Cum se sarbatoreste Craciunul in Italia:
Perioada sarbatorilor de iarna. Craciunul italian incepe, de obicei, pe 8 decembrie, de Imaculata Conceptie, cand multi italieni impodobesc bradul de Craciun si ies la cumparaturi de sarbatori. Perioada festiva continua pana pe 6 ianuarie, de Epifanie, cand vine La Befana (o vrajitoare buna care aduce cadouri copiilor).
Pregatirile si decoratiunile:
- Presepi (scenete ale nasterii lui Isus). In multe biserici si case, italienii pregatesc presepi, o traditie foarte importanta, in care recreeaza scena nasterii lui Iisus. Napoli este celebru pentru mestesugurile sale in realizarea presepi-urilor.
- brazii de Craciun si luminitele stradale sunt, de asemenea, populare, iar orasele italiene, precum Roma, Milano sau Florenta, organizeaza targuri de Craciun spectaculoase.
Mancarea de Craciun. Mesele festive sunt punctul central al sarbatorii dupa cum urmeaza:
- Ajunul Craciunului. Catolicii italieni servesc o cina speciala pe 24 decembrie, numita La Vigilia(Ajunul), care include preparate fara carne, de obicei pe baza de peste sau fructe de mare (de exemplu, spaghetti alle vongole – cu scoici).
- pranzul de Craciun. Pe 25 decembrie, de pe mesele bogate nu lipsesc lasagna, tortellini in supa, carne la cuptor (porchetta, curcan), deserturi ca panettone, pandoro sau torrone.
Obiceiuri religioase:
- messa di Mezzanotte(Liturghia de la miezul noptii). Multi italieni participa la slujba de la miezul noptii, in Ajunul Craciunului. Slujba de la Vatican, tinuta de Papa, este transmisa in intreaga lume.
- in ziua de Craciun, familiile se aduna pentru rugaciune si bucuria de a fi impreuna.
Cadourile si La Befana. Mos Craciun (Babbo Natale) este popular in Italia, dar nu e singurul care aduce cadouri in aceasta perioda. In unele regiuni italiene, darurile sunt aduse pe 6 ianuarie de La Befana, o figura traditionala care vine pe matura si lasa dulciuri copiilor cuminti si carbune celor nazdravani.
Colindele si traditiile locale. Italienii canta colinde traditionale (canti di Natale), iar in unele zone exista spectacole de colindatori costumati. Unele regiuni, precum Toscana sau Sicilia, au traditii folclorice unice, precum parade, focuri de artificii sau concerte speciale.
Citeste si: Cum se sarbatoreste Craciunul in Spania