Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic

Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic

Vrei o gradina, dar nu ai cine stie ce spatiu la dispozitie? In acest caz, cresterea hidroponica sau fara utilizarea solului reprezinta solutia. Un alt avantaj major? Poti creste plantele si in sezonul rece. Azi, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre cresterea in sistem hidroponic a salatei verzi. Este planta care se descurca cel mai bine in aceste conditii.

Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic. Configurarea:

1. Alege tipul preferat de salata verde. Poti cultiva orice soi de salata verde. Butterhead( Tom Thumb) reprezinta o optiune excelenta pentru spatii inguste, fiind soiul produs intensiv in tara noastra. Poti alege, de asemenea, si alte soiuri mai putin populare precum salata Bibb(soi mai usor de cultivat) sau Cos( Romaine) ce functioneaza bine, dar necesita ceva mai mult timp pentru crestere. Nu uita sa tii cont de cerintele soiului pentru a avea o cultura bogata.

2. Alege sistemul hidroponic. Exista multe tipuri de sisteme hidroponice, inclusiv sisteme de picurare, sisteme NFT(Nutrient Film Technology), sisteme cu flux si reflux, sisteme aeroponice etc. In sistem hidroponic, plantele plutesc direct deasupra apei, in timp ce radacinile lor cresc si absorb nutrientii. Vorbim despre cel mai simplu si eficient sistem de cultura.

3. Alege un mediu de crestere. Si in acest caz ai de unde alege: vata minerala bazaltica(rockwool), fibra de cocos, vermiculit, aschii de pin, pietre de rau, nisip si multe altele. Toate aceste optiuni prezinta avantaje si dezavantaje, insa, orice ai alege, salata se va dezvolta bine. De exemplu, vata minerala bazaltica este foarte populara, fiind atat sterila, cat si poroasa. Daca alegi acest mediu de crestere, ai grija sa nu devina prea saturat. Acest fenomen poate duce la sufocarea radacinilor, putregaiul tulpinii si radacinilor.

4. Alege un recipient care va actiona ca rezervor de nutrienti. Cumpara un recipient mare pentru depozitare sau un acvariu. Alege un recipient cu o suprafata mare si cu o adancime de cel putin 20 cm, astfel incat radacinile plantei sa poata creste in jos fara probleme. Nu folosi un recipient metalic pe post de rezervor pentru nutrienti! Metalele corodeaza/oxideaza, eliberand substante chimice care pot perturba furnizarea de ingrasamant plantelor.

5. Pregateste ghiveciuri pentru hidroponie si platforme plutitoare. Poti folosi polistiren sau chiar capacul rezervorului pentru a crea mediul stabil in care plantele sa pluteasca, avand radacinile scufundate. Da gauri in placile de polistiren(la circa 30 cm una de alta). Fa cat mai multe gauri si foloseste un ghiveci la fiecare rasad.

6. Instaleaza o pompa de recirculare a apei(de acvariu). Apa trebuie sa recircule in rezervor, astfel incat radacinile plantelor sa nu se sufoce. O pompa de acvariu va face aceasta treaba.

7. Adauga in rezervor un amestec de nutrienti hidroponici si apa. Poti cumpara diverse combinatii de ingrasamant de la magazinele de gradinarit in zona dedicata culturilor in sistem hidroponic. Salata verde necesita, de obicei, niveluri ridicate de potasiu, calciu si magneziu. Tine cont de instructiunile de pe ambalaj. Unele soiuri de salata verde sunt mai sensibile la azot decat altele, asa ca va trebui sa cumperi ingrasamantul potrivit.

8. Creeaza o pepiniera, astfel incat semintele sa poata germina. Inainte de a utiliza sistemul hidroponic, va trebui sa plantezi semintele intr-o tava alveolara sau intr-un carton de 30 oua. Umple alveolele cu pamantul dorit, apoi infige semintele nu foarte adanc.

Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic. Ingrijirea:

1. Ingrijeste rasadurile. Uda pepiniera la doua zile, pastrand-o intr-o zona bine luminata sau cu soare natural, la o temperatura cuprinsa intre 18,3 grade Celsius si 26,6 grade Celsius. Creste rasadurile pana cand ating o inaltime de 5 centimetri si au deja 4 frunze.

2. Transplanteaza rasadurile in rezervor. Cu grija, fara miscari bruste, ia fiecare rasad din alveola si muta-l in ghiveci. Aliniaza fiecare ghiveci cu gaurile date in platforma plutitoare/ capacul recipientului , iar apoi pune-le in rezervor.

