Tunderea piersicului tau ajuta la obtinerea celor mai mari fructe si celei mai bune recolte. Din fericire, sa inveti sa emondezi un piersic este usor si te va conduce catre cea mai suculenta recolta de piersici de pana acum.
Metoda 1: Notiuni de baza despre emondare
- Emondeaza-ti piersicii pentru a-i ajuta sa creasca. Acest lucru poate parea suprinzator dar este de fapt incredibil de benefic pentru dezvoltarea piersicilor.
- Emondarea piersicilor produce o noua crestere care la randul sau, produce mai multe fructe. Prin urmare, taierea produce o recolta mai mare in timp.
- Piersicii trebuie sa fie deschisi catre lumina soarelui deoarece crengile umbrite nu vor produce prea multe fructe. Taierea lor le va deschide pe toate catre soare.
- Inlaturarea partilor moarte ale pomului este necesara pentru ca noi crengi sa creasca.
- Daca intentionezi sa stropesti pomul cu pesticide, emondarea permite o acoperire egala a intregii plante.
Invata cand sa tai crengile. Este bine sa emondezi piersicii la inceput de primavara, dupa ultimul val mare de frig al iernii. Evita sa tai crengile pe vreme foarte rece deoarece acest lucru poate reduce rezistenta copacului la rece si productia totala de fructe.
De obicei, cea mai buna luna pentru taiarea crengilor este luna februarie dar ajusteaza aceasta perioada in functie de vremea locala.
- Emondeaza copacii mai batrani inaintea celor tineri pentru a acorda timp noilor crengi sa creasca.
- Evita taierea atunci cand pomii infloresc sau la scurt timp dupa ce au inflorit deoarece acest lucru poate afecta in mod negativ cresterea noilor crengi.
- Emondeaza-ti pomii cand ii plantezi sau primavara urmatoare (daca sunt plantati in toamna).
Este mai bine sa-i tai putin mai tarziu decat putin mai devreme.
Alege-ti uneltele pentru taiere. Exista diferite unelte pentru taiat pomi, fiecare cu scop diferit. Foloseste foarfece pentru pomi in cazul ramurilor mai mici si mai usor de manevrat, iar daca este necesar foloseste o drujba pentru a taia crengile mai mari.
Sunt disponibile diferite dimensiuni de foarfece pentru pomi si sunt mai sigure de folosit decat o drujba. Cand este posibil, foloseste foarfecele pentru taiat.
Ai grija atunci cand tai crengile cu drujba sa nu crestezi si alte ramuri deoarece acest lucru le predispune la dezvoltarea bacteriilor si a fungilor.
Exista pansamente de pus pe ramuri dupa taiere dar s-au dovedit a avea putin sau nici un efect in prevenirea aparitiei fungilor.
Invata cat de mult sa tai. Atunci cand scurtezi crengile, cel mai bine este sa urmezi regula “aruncatul pisicii”. Toate crengile pomului ar trebui sa fie distantate astfel incat sa poti arunca o pisica intre crengi fara sa atinga nici una din ele.
O inaltime totala de 2,4-2,7 metri este de preferat atunci cand copacul a ajuns la maturitate.
Emondeaza-ti pomul incepand de jos pentru a incuraja cresterea in latime in locul cresterii in inaltime.
Pentru fructe mari, intregi, culege pana la 90% din fructele in curs de dezvoltare. Un copac sanatos va produce mult mai mult decat e capabil sa tina si este nevoie ca majoritatea fructelor sa fie indepartata pentru obtinerea celui mai bun rezultat.
Metoda 2: Taierea unui piersic tanar
- Emondeaza la plantare. Ca ma sus mentionat, este important ca pomul sa inceapa sa creasca in directia potrivita, emondandu-l la plantare. Daca plantezi toamna, asteapta cateva luni pana la primavara urmatoare pentru a taia.
- Taie pomul astfel incat cea mai joasa creanga sa fie la 38 cm de pamant. Nu-ti doresti ca ramurile sa inceapa mult mai sus pe trunchi pentru ca pe masura ce se maturizeaza, va fi prea inalt.
- Cea mai inalta ramura ar trebui sa fie la 76 cm de pamant. Taie ramurile care sunt mai sus de atat.
- In mod ideal, toate crengile ar trebui sa creasca la un unghi de 45 de grade. In cazul in care nu exista nici una care sa se apropie de aceasta masura pe copac, taie toate crengile lasand un singur boboc si asteapta pana ce cresc altele noi.
