Care sunt semnele unui infarct?

Care sunt semnele unui infarct?

Din pacate, cazurile de infarct sunt foarte frecvente, de aceea este foarte important sa stim ca atunci cand cineva prezinta simptome care indica un infarct, timpul este foarte important.

Daca o persoana care face infarct ajunge la spital in decursul a doua ore de la declansarea acestuia, atunci doctorii ii pot administra medicamente careamelioreaza efectele infarctului si pacientul se poate recupera mai usor.

Exista doua tipuri de infarct: ischemic si hemoragic.

Infarctul ischemic este asemenator cu atacul de cord, ambele conditii fiind declansate de un cheag de sange ce blocheaza unul dintre vasele de pe creier. Acest cheag impiedica sangele sa patrunda in partea afectata a creierului, privand-o de oxigen. Medicamentele trombolitice dizolva cheagul si readuc la normal circulatia sanguina, daca sunt administrate in maxim trei ore de la declansarea infarctului.

Aceste medicamente nu sunt eficiente, insa, in cazul infarctului hemoragic, care este produs de o ruptura a unui vas de sange, ceea ce conduce la inundarea cu sange a portiunii de creier afectata. Medicamentele trombolitice pot agrava hemoragia, in cazul unui pacient cu infarct hemoragic si starea acestuia se poate inrautati.

Este greu de stabilit, fara teste speciale, ce tip de infarct a suferit un pacient, deci se poate presupune ca este vorba de unul ischemic si este foarte important ca pacientul sa ajunga de urgenta la spital.

Daca victima infarctului a cauzat dureri mari de cap sau daca simtomele au fost bruste, este probabil sa fi suferit un infarct hemoragic. Pe de alta parte, daca simptomele au aparut treptat, se poate ca infarctul sa fie ischemic.

Facand abstractie de tipul de infarct pe care l-a putut suferi o persoana, este foarte important sa o duceti de urgenta la spital. Infarctul afecteaza, cel mai des vorbirea, simturile si muschii. Iata o serie de semne, care va pot ajuta sa recunoasteti un infarct:

1

Paralizia afecteaza o extremitate sau ambele extremitati ale corpului. Daca ambele parti sunt afectate, este posibil ca victima sa fi suferit o accidentare la coloana. Paralizia, in cazul unui infarct, are loc pe partea de corp, opusa partii de creier care a fost afectata. Asadar, daca infarctul are loc pe partea stanga de creier, atunci paralizia are loc pe partea dreapta a corpului si asa mai departe.

2

Semi-pareza faciala. Asemenea paraliziei extremitatilor, victimei ii poate fi afectata o parte din fata, devenind inerta sau paralizand. Astfel victima unui infarct nu va putea sa-si miste o parte sau alta a fetei. Testati pacientul, rugandu-l sa zambeasca. Daca i se misca doar o parte din fata, atunci inseamna ca e vorba de un infarct.

3

O schimbare a starii mentale a victimei, poate fi manifestata printr-o simpla confuzie, putina ameteala sau din contra, prin inerenta totala. Este important sa stabiliti daca starea mentala curenta a pacientului este obisnuita sau daca e cu totul iesita din comun.

4

Incoerenta in vorbire. O victima a unui infarct poate deveni incoerenta sau poate sa nu vorbeasca deloc. Este bine sa-i testati vorbirea, prin repetarea unei fraze usoare si comune. Daca pacientul nu poate repeta intocmai cuvintele, daca le stalceste sau nu poate vorbi deloc, atunci puteti fi siguri ca e vorba de un infarct.

5

Durata simptomelor. Daca banuiti ca o persoana se confrunta cu un infarct, dar simptomele dispar in 15-30 de minute, atunci este probabil ca aceasta sa fi suferit un preinfarct ischemic, care este similar cu infarctul, doar ca simptomele acestuia dispar definitiv, in 24 de ore de la declansare si nu cauzeaza urmari neurologice de lunga durata.

6

Alunecarea bratelor. Un alt mod de a depista un infarct este acela de a-l ruga pe pacient sa inchida ochii si sa intinda bratele in fata timp de 10 secunde. Daca unul din bratele pacientului aluneca involuntar inspre corp, acesta se poate sa fi suferit un infarct. Un alt simptom in acest sens poate fi miscarea asimetrica a bratelor.

7

Traumatism cranian. Daca sunteti siguri ca pacientul nu a suferit un traumatism cranian si daca prezinta o serie de simptome, descrise anterior, puteti fi siguri ca a suferit un infarct. Dar, trebuie sa luati in considerare ca unele simptome, cum ar fi vorbirea incoerenta, starea mentala schimbata si paralizia pot fi urmari ale unui traumatism cranian, care la randul lui poate fi cauzat de un infarct, deci nu excludeti posibilitatea unui infarct, daca ati depistat semne ale traumatismului.

Este absolut vital ca atunci cand aveti de-a face cu victima unui infarct sa chemati ambulanta, pentru a fi transportata de urgenta la spital, deoarece cu cat i se aplica mai repede un tratament, cu atat sansele de recuperare totala sunt mai ridicate si nu uitati ca poate fi o chestiune de viata si de moarte.

Etichete: infarct, simptome, spital

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Este important sa cunoasteti semnele unui atac de cord, simptomele tipice fiind: incapacitatea de a respira corespunzator,...
Atacul de cord inseamna deteriorarea permanenta a muschiului inimii. Pentru ca muschiul cardiac sa functioneze la parametri...
Indicatii: Infarct miocardic acut - recanalizeaza artera coronara ocluzata, salveaza tesutul miocardic, amelioreaza functia cardiaca; Tromboze venoase...