Plante comestibile pe care le poti creste in bucatarie

Plante comestibile pe care le poti creste in bucatarie

Ideea cresterii unei mici gradini la fereastra bucatariei devine din ce in ce mai populara. Ar fi grozav sa ai la indemana ierburi organice pe care sa le folosesti cu placere si incredere in diferitele tipuri de mancare, nu-i asa? Ei, afla ca se poate! Poti creste anumite plante comestibile chiar pe un pervaz!

Plante comestibile pe care le poti creste in bucatarie:

Salata verde. Cultivarea sakatei e o sarcina destul de simpla. Plaseaza radacina intr-un borcan plin cu apa, fara sa scufunzi varful tulpinii. Pune borcanul la soar si nu uita sa pulverizati apa pe radacina , din cand in cand, pentru a evita uscarea acesteia. Dupa cateva zile, se vor forma radacini noi si chiar frunzulite. La o saptamana distanta, muta planta intr-=un ghiveci, lasand frunzele deasupra solului. Dupa alte 2-3 saptamani, vei culege deja recolta! Ca solutie anternativa, poti planta salata direct in sol. In acest caz, planta trebuie udata intens pe parcursul primei saptamani, pana cand apar primii germeni.

Ghimbir. Aceasta planta erbacee cu origini tropicale e usor de recoltat. Planteaza pur si simplu o bucatica de rizom intr-un ghiveci, cu mugurii orientati in sus. Ghimbirul necesita lumina puternica, dar nu suporta prea bine lumina directa a soarelui. Nu uita sa uzi din plin ghimbirul. Curand, vor aparea radacini si lastari noi. In momentul in care planta a crescut, scoate-o din pamant, foloseste cat ai nevoie, apoi reintrodu-o in sol!

Iarba de lamaie(lemongrass). Ca orice iarba obisnuita, iarba de lamaie are nevoie doar de un pahar de apa si putina lumina solara pentru a se dezvolta. Va incepe sa se faca mare in aproximativ o saptamana. Apoi, va trebui sa transplantezi iarba intr-un ghiveci. In momentul in care tulpinile ating aproximativ 30 cm inaltime, culege tot ce e deasupra solului. Fa-o fara grija! Iarba va creste din nou!

Praz. Poti obtine praz nou din resturile ramase de la gatit! Pune bucatica de praz intr-un pahar cu putina apa si plaseaza-l pe un pervaz unde ajung din belsug razele soarelui. Daca e iarna, cauta un loc departe de curentii de aer. Partea comestibila a plantei va creste constant. Practic, tot ce trebuie sa o tai cand e nevoie. Nu uita sa uzi prazul o data pe saptamana.

Voinicica(rucola). Rucola nu are nevoie de mult sol, crescand cel mai bine in pamant afanat, bine drenat. Infige cateva seminte de rucola in sol la o adancime de 1-1,5 cm. Pulverizeaza apoi pa calda peste sol. Acopera cu o bucata de folie alimentara si apoi pune ghiveciul intr-un loc cald. Dupa aproximativ 3-7 zile, vor aparea primii lastari. In acel moment, indeparteaza folia alimentara si transfera planta intr-un ghiveci mai mare, unde sa se poata dezvolta. . Cand frunzele ating 10 cm inaltime, poti incepe recoltarea.

Fenicul. Exista doua moduri de a creste fenicul in casa. Prima optiune ar fi sa folosestii partea ramasa a radacinii albe: 1. Plaseaz-o intr-un borcan plin cu apa. 2. Muta borcanul intr-un loc bine luminat. Ierburile proaspete care vor aparea dupa un timp pot fi taiate si adaugate la mese. Alternativ, poti semana semintele in sol. Aceastae metoda necesita mai mult timp.

Ridiche. Ridichea este leguma perfecta pentru a creste pe pervazul ferestrei. Mai intai trebuie sa inmuiati semintele in apa calda timp de doua zile. Apoi puneti semintele intr-o oala sau cutie, cu o adancime de maximum 2 cm. Acoperiti-l cu folie alimentara, udati-l in mod regulat si pastrati-l la inceput de curenti de aer. Odata ce apar lastarii, asigurati-va ca nu sunt prea multi, altfel nu veti obtine legume foarte mari si gustoase! A doua oara, ridichile pot fi plantate in acelasi sol. Dar amintiti-va - este o buna practica sa asteptati cel putin o saptamana inainte de a incepe din nou si sa folositi ingrasamant.

Menta. Poti cultiva, cu usurinta, menta din seminte. Acestea ar trebui sa fie semanate la o adancime de 5 milimetri. Mentei nu-i place solul imbibat cu apa, asa ca ud-o prin pulverizare. Rasadurile vor aparea cam dupa doua saptamani. Dupa alte doua saptamani, te vei putea bucura deja de ceaiul aromat de menta. Ai greija si unde tii ghiveciul cu menta: planta nu tolereaza lumina directa a soarelui!

Citeste si: Cum sa ingrijesti plantele de interior. Ingrasamant natural de la bunica

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nimeni nu isi propune sa omoare o planta de apartament. Totusi, cele mai multe plante de acest...
Plantele de interior sau de apartament, asa cum le mai cunoastem, au nevoie de ingrijire, chiar daca...
Plantele au nevoie de ingrijire speciala, in functie de specie, de anotimp si de conditii. Exista, insa,...