Selecteaza ramurile principale in timpul verii. Acestea sunt cele mai mari crengi din copac, pornind din trunchi. Pentru a incepe, alege 2-3 ramuri principale, acest numar fiind posbil sa creasca pana la 4-6 ramuri, in timp.
Ramurile principale ar trebui sa formeze un model radial din trunchi, fiecare fiind indreptata intr-o diferita directie.
Ramurile principale le vor gazdui pe cele laterale (mai mici, care cresc spre exterior), pe masura ce copacul se maturizeaza.
Taie crengile aproape de trunchiul copacului. Iti doresti sa tai crengile langa trunchi, oferind un singur inel mic de crestere pentru a preveni descompunerea ramurilor.
Efectueaza taieri de rarire sau taieri care pornesc de la originea ramurei, la copacii mai tineri de un an.
Taieturile de formare sunt folosite pentru a indeparta parti dintr-o ramura mai degraba, decat ramura in intregime. Totusi, evita sa faci aceste taieri la un copac tanar pentru a preveni cresterea drajonilor nedoriti si a lastarilor proveniti din muguri latenti, aproape de varful copacului.
Metoda 3 Taierea unui piersic matur
Indeparteaza tot ce este uscat si nesanatos. Orice crengi care au murit una dupa alta sau care sunt infectate cu fungi sau alte cresteri, trebuie indepartate.
Indeparteaza toti drajonii, lastarii care cresc din radacinile copacilor.
Culege toate fructele uscate din recolta anului precedent.
Inlatura orice lastar din apropierea varfului copacului. Acestia sunt ca drajonii care cresc pe ramurile din varf.
Da forma piersicului tau si dirijeaza-l. Acesta este cel mai important pas in taierea pomului deoarece este responsabil pentru modelul final de crestere si pentru productia de fructe. Alege 4-6 ramuri principale cu care sa lucrezi si indeparteaza restul.
Toate crengile pe care le tai ar trebui sa se afle la un unghi de 45 de grade. Orice crengi care cresc pe verticala sau orizontala trebuie indepartate deoarece este probabil ca acestea sa se rupa in momentul in care pomul incepe sa dea roade.
Taie copacul in forma de “V”. Toate crengile ar trebui sa aiba aspectul literei “V”.
Indeparteaza crengile care se incruciseaza. Aceste crengi creeaza umbra care impiedica lumina soarelui sa ajunga la copac intr-o cantitate adecvata.
Indeparteaza crengile pe care cresc ramuri noi in sus, deasupra capului tau. Acestea vor ingreuna culesul fructelor.
- Emondeaza-ti copacii taind aproape de baza crengilor. Vrei sa tai copacul la acelasi unghi de crestere, aproximativ jumatate de centimetru de la bobocul lateral.
- Evita sa tai crengile la un unghi prea abrupt sau prea aproape de inelul de la baza deoarece acest lucru predispune la infectii.
- Pentru crengile cu diametru mai mare de 2.5 cm, foloseste trei taieturi pentru a ajuta la emondare. Efectueaza prima taietura la jumatatea crengii din partea interioara. Dupa aceea, taie de sus in jos cu aproximativ 2.5 cm mai departe. Greutatea crengii va ajuta creanga sa se rupa cu usurinta. Apoi, efectueaza taietura langa inelul crengii.
Copacul ar trebui sa aiba un centru deschis, cu crengile alcatuind o gogoasa gaurita in mijloc sau un inel, privind de sus.
Ponturi
Nu emonda niciodata piersicii mai mult decat este necesar deoarece acest lucru poate reduce productia de fructe si poate impiedica cresterea copacului.
Piersicii isi poarta majoritatea culturii pe lemn din anul precedent, prin urmare nu ar trebui sa emondezi pomi cu lemn vechi de un an. In timpul sezonului de inactivitate, lemnul de un an vechime poate fi distins prin nuanta rosiatica.
Copacii bine stabiliti ar putea avea nevoie doar de taiere moderata prin taieturi de rarire si de formare pentru a mentine copacul scund iar frunzisul raspandit. In plus, copacii nou plantati au nevoie de foarte putina taiere.
Vei avea nevoie de:
- foarfece de mana sau pentru gradinarit
- foarfece pentru ramurele
- ferastrau cu dintii buni pentru emondat
- scara