Cum sa hranesti iepurele cu verdeata. Lista de verdeturi potrivite:
- verdeata de sfecla;
- salata verde, dar nu fara aisberg sau cele cu frunze de culoare deschisa;
- spanac;
- patrunjel;
- busuioc;
- menta;
- varza chinezeasca(bok choi);
- frunze de papadie;
- pastai de mazare (doar pastaile);
- varza de Bruxelles;
- sfecla elvetiana(mangold);
- broccoli (frunzele si tulpinile);
- coriandru;
- marar;
- partea verde a morcovilor;
- frunze de telina;
- nasturel.
2. Evita hranirea excesiva cu anumite legume. Unele legume pot fi daunatoare, daca iepurasul mananca prea mult intr-o perioada scurta de timp sau daca dezvolta o acumulare de anumiti nutrienti in corp. Legume precum varza kale, patrunjelul, verdeata de mustar si spanacul ar trebui oferite cu moderatie iepurasului, deoarece sunt bogate in oxalati si goitrogeni. Legumele precum vinetele, cartofii si frunzele plantelor de tomate sunt toxice pentru iepuri!
3. Ofera-i morcovi si fructe, din cand in cand. Imaginea unui iepuras care rontaie o gramada de morcovi este de fapt una nesanatoasa, deoarece morcovii sunt bogati in zahar si oxalat, ceea ce poate duce in timp la formarea calculilor vezicii urinare. Morcovii trebuie oferiti doar ca rasfat, din cand in cand. Iepurasii, din pacate, se bucura de zahar si sunt predispusi sa manance exagerat alimentele bogate in zahar. Fructele sunt, de asemenea, bogate in zahar natural, asa ca trebuie sa le oferi iepurasului tau doar ca delicii ocazionale.
Cum sa hranesti iepurele cu verdeata. Dozarea alimentelor:
1. Spala toate legumele. Doar asa vei elimina orice pesticide sau substante chimice daunatoare de pe suprafata legumelor. Cumpara organic, daca este posibil. De asemenea, daca ai de unde, alege produse ecologice pentru a evita expunerea iepurasului tau la pesticide daunatoare.
2. Introdu verdeturile pe rand in dieta. Astfel nu vei declansa anumite sensibilitati ale iepurelui. Incepi cu o cantitate mica de verdeata si monitorizeaza iepurasul. Vezi daca apar probleme intestinale precum diaree, scaune moi sau scaune neobisnuit de mici. Iepurii au, de asemenea, preferinte si antipatii individuale atunci cand vine vorba de gust, asa ca daca urecheatul tau nu este interesat de o anumita leguma, inlocuieste-o cu una preferata.
3. Fa-i o salata echilibrata, cu o baza de frunze verzi, salata romaine/untisor si alte doua ierburi sau verdeturi, dintre care una ce contine vitamina A. De exemplu, poti incerca o salata din romaine, spanac si menta. Vezi cum reactioneaza iepurasul tau la aceasta hrana. Daca ii place si nu apar probleme digestive, continua aceasta reteta schimband cateun ingredient: de exemplu, spanacul cu verdeata de sfecla. Dupa mai multe hraniri, inlocuieste baza cu o alta salata verde si o alta leguma bogata in vitamina A.
4. Mentine dieta iepurasului cu fan si pelete. Fanul proaspat este cel mai important element al hranei unui iepure, deoarece este bogat in fibre(sanatate pentru sistemul digestiv). Dieta iepurelui ar trebui sa contina in mare parte fan proaspat, pelete proaspete si apa proaspata. Da iepurilor adulti fan Timothy, iarba si ovaz , iar iepurilor tineri ofera-le lucerna. Evita sa dai lucerna iepurilor adulti, deoarece este prea bogata in proteine, calciu si zahar. Daca iepurele este novice in consumul de legume, incearca sa le tai in bucati mici si sa le amesteci cu fanul sau peletele. Este posibil ca iepurasul tau sa nu le observe in amestec si probabil le va consuma cu pofta.
Citeste si: Fatarea la iepuri. Cum sa ai grija de iepuroaica si de pui