Noul An Chinezesc.Cand are loc si cum se celebreaza

Noul An Chinezesc.Cand are loc si cum se celebreaza

Noul An Chinezesc, cunoscut si ca Festivalul Primaverii ( Chun Jie), nu are o data fixa, pentru ca se bazeaza pe calendarul lunar chinezesc. De obicei, aceasta mare sarbatoare are loc intre 21 ianuarie si 20 februarie.

Traditii de Noul An Chinezesc:

Curatenia generala. Inainte de inceputul anului nou, casele sunt curatate temeinic pentru a alunga ghinionul si pentru a face loc norocului.

Decorarea casei. Se folosesc decoratiuni rosii, precum lampioane, cuvinte caligrafiate sau perechi de poezii ( chunlian), deoarece rosul simbolizeaza norocul si prosperitatea.

Reuniuni de familie. Noul An Chinezesc reprezinta o sarbatoare dedicata familiei, iar cina de Revelion este unul dintre cele mai importante momente. De obicei, chinezii servesc mancaruri traditionale precum galuste ( jiaozi), peste (pentru prosperitate) si prajituri din orez lipicios (niangao).

Bani oferiti in dar. Chinezii ofera plicuri rosii (hongbo) cu bani, mai ales copiilor si celor necasatoriti, ca simbol al norocului si bunastarii.

Focuri de artificii si petarde. Acestea sunt aprinse pentru a alunga spiritele rele si pentru a celebra inceputul anului cu veselie.

Dansul leului si al dragonului. Aceste spectacole traditionale au rolul de a aduce noroc, alungand, in acelasi timp, spiritele rele.

Omagiu adus stramosilor. Multi oameni isi cinstesc stramosii in timpul sarbatorii, considerand ca acestia joaca un rol important in protectia familiei.

Simbolistica rosului. Totul, de la haine la decoratiuni, este dominat de rosu pentru a atrage energia pozitiva.

Noul An Chinezesc este urmat de 15 zile de sarbatoare, culminand cu Festivalul Lampioanelor (Yuan Xiao Jie), care marcheaza finalul acestei mari sarbatori chineze.

Citeste si: Noul An persan. Cand are loc si cum se celebreaza

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Orice gospodina/gospodar credem ca stie sa prepare clasicii cartofi la cuptor. Nu stim, insa, daca si dupa...
Trecerea dintre ani reprezinta un motiv de bucurie, de speranta pentru romanii de pretutindeni. In vechiul sat...
Ultima zi din an, noaptea de Revelion, dar si prima zi din noul an sunt pline de...