Fainarea(Sphaerotheca fuliginea):
- ciuperca ataca toate partile plantei, cu exceptia radacinii;
- principalele semne sunt petele albe si mari pe frunza;
- boala ataca frunzele mature, care, intr-un finala se brunifica si se usuca;
- in cele mai multe cazuri, fainarea se face simtita dupa aparitia primelor fructe;
- fructificatia e redusa din cauza acestei boli;
- fructele se zbarcesc , iar cresterea lor este oprita;
- fructele nu mai sunt la fel de apoase si isi pierd din aroma.
Mana( Pseudoperonospora cubensis (Mana castravetilor):
- ciuperca ataca frunzele, florile, fructele si vrejul;
- boala apare pe frunze sub forma unor pete de culoare verde-galbuie, ce vor deveni galbene si la final brun-deschise.
- pe partea inferioara a frunzei apare un puf cenusiu-violaceu(fructificatiile ciupercii);
- odata infestate, frunzele se usuca si pica;
- netrata cu fungicide, ciuperca se extinde si poate ucide planta;
- mana e favorizata de picaturile de apa de pe frunze, temperaturi intre 16-22°C, completate si de o nebulozitate atmosferica accentuata.
Patarea unghiulara(Pseudomonas syringae pv. Lachrymans):
- bacteria traieste pe semintele infectate, pe resturi de plante infectate ramase in sol( rezista pana la 2 ani de la desfiintarea ultimei culturi de cucurbitacee);
- se raspandeste prin: picaturile de apa provenite de la ploaie, irigare prin aspersie (purtate de vant), dar si de catre lucratori, insecte, echipamente, etc;
- bacteria se dezvolta in prezenta umiditatii si caldurii( 24-28ºC, umiditate relativa a aerului de peste 85% si prezenta apei pe frunze);
- ataca frunze, fructe, flori. Pseudomonas lachrymans infecteaza plantele din faza de rasad. De aceea pe cotiledoane poti observa la inceput pete maronii, mici.
- cand este lasata sa actioneze, patarea unghiulara poate usca planta.
- cand umiditatea e ridicata, petele devin albicioase, iar zonele afectate se necrozeaza si cad. La final, ramane gaura in frunza(frunza pare zdrentuita).
Antracnoza(Colletotrichum lagenarium):
- ciuperca se dezvolta pe organele atacate sub cuticula, puncte negre sub forma de cupola – acervuli (lagar de conidiofori cu conidii);
- mediul propice pentru dezvoltarea ciupercii: temperaturi intre 20 si 27 grade, umiditate relativa a aerului de 100% ;
- boala afecteaza frunzele, petiolul frunzei, tulpina – vrejii, fructele si pedicelul fructelor;
- se transmite de la un an la altul se face prin intermediul semintelor infectate, resturilor de plante infectate (ciuperca supravietuieste in resturile plantelor infectate pana la 5 ani);
- se raspandeste prin: vant, precipitatii, irigatii prin aspersie, insecte, uneltele folosite, etc;
- frunzele se umplu de pete galbene, verzui sau cu aspect umed care pe masura ce boala avanseaza devin cafenii-brune de forma rotunda, ovala;
- zonele afectate ale frunzei se necrozeaza si pica;
- netrata, boala usuca frunzele;
- pe tulpina, boala apare sub forma de pete alungite (de-a lungul tulpinii) si scufundate in tesut;
- fructele afectate de antracnoza putrezesc atat in cultura cat si dupa recoltare.
Citeste si: Cum sa cresti castraveti in gradina