Cele mai frecvente greseli de renovare a locuintei si cum sa le eviti:
Pardoseli. Daca alegi o pardoseala de calitate inferioara, trebuie sa stii ca va fi greu de inlocuit! Inainte de a cumpara un model, fii sigur ca stii unde trebuie sa il folosesti! Daca vrei sa pui pardoseala in bucatarie/baie, nu alege parchetul laminat. In prezenta umiditatii, acesta se umfla si devine impracticabil! Pentru aceste zone ale casei este potrivita faianta. Parchetul laminat si linoleumul de calitate merg in alte camere, acolo unde umiditatea este la un nivel scazut.
Tapet sau orice alta suprafata de perete. Chiar si cand vine vorba de cele mai ieftine proiecte, designerii recomanda tapet sau vopsea de perete premium. Vopseaua de calitate buna este mai usor de aplicat, rezista mai mult si nu vei avea nevoie de o cantitate foarte mare, in comparatie cu optiunile mai ieftine. In plus, vopseaua de calitate superioara nu se decoloreaza rapid sub actiunea razelor solare si nici nu provoaca reactii alergice. De asemenea, tapetele scumpe se deterioreaza mult mai greu.
Calorifere. Daca faci o renovare pe timp de iarna, este mult mai simplu: poti verifica daca ai calorifere care incalzesc suficient de bine. In schimb, daca renovarea se intampla vara, este mai bine sa cumperi calorifere de calitate din prima. Astfel, nu vei fi nevoit sa le schimbi in sezonul rece. O modificare de acest fel e costisitoare si iti va produce mizerie in casa peste masura. Caloriferele de calitate au un regulator care-ti permite sa setezi temperatura adecvata.
WC-uri. Toaletele ieftine, proaste se strica rapid. Cele mai dese probleme au loc in vasul de apa, acolo unde flotorul va ceda relativ repede si nu vei mai putea sa tragi apa pana nu-l schimbi. Asigura-te, asadar, ca achizitionezi un WC de calitate , care nu-ti va produce dureri de cap. Un alt avantaj al chetuielii mai mari? Modelele mai scumpe sunt prevazute cu straturi speciale anti-bacteriene.
Impermeabilizare si ventilatie. Pericolul din conducte si echipamente similare este mare, deoarece nu vei intelege imediat despre ce defectiune este vorba. Cumpara materiale premium si angajeaza firme specializate. In acest fel, vei reduce sansele de a inunda apartamentul vecinului sau de a-l distruge pe al tau. Din pacate, cladirile moderne nu sunt dispuse cu sisteme de impermeabilizare incorporate, asa ca trebuie sa iei problema in serios! De asemenea, asigura-te ca ai un sistem de ventilatie bun in baie pentru a preveni formarea mucegaiului intr-o atmosfera atat de umeda.
Constructii din lemn. Constructiile din lemn de calitate inferioara (cum ar fi usile sau mobilierul) se rup foarte rapid si sunt destul de periculoase pentru sanatate, din cauza formaldehidei(produs gazos obtinut prin dehidrogenarea alcoolului metilic, intrebuintat la fabricarea rasinilor, a unor coloranti, medicamente, explozive, tananti, ca dezinfectant ) pe care o contin. Este indicat sa alegi mobilier din pin. Aceste constructii au o textura moale, fiind bine izolate fonic. In plus, nu sunt atat de scumpe pe cat ar putea parea.
Accesorii. Daca doresti ca sertarele/usile dulapului din locuinta sa se miste fara zgomote deranjante, alege accesorii de calitate superioara. Nu trebuie sa cheltuiesti o multime de bani pentru a gasi produse foarte bune. Te sfatuim sa cumperi piese de rezerva, pentru a le folosi atunci cand apare o defectiune. Astfel, nu vei fi nevoit sa schimbi un sertar intreg, spre exemplu, ci doar balamaua stricata.
Prize. Vorbim atat despre calitatea prizei (evident, ar trebui sa fie foarte ridicata pentru a evita pericolul de incendiu), cat si despre numarul de prize. Este bine sa ai cat mai multe prize pentru a nu umple casa de fire.
Citeste si: Inventii neobisnuite pentru casa ta. Le vei folosi, cu siguranta!