3. Ofera plantelor 10-14 ore de lumina fluorescenta pe zi. Spre deosebire de alte plante, salata verde nu necesita o cantitate mare de lumina pentru a creste. Cel mai eficient mod este iluminatul fluorescent( cu lampi fluorescente), deoarece necesita o investitie initiala redusa, consuma o cantitate mica de energie si produce o cantitate redusa de caldura.

4. Mentine temperatura intre 12,7 si 23,8 grade Celsius. Salata verde creste bine intr-un mediu mai racoros. Pentru cele mai bune rezultate, mentine temperatura intre 12,7 grade Celsius noaptea si 23,8 grade Celsius in timpul zilei. Daca salata verde se supraincalzeste, se va rasuci sau va inflori, ceea ce va determina un gust amar al frunzelor!

5. Mentine pH-ul intre 5,5 si 6,5. Nivelul pH-ului unei plante se refera la cat de acid sau bazic este si determina daca aceasta poate sau nu absorbi corect nutrientii disponibili. Testeaza frecvent pH-ul, folosind un test de banda de hartie. Ph-ul trebuie sa fie usor acid pana la aproape neutru pentru cea mai buna productie posibila.

Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic. Recoltarea:

1. Dupa 5-6 saptamani, salata e complet crescuta si gata de cules! Pentru a nu perturba dezvoltarea plantei, rupe intotdeauna doar frunze exterioare, lasandu-le la locul lor pe cele apropiate de tulpina. Nu va dura mult si acele frunze interioare se vor dezvolta si vor fi gata de cules.

2. Culege prin rotatie. Nu barbieri aceleasi plante la fiecare recoltare! Culege frunzele prin rotatie(azi de la o planta, maine de la urmatoarea si tot asa). Astfel, nu vei trece prin perioade de productie insuficienta sau prea mare.

3. Muta cultura inradacinata intr-un mediu rece si umed pentru a o pastra proaspata. Daca salata verde este complet crescuta si nu vrei s-o mananci imediat, muta plantele inradacinate intr-un mediu umed, aproape inghetat. Astfel, vei mentine salata proaspata chiar si o luna!

Cum sa cultivi salata in sistem hidroponic. Mecanisme impotriva bolilor si daunatorilor:

1. Asigura o circulatie adecvata a aerului pentru a preveni aparitia bacteriilor si a mucegaiului. O gradina hidroponica are nevoie de ventilatie  pentru ca plantele sa obtina CO2 si pentru a preveni cresterea mucegaiurilor si a bacteriilor. Lasa o usa/o fereastra deschisa in apropierea plantelor sau foloseste un ventilator, daca plantele se afla in mediu inchis. Poti folosi un ventilator de tavana(pune salata sub el) sau unul de podea rotativ , setat pe cea mai mica viteza.

2. Foloseste paravane si capcane lipicioase pentru a tine departe insectele daunatoare. Toate ferestrele din apropiere necesita plase antiinsecte. Orice orificiu de ventilatie trebuie, de asemenea, acoperit cu plasa. Monteaza si niste banda antinsecte in camera, pentru situatiile in care daunatorii intra in camera in care se afla cultura de salata.

3. Evita lumina directa a soarelui pentru a preveni cresterea algelor. Algele tind sa infloreasca in conditiile de umiditate ale unei culturi hidroponice. Totusi, ele nu se pot dezvolta fara lumina directa a soarelui. Daca salata este expusa direct la soare in timpul zilei, protejeaz-o cu un umbrar.

4. Sterilizeaza echipamentul pentru a preveni aparitia mucegaiului. Igienizeaza-ti echipamentul cu o solutie de inalbitor de 2% sau cu un dezinfectant comercial. Sterilizeaza toate ghivecele, rezervoarele si orice alt echipament care contine / furnizeaza apa ce va intra in contact cu plantele. Inlocuieste orice mediu de cultura contaminat.

Citeste si: Cum sa ingrijesti plantele de apartament pe timpul iernii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei sa gatesti ceva rapid si foarte gustos? Avem solutia. Vorbim despre delicioasa salata de fasole verde...
Masa de Revelion este intotdeauna un motiv de mandrie pentru gospodinele si gospodarii din Romania! Arata extraordinar,...
Azi iti prezentam o reteta ideala pentru mesele de Craciun si de Revelion! Este vorba despre atipica,...