Beneficiile acesteia sunt multiple iar deficitul vitaminei D in organism este cauza pentru multe probleme de sanatate: depresii, osteoporoza, rahitism, astm, diabet la copii, scleroza multipla etc.
Iata cum poti sa-ti maresti aportul de vitamina D, mai ales daca locuiesti in zone in care soarele este scump la vedere, daca iti petreci mare parte din timp departe de lumina zilei (prin activitatea pe care-o intreprinzi) sau daca tii vreo dieta vegetariana riguroasa.
1. Expunerea la soare. Avand in vedere ca cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, cel mai indicat este sa te expui la soare pentru 20- 25 minute zilnic. Evident, o expunere exagerata cauzeaza pielii, deci totul trebuie facut cu moderatie. Nu trebuie sa te speli timp de o ora dupa expunere pentru ca vitamina D e captata prin piele dupa care ramane depozitata la nivelul corpului. Atentie insa, doar expunerea la soare nu este suficienta pentru nevoia zilnica a organismului.
2. Alimentatia. Exista numeroase alimente bogate in vitamina D care, consumate, maresc aportul de vitamina D, ex. pestele (macrou, pastrav, somon) asigura cam jumatate din necesarul zilnic, conservele de peste (ton, sardine), ouale, sucul de portocale, cerealele (verificati pe eticheta ambalajului), laptele, branza, piersicile, ciupercile etc.
3. Suplimentele. Daca necesarul de vitamina D nu poate fi obtinut prin surse naturala atunci e necesar sa se apeleze la suplimente de vitamina D. Iarna este indicat sa se foloseasca astfel de suplimente (pentru ca soarele este scump la vedere ) dar la recomandarea medicului pentru ca vitamina D luata in exces poate fi toxica organismului.