Dezechilibrele glandei tiroide pot duce la hipotiroida(secretie scazuta de hormoni)sau la hipertiroida(secretie excesiva). Glanda tiroida va functiona la parametri normali, daca ai o dieta adecvata, faci exercitii fizice, pui pret pe odihna si reduci nivelul de stres.
I. Consuma alimentele potrivite
1. Intelege legatura dintre nutritie si functionarea glandei tiroide. Tiroida absoarbe din alimente iod, seleniu si vitaminele de care are nevoie pentru a functiona corect. O nutrititie neadecvata, ingreuneaza munca glandei tiroide, iar la un moment dat functionarea ei va fi deficitara.
2. Limiteaza consumul de alimente prelucrate. In genere, mancarea prelucrata se obtine pe baza adaosului de zahar. O astfel de alimentatie poate crea probleme de tiroida. Foloseste alimente integrale, neprocesate. Te vei bucura, astfel de vitamine, minerale si alti nutrienti. Spre exemplu, poti renunta la painea alba, orezul alb, pastele albe, deoarece sunt prelucrate excesiv. In schimb, poti consuma paine integrala de cereale, orez brun si paste din cereale.
3. Mareste consumul de legume si fructe. In functie de posibilitati, consuma legume si fructe de sezon, organice. Nu te feri nici de produsele congelate! Contin suficiente vitamine.
4. Limiteaza consumul de carne. Incearca sa mananci mai putina carne. Daca esti carnivor, consuma carne slaba de vita(preferabil, hranita cu iarba, deoarece aceasta beneficiaza de un raport mai natural Omega 3 / Omega 6) si carne provenita de la pasarile de curte(fara piele). De evitat carnea crescuta pe baza de hormoni si/sau antibiotice.
5. Consuma peste. Pestele contine proteine si cantitati mari de grasimi sanatoase Omega-3. Ai grija ce cumperi! Pestele bogat in mercur poate influenta in mod negativ glanda tiroida.
6. Include fasolea si leguminoasele in dieta. Leguminoasele contin multe vitamine si minerale necesare pentru secretia hormonilor tiroidieni. Ele sunt, de asemenea, o buna sursa de proteine pentru cei care au renuntat la consumul de carne.
7. Limiteaza consumul de zahar. Pentru a mentine nivelul de zahar scazut, alege glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale. Evita zaharul si inlocuitorii acestuia. Incearca stevia ca substitut pentru zahar.
Pacientii cu diabet zaharat au, din pacate, de obicei, si probleme cu glanda tiroida. In acest caz, monitorizarea va fi mai ampla.
8. Absoarbe suficient iod. Daca ai ales o dieta care include cantitati moderate de sare si putina carne rosie, necesarul de iod va fi asigurat. Dar daca ai renuntat la sare, pentru a regla tensiunea arteriala, asigura-te ca ai o sursa alternativa de iod. Tiroida are nevoie de acest element chimic pentru o buna functionare. Daca e necesar, poti incerca suplimente de calitate, care contin cel putin 50% din necesarul zilnic de iod. De asemenea, poti suplimenta dieta cu unele dintre urmatoarele surse de iod:
- fructe de mare si peste;
- iaurt;
- lapte;
- oua;
- plante de Mare(varec, wakame, dulse).
9. Consulta medicul. Specialistul iti va oferi sfaturi cu privire la necesitatea suplimentarii dietei cu zinc si seleniu, minerale necesare pentru buna functionare a glandei tiroide. De asemenea, intreaba despre suplimentarea cu vitamina D3. Bolile autoimune sunt corelate cu un nivel scazut de vitamina D.
10 Bea multa apa. Asigura-te ca esti hidratat pentru ca organismul sa functioneze corespunzator.
II Exercitii fizice si odihna
1. Tiroida functioneaza mai bine, daca faci exercitii fizice. Fa un astfel de efort timp de 30 minute in fiecare zi. Nu e nevoie de un antrenament la sange sau de prezenta la sala pentru a fi eficient. Poti merge jumatate de ora, alerga usor sau poti sa imbini cele doua metode.
Daca, totusi, te urnesti mai greu, un abonament la sala de fitness ar putea sa te motiveze. Vei cunoaste oameni si vei face exercitii interesante si sanatoase.
Efortul fizic impune o buna circulatie a sangelui, iar asta inseamna ca hormonul tiroidian ajunge la fiecare celula.
2. Redu nivelul de stres. Incearca sa identifici factorii de stres. Combate acest fenomen cu mai multe momente de relaxare, de meditatie, de distractie in natura etc.
3. Incearca chakra. Stai linistit si imagineaza-ti o lumina albastra care intra in corpul tau prin zona tiroidei. De fiecare data cand inspiri, lumina devine mai ampla si de un albastru mai intens. Pe masura ce expiri, se atenueaza usor. Incearca sa pastrezi aceasta imagine in minte, macar, 5 minute in fiecare zi.
In sistemul energetic chakra, glanda tiroida e la a 5-a chakra (Vishuddha) si se caracterizeaza printr-o culoare albastra.
4 . Odihneste-te suficient. Daca nu dormi suficient noaptea, organismul nu are timp sa isi revina dupa stresul , oboseala si problemele de peste zi. Glanda tiroida poate fi data peste cap, mai ales ca e foarte sensibila la stres.
III Disfunctionalitatile tiroidei
1 Hipotiroidismul(secretia de hormoni sub standarde) poate fi cauzat de infectii virale, radiatii, unele medicamente, sarcina si alte cauze mai rare. Cel mai adesea, lipsa de iod din organism provoaca hipotiroida. Simptome:
- oboseala;
- modificari ale ciclului menstrual;
- constipatie;
- depresie ;
- par uscat, aspru;
- pierderea parului;
- piele uscata;
- tulburari de somn(somnolenta);
- intoleranta la frig;
- ritm cardiac ascazut;
- tumefiere la nivelul glandei tiroide (gusa)
- crestere inexplicabila in greutate .
2 Hipertiroidismul(secretie de hormoni in exces) este frecvent comparat cu boala lui Grave. Acesta poate fi, de asemenea, cauzat de noduli tiroidieni, care reprezinta cresteri mici ale tiroidei.
Hipertiroidismul netratat sau tratat necorespunzator poate duce la probleme cardiace, probleme ale oaselor si o stare foarte grava numita furtuna tiroidiana. Simptome:
- ritm cardiac rapid;
- cresterea frecventei respiratorii;
- pierdere inexplicabila in greutate;
- nervozitate, iritabilitate, surplus de energie;
- toane;
- intoleranta la caldura;
- pielea rosiatica, care poate fi insotita de mancarime.