De ce scobeste ciocanitoarea cu ciocul:
- natura. Comportamentul simplu de ciocanit este folosit pentru a face zgomot, fie pentru a atrage un partener, fie pentru a anunta ca teritoriul din apropiere este revendicat . Daunele cauzate de acest tip de ciocanit sunt, de obicei, minime, dar pot provoca probleme pe termen lung. In plus, zgomotul constant poate fi enervant.
- hrana. Ciocanitoarea cauta insecte prin gaurirea lemnului cu varful ciocului. Astfel, pasarea se hraneste din lemn cu gandaci, larve si alti daunatori. Daca sursa de hrana este mare, daunele cauzate de ciocanitoare pot fi destul de importante, desi gaurile sunt adesea putin adanci.
- cuibar. Ciocanitoarea isi face cuibarul in cavitati scobite din lemn. Asadar, daca sapa adanc, e clar ca isi pregateste noua casa. De obicei, gaura e mare si adanca, cu o singura intrare.
Metode de control al ciocanitoarelor. Exista doua abordari pentru a descuraja ciocanitorile sa provoace daune:
- descurajate si fortate sa se mute in alta parte;
- redirectionate catre o zona din apropiere, unde daunele pe care le provoaca nu vor fi o problema.
Tactici de redirectionare. Redirectionarea ciocanitoarelor inseamna mentinerea lor in aceeasi regiune, dar si descurajarea in a mai ciocani lemnul:
- indepartarea copacilor. Indeparteaza copacii mari sau taie ramurile din apropierea casei, astfel incat ciocanitoarele sa se simta expuse si vulnerabile. Poti replanta arbusti si paturi de flori, atragand astfel si alte pasari in preajma locuintei.
- hranirea ciocanitoarelor. In loc sa lasi ciocanitoarea sa caute insecte pe o casa cu lemn in compozitie, ofera-i o sursa mai simpla de hrana. Grasimea cruda de vita, oaie etc(seu), viermii de faina si jelatina sunt alegeri ideale pentru ciocanitoare. Astfel ele nu se vor mai deranja sa ciocaneasca la fel de mult pentru a gasi hrana.
- casute speciale. Pentru a le determina sa nu isi mai faca diverse cuibare prin structurile de lemn, le poti construi ciocanitoarelor casute din lemn. Plaseaza casuta aproape de locul unde pasarea deja a ciocanit. E clar ca in acea zona vrea sa se cuibareasca.
- locuri pentru ciocanit. Lasa un copac scobit sau un ciot la dispozitia ciocanitoarei. Isi va ascuti ciocul pe el si va consuma, in acelasi timp, energia, pierzandu-si interesul pentru alte locuri de ciocanit. In acelasi timp, aplica spuma, izolatie sau captuseala pe casa, pentru ca pasarile sa nu mai aiba atractie in acea zona. De asemenea, va fi redus si zgomotul produs de ciocanitoare.
- controlul daunatorilor. Daca insectele se hranesc cu structura de lemn a casei, contactati o firma specializata in disutrgerea daunatorilor. Tratamentele impotriva insectelor vor elimina acea sursa de hrana tentanta si vor determina ciocanitoarea sa se hraneasca in alta parte.
- repararea gaurilor. Foloseste chit de lemn sau inlocuieste sindrila si scandurile acolo unde exista deja gauri facute de ciocanitori. Vopseste la final pentru ca insectele sa patrunda cu greutate. De asemenea, va disparea si indiciul vizual pentru ciocanitoare.
Tactici de indepartare. Daca pasarile nu raspund la redirectionarea simpla, pot fi necesare modalitati mai eficiente de a scapa de ciocanitoare:
- tehnici de speriere. amplificarea zgomotelor puternice, inclusiv semnalele de alarma inregistrate de pasari sau clopoteii, pulverizarea pasarilor cu jet de apa.
- reflexie. Instaleaza obiecte luminoase si reflectorizante in zona in care pasarile ciocanesc. Farfuriile metalice, CD-urile vechi sau oglinzile mici atarnate de sfoara/ fir de pescuit sunt optiuni bune, dar trebuie atarnate pentru a se misca in vant, devenind astfel imprevizibile pentru ciocanitori.
- miscare. Haine atarnate pe araci sau pe sarme, stegulete prinse in pomi si pe langa casa sunt si ele elemente de alungare a ciocanitorilor.
- acoperirea lemnului. Acopera zonele din lemn pe care ciocanitorile le gasesc atractive cu spuma, plasa sau panza. Astfel le vei impiedica sa mai ajunga la lemn.
- pasari-momeala. Bufnitele si soimii din plastic/ sculptati vor speria ciocanitorile, macar in prima instanta. Cu timpul, isi vor da seama de pacaleala.
- combinarea metodelor.
Metode descurajatoare de evitat:
- nu aplica produse lipicioase sau grase pe lemnul pe care il ciugulesc pasarile. Aceste produse pot acoperi penajul, fiind toxice. In plus, aceste produse pot pata sau deforma lemnul si pot provoca daune suplimentare;
- nu sparge ouale dintr-un cuib de ciocanitoare. Aceste pasari sunt protejate prin lege, astfel de metode fiind ilegale.
- nu captura si nu rani ciocanitorile! Acest comportament este, de asemenea, ilegal.
Citeste si: Superstitii. Ce prevestesc pasarile