Ori cat de bine ar fi imitate, gadget-urile contrafacute au niste slabiciuni|(defecte) pe care, cu putina atentie, le poti sesiza atunci cand mergi sa cumperi un astfel de produs.
1. Verifica ambalajul. Producatorii de produse contrafacute neglijeaza adesea modalitatea de ambalare a produselor. In schimb, producatorul oficial va fi intotdeauna atent si la cele mai mici detalii de proiectare si de ambalare a propriilor bunuri. Arunca o privire atenta la pachet! In primul rand citeste scrisul de pe ambalaj: daca nu e clar peste tot, ai in mana un fals. De asemenea, daca ambalajul prezinta deteriorari de orice natura, din fabrica sau provocate, nu-l cumpara! E un fake.
2. Citeste manualul de utilizare. Manualul de utilizare eset cartea de vizita a oricarui gadget. Toate informatiile importante despre dispozitiv trebuie sa fie notate in interiorul manualului, in limba tarii unde este comercializat respectivul gadget. Daca vrei sa cumperi un dispozitiv, dar nu gasesti limba romana la instructiuni de utilizare, tii in mana ori un produs de contrabanda, ori un imitator de brand.
3. Acorda atentie materialului. Orice material, fie ca vorbim despre plastic, aluminiu sau cauciuc poate fi de o calitate indoielnica sau de una premium. Brandurile faimoase nu umbla cu jumatati de masura: folosesc doar ce e mai bun. Spre exemplu, invelisul de plastic al gagdet-ului va fi neted, fara cute sau alte imperfectiuni. Un fals va fi descoperit cu usurinta din cauza suprafetelor neregulate sau a zonelor patate pe care plasticul sau le propune.
4. Arunca o privire la font. Un logo este esential pentru orice brand care se respecta. Intotdeauna el va fi conceput astfel incat sa nu poata fi falsificat. E rezistent in timp si n-are niciun cusur. Toate fonturile si simbolurile de pe gadget-ul original trebuie se fie netede, usor de citit si durabile. In cazul fake-urilor, logo-urile sunt la polul opus: prost imprimate(de multe ori lipite), neclare si fara rezistenta in timp.
5. Verifica incarcatorul. Incarcatorul ar trebui sa fie adaptat pentru a putea fi utilizat in Romania(tara de unde l-ai cumparat). Daca ti se cere sa cumperi un adaptor sau chiar un incarcator separat, nu accepta! E semn de fals! De asemenea, invelisul de plastic al incarcatorului original va fi intotdeauna facut dintr-o bucata si din acelasi material( nu o parte de un fel sau de o culoare si cealalta de o alta nuanta). Pentru a te asigura ca nu iei teapa, verifica imaginile de pe site-ul producatorului oficial. Poti face mai usor comparatia!
6. Fa o verificare a cablului USB. Calitatea cablului este una dintre cele mai evidente semne ale unui produs contrafacut. In original, un cablu va fi intotdeauna solid si egal pe toata suprafata. In cazul falsului, se intampla exact invers. Mai mult, mufa unui cablu contrafacut s-ar putea sa nici nu se potriveasca portului de la dispozitiv! Nu uita sa verifici izolatia si simbolurile de pe ea. Cablul ar trebui sa fie flexibil, iar marcajele sa nu poata fi uitate, adica sa fie unice!