Rosii traditionale vs rosii hibrid. Clasificarea rosiilor nu e greu de facut. Se face in functi de forma si dimensiune. Totusi, daca nu esti specialist in domeniu, e dificil sa cunosti fiecare soi si hibrid, mai ales ca in fiecare regiune fermierii fac propria selectie.
Rosiile traditionale sunt soiuri polenizate, aparute inaintea agriculturii industriale moderne, fiind transmise din generatie in generatie. Polenizarea presupune faptul ca incrucisarea este produsa in mod natural: pasarile si albinele au polenizat plantele si astfel s-au nascut noi soiuri. Si pentru ca natura este rezistenta, aceste soiuri sunt capabile sa se mentina in viata: o samanta dintr-o planta cu polenizare deschisa va produce o replica a plantei mama!
Rosiile hibrid sunt incrucisari polenizate manual, alese de producatorii industriali pentru trasaturi specifice. Acestea sunt produse de catre companiile din domeniu si nu se pot reproduce asa cum o fac plantele cu polenizare deschisa.
7 soiuri de rosii si cum sa le folosesti:
Rosii cherry. Devenite de peste un deceniu foarte populare si la noi, micile rosii cherry nu sunt doar de culoare rosie, desi am putea fi tentati sa credem asta. Exista rosii cherry galbene, verzi, albe, negre si chiar roz! Aceste tomate minuscule merg de minune in aproape orice fel de mancare, fiind adesea folosite in salate, dar si in retete de pui la cuptor.
Rosii grape(strugure). Rosiile grape au un continut putin mai mare de apa decat verisoarele lor cherry. Bineinteles ca vin in multe culori si diferite forme. Perla Rosie si Para Galbena (soi traditional) sunt cele mai cunoscute. Soiurile italiene de grape sunt aparte. Aromele si parfumul lor au o intensitate la care nu te-ai astepta de la fructe atat de mici. Ne referim la rosii grepe precum Roman Speckled, Grappoli D Inverno, Datterini si Principe Borghese. Ca si rosiile cherry, rosiile grape sunt minunate in salate si retete cu pui, dar se folosesc frecvent si in supe si paste.
Rosii cocktail. Sunt mai mari decat rosiile cherry si mai mici decat rosiile sferice(globe). Au aromele concentrate ale unei rosii mai mici si ceva mai multa zeama. O combinatie perfecta, am spune. Cele mai cunoscute din aceasta categorie sunt: clementina(galben-portocalie), Indigo Rose(negru) si Mountain Magic(rosu). O rosie cocktail speciala este Jaune Flamme , o traditionala provenind din Franta. Arata ca o caisa si are un gust care te duce cu gandul la citrice. Rosiile cocktail se mai numesc si rosii Saladette. Asa cum reiese si din denumire, sunt excelente in salate, dar si in retete care includ scoici. Pot fi folosite cu succes in anumite sosuri. La fel de bine, le poti conserva pentru a le folosi peste iarna.
Rosii prunisoare. La fel ca prietenii lor in miniatura, rosiile grape, aceste fructe au un continut mai scazut de apa decat soiurile mai mari. Pulpa unei astfel de rosii se simte mai densa, aproape carnoasa. Avand un continut mai mic de apa, ofera arome concentrate si mai pronuntate. Cele mai cunoscute soiuri de prunisoare sunt Roma si San Marzano. Prunisoarele sunt foarte populare si la noi in tara. Pot fi folosite in sosuri, supe, paste si chiar pentru dulceata de rosii. De preferat ar fi sa le consumi in stare naturala, pentru a te bucura din plin de aroma pronuntata.
Rosii sferice(globe). Rosiile sferice sunt cele mai comune rosii de pe piata, indiferent ca vorbim de sezon sau de extrasezon. Cele mai cunoscute rosii sferice sunt cele rosii, insa ele exista intr-o varitate de culori. Green Zebra , Red Zebra si Indigo Apple sunt hibrizi populari, altfel decat de culoare rosie. Celebrity si Early Girl sunt, de asemenea, foarte cunoscute. Iar daca doresti soiuri traditionale, cauta Rutgers si Rose de Berne. Tomatele sferice sunt versatile, putand fi folosite in aproape orice fel de mancare.
Rosii beefsteak(carne de vita). Acesti giganti au pieala subtire, pulpa carnoasa si o aroma puternica. O rosie beefsteak de marime medie cantareste in jur de un kilogram! Cele mai mari pot atinge 4 kilograme! Sunt , in general, rosii traditionale, crescute pentru aroma, dimensiune, culoare si textura. Nu sunt in atentia producatorilor industriali, deoarece nu rezista in conditii de transport si nici nu tin prea mult. In cateva zile de la momentul culegerii, trebuie consumate! Altfel, se perimeaza. Cele mai cunoscute variante de rosii beefsteak sunt: Mortgage Lifter, Brandywine, Cherokee Green, Striped German si Great White. Sunt excelente in salate, lasand o zeama delicioasa.
Rosii inima de bou. Un alt gigant cunoscut si foarte apreciat si in Romania! Seamana cu beefsteakul, insa are forma diferita. Arata ca o inima uriasa! Nici cu soiul inima de bou nu se deranjeaza cultivatorii comerciali, din aceleasi considerente: acest soi este sensibil la transport si nu tine foarte mult! La fel ca rosiile beefsteak, rosiile inima de bou sunt minunate in salate!
Citeste si: Cum sa ingrijesti ROSIILE. Aplica metoda FIRUL DE CUPRU