faptul, ca acum 2000 de ani, incasii considerau quinoa ca fiind „cereala mama” si o cultivau pe scara larga. Aceasta traditie a fost dusa mai departe, pana in ziua de azi, de catre locuitorii din regiunea Anzilor.

Quinoa este bogata in carbohidrati, substante care ofera energie organismului uman. Este si o sursa de fibre insolubile care reduc riscul de pietre la vezica biliara, in special in randul femeilor.

Cantitatile mari de cupru ajuta la oxidarea glucozei si la producerea de melanina si ajuta la formarea de hemoglobina.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Daca un singur mar pe zi ne mentine sanatosi, consumul de nuci protejeaza inima si previne aparitia...
Mediul poluat si stilul de viata nesanatos isi pun treptat amprenta asupra pielii. Chiar daca nu cunoastem...
Vrei sa inlocuiesti carbohidratii cu alimente mai hranitoare si mai sanatoase? Daca da, atunci ar trebui sa...