Cum sa infiintezi o cultura de zmeura

Cum sa infiintezi o cultura de zmeura

Culturile de zmeura se infiinteaza, in general , toamna, in zone insorite. Zmeurul se adapteaza bine in gradina chiar si in spatii mici. Creste, cu predilectie, in zonele de deal si munte.

Zmeurul se simte bine intr-un climatul umed si racoros, precum in zonele cu paduri de foioase, idar are nevoie de un teren insorit. Excesul de umiditate, inghetul si vantul puternic ii afecteaza cresterea. Cultura se infiinteaza pe soluri usoare, fertile si bine drenate, solurile grele si argiloase nefiind recomandate, deoarece retin la suprafata o cantitate mare de apa.

Cum sa infiintezi o cultura de zmeura:

- planteaza zmeurul pe spaliere(suport format din stalpi intre care sunt intinse, orizontal si paralel, fire de sarma zincata pentru sustinerea anumitor plante agatatoare). In acest fel, in randuri drepte, vei obtine o recolta si de 8 ori mai bogata!

- reinnoieste arbustii. Zmeurul nu poate degenera. Cu toate astea, are nevoie de ingrijire pentru a produce fructe multe si sanatoase. Daca tufa creste de capul sau, va avea ramuri bolnave si slab dezvoltate. Rearanjeaza, in aceasta situatie, lastarii de zmeur in benzi liniare, la o distanta de 70 cm. Inlatura ramurile bolnave si uscate. Planteaza permanent, pe fiecare rand, rasaduri noi, mentinand distanta de 70 centimetri. E necesar sa sporesti cresterea lastarilor principali care se afla in mijlocul tufisului.

- creeaza randuri inguste. Ai grija ca randurile sa fie inguste, cu o latime maxima de 30 centimetri. In mjlocul randurilor, lasa spatiu liber intre tufisuri. De cele mai multe ori, productia e slaba, atunci cand zmeurul e cultivat in randuri late, unde lastarii de zmeura cresc impreuna cu alte plante.

- in cazul plantei de baza, lastarii noi sunt un pericol si trebuie indepartati permanent.

Boli si daunatori. Metode de combatere. Cele mai cunoscute amenintari pentru zmeur sunt putregaiul cenusiu, fainarea, rugina, viermii zmeurului, molia si gargarita zmeurului. Ele pot fi distruse cu ajutorul diverselor tratamente fitosanitare, precum Topsin 70, Calypso 480 si FOLIQ Combimax.

Citeste si: Cum sa te mentii sanatos. Consuma zmeura

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Zmeurul trebuie taiat in mod regulat pentru a produce fructe multe si sanatoase. Tufa va creste rapid...
Checul este o prajitura cu origine in Anglia, dar preparat cu succes de gospodinele din intreaga lume....
Zmeura face parte, dupa cum bine stim, din categoria fructelor de padure. Aceste minunatii ale naturii sunt...