Fumezi tigara electronica? Iata de ce ar trebui sa te opresti

Fumezi tigara electronica? Iata de ce ar trebui sa te opresti

Fumatul e nociv, iar majoritatea celor care fumeaza sunt constienti de asta. De cand au aparut, insa, pe piata tigarile electronice, multi fumatori se intreaba: Care e mai nociva? Tigara clasica sau cea electronica? Oamenii de stiinta incep sa dea raspunsuri.

Fara indoiala, tigarile electronice sunt la mare cautare. Ratiunea celor care aleg aceasta forma de viciu? Simplu. Nu mai inhaleaza fum, deci cred ca e mai sanatoasa. In ultima vreme, insa, apar tot felul de studii care arata contrariul. Spre exemplu, un studiu publicat online in jurnalul Torax arata ca vaporii tigarilor electronice sporesc productia de chimicale inflamatorii de la nivelul plamanilor si dezactiveaza celulele cheie care protejeaza plamanii.

Vaporii afecteaza activitatea macrofagelor alveolare, care inghit si indeparteaza particulele de praf, bacteriile si alergenii care au trecut neobservate de celelalte mecanisme de aparare ale tractului respirator.

Descoperirile actuale arata faptul ca unele dintre tigarile electronice au efecte asemanatoare sau chiar similare cu cele ale fumatorilor obisnuiti si a celor care sufereau de boli pulmonare cronice.

Studiul in cauza a fost axat pe compozitia chimica a lichidului, inainte sa fie vapat. Pentru a afla cum  se poate modifica structura chimica, cercetatorii au elaborat o procedura mecanica care sa imite vapingul si sa produca condens din cauza vaporilor. In acest mod, au extras macrofage alveolare din probe de tesut ale opt nefumatori care nu au suferit de astm sau de boala pulmonara obstructiv cronica. O treime dintre celule a fost expusa lichidului simplu din tigari electronice, o alta treime, la diferite concentratii ale condensului artificial, cu si fara nicotina, iar restul au fost lasate libere, pentru o zi. Apoi, numarul total de celule expuse la condens a fost redus semnificativ, comparativ cu celulele netratate. Mai mult, condensul care continea nicotina a intensificat efectul. Expunerea la condens a crescut rata de mortalitate a celulelor, productia de radicali liberi de oxigen si a marit in mod simtitor productia de substante chimice inflamatorii.

Cercetarile vor continua pentru a se stabili in ce mod afecteaza tigara electronica, pe termen lung.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice fumator este constient de nocivitatea obiceiului sau. Cu toate acestea, se lasa de fumat cu mare...
Fumatul este extrem de nociv, iar de asta e constient chiar si cel mai inrait fumator. Ce...
Iata cum puteti evita efectele imbatranirii, in cativa pasi simpli, dupa cum urmeaza: 1. Evitati folosirea unui...