Cum sa faci parkour. Obtinerea materialelor necesare:
1. Investeste intr-o pereche buna de pantofi. Ai nevoie de pantofi sport care sa aiba o aderenta decenta si care sa absoarba bine socurile. Nu sunt potrivite ghetele de fotbal! Incaltamintea pentru parkour trebuie sa fie flexibila si usoara. De asemenea, multi traceuri de top (cei care practica parkour) recomanda pantofi fara plastic dur in centrul arcului piciorului. O astfel de incaltaminte reduce semnificativ echilibrul corpului in timpul parkour-ului, ceea ce se traduce prin sanse mari de accidentare. Asadar, alege pantofi sport cu o talpa plata si cat mai putine bucati de cauciuc( se rup usor la antrenament). In mod ideal, talpa ar trebui sa aiba una sau doua bucati de cauciuc solid, astfel incat sa nu se deterioreze rapid. Nu in ultimul rand, vei avea nevoie si de bandaje pentru glezne, care sa amortizeze eficient salturile.
2. Imbraca-te confortabil. Atata timp cat te poti misca rapid, fara restrictii, hainele sunt potrivite. Ai putea folosi, de exemplu, pantaloni pentru escalade( alpinism). Se recomanda brand-uri precum Gramicci, North Face si Arborwear. Dickies sunt, de asemenea, durabili si ofera o gama larga de produse. Nu se recomanda blugii, deoarece sunt prea rigizi si nu permit suficienta libertate de miscare. Camasile(tricourile, bluzele) ar trebui sa fie dintr-un material care absoarbe transpiratia. Orice ai alege, iti recomandam produse cu maneca lunga. DOar asa vei preveni zgarieturile in perioada de invatare.
3. Incepatorii ar trebui sa poarte manusi. Multi practicanti aflati la nivel avansat omit aceste accesorii, pentru a obtine o senzatie mai puternica a felului in care se simt suprafetele. Daca esti incepator, poarta manusi! Altfel te poti zgaria si chiar taia destul de nasol. Dupa cateva saptamani, vei renunta la manusi, deoarece deja esti obisnuit cu dificultatile parkour-ului.
4. Cere unui prieten sa ti se alature. Nu doar ca amicul tau te va ajuta sa-ti mentii motivatia, ci iti va arata si lucruri la care e posibil sa nici nu te gandesti. Alternati, poti angaja un antrenor de parkour, care te va invata negresit toate trucurile acestei discipline.
5. Stabileste locurile de antrenament. Gaseste o zona urbana care sa arate ca un mic labirint, insa nu una foarte periculoasa pentru integritatea fizica. Mai cauta apoi macar un loc potrivit pentru parkour. Ai nevoie de diverse obstacole pentru a-ti mentine abilitatile la nivel inalt.
Cum sa faci parkour. Invatarea miscarilor:
1. Nu aborda un obstacol, daca nu esti sigur pe tine! Incepi cu obstacole mai simple. Chiar daca esti convins/a ca nu te vei rani, iti sugeram sa te gandesti la unele dintre efectele pe termen lung asupra corpului. E necesar sa-ti conditionezi si sa-ti obisnuiesti corpul sa faca anumite lucruri fara a-l forta peste masura. Incepi, asadar, cu elemente mai confortabile. Intreaba-te cat de sus poti sari? Cat de departe? Iti vei da seama care dintre tehnici necesita mai multa munca. In egala masura, vei invata sa iti constientezi limitele si sa iti controlezi corpul.
2. Stapaneste aterizarea. Exista o aterizare clasica pe care o vei folosi in toate miscarile de baza. Principiile acestei aterizari vor fi folosite si pentru aterizarea avansata (rostogolirea Parkour). Prin urmare, este important sa inveti si sa stapanesti mai intai aceasta tehnica. Exista patru puncte elemente principale ale acesti aterizari:
- la aterizare, picioarele vor fi departate la aproximativ latimea umerilor;
- aterizeaza pe partea din fata a talpii. Astfel aterizarea va fi distribuita uniform, iar socul nu va fi la fel de mare. Daca aterizezi pe calcaie, corpul se va comporta precum o scandura rigida, iar articulatiile vor avea de suferit;
- nu indoi picioarele sub un unghi mai mic de 90 grade. In caz contrat, vei prea multa presiune pe articulatiile genunchilor si vei deveni mai lent/a;
- cand faci un salt, apleaca-te usor spre inainte si permite mainilor sa absoarba o parte din forta. Astfel vei impiedica picioarele sa se indoaie sub 90 grade la cadere, continuand astfel alergarea. Foloseste aceasta aterizare de baza numai pentru salturi mici.
3. Invata rostogolirea pe umeri. Aceasta miscare este esentiala pentru succesul parkour. O rostogolire pe umeri se face pe diagonala. Ea are rolul de a reduce semnificativ impactul aterizarii, transformand, in egala masura, caderea in miscare inainte. Daca faci rostogolirea pe partea dreapta. adu bratul drept aproape de corp si tine capul aproape de piept. Apoi, rostogoleste umarul drept si revino in picioare la sfarsit. Rostogloirea se face in diagonala pentru a reduce daunele provocate coloanei vertebrale.
4. Practica salturi peste obstacole. Un salt are rolul de a-ti mentine miscarea inainte in timp ce depasesti un obstacol. Gaseste un obstacol(balustrada, zid mai mic etc). Cand ajungi la obstacol(din alergare), pune viguros palmele picioarele spre dreapta. Cand genunchii ajung la nivelul obstacolului, misca-ti bratul drept astfel incat sa nu te incurce si balanseaza-ti picioarele. Apoi ar trebui sa poti ateriza cu usurinta in echilibru. Daca echilibrul este o problema, cauta un obstacol mai simplu. Odata ce reusesti sa stapanesti exerctiul pe partea dreapta, aplica-l si pe stanga.
5. Incepi cu sarituri de antrenament de la aproximativ 0,9 metri. Nu forta nota, de la bun inceput! Aterizarea in mod repetat pe picioare de la inaltimi prea mari iti va afecta genunchii. Stabileste o treapta(un obstacol de un nivel accetabil). Fa exercitiile de depasire a obstacolului pana cand iti ies bine. DUpa 10 repetari ireprosabile, poti mari inaltimea obstacolului.
6. Exerseaza muschii. Cum altfel vei putea sa te catari peste obstacole? Trage la bara serios. Trebuie sa ajungi la nivelul la care coatele vor fi in linie cu bara. Apoi, continua exercitiile pana cand pipetul trece de nivelul barei. Vei ajunge in punctul in care poti aduce bratele drept peste bara, cu aceasta sprijinindu-te langa pelvis. Foloseste picioarele pentru a te propulsa in sus dintr-o pozitie suspendata. Reduce intervalele la fractiuni de secunde. Odata ce ai stapanit elementele de baza, vei incepe sa cronometrezi exercitiul. E momentul sa primesti ajutorul unui prieten cu aceeasi pasiune. Alegeti o zona si stabileste punctele A si B. Apoi, fie cronometrati separat, fie pe masura ce amandoi parcurgeti traseul. Astfel, vei putea imbunatati tehnica parkour.
Cum sa faci parkour. Intrarea si mentinerea in forma:
1. Antreneaza-ti caile respiratorii. O sa alergi, o sa sari si o sa te rostogolesti foarte mult, asa ca ai nevoie de plamani puternici! Fa exercitii care stimuleaza aparatul repsirator, precum alergare pe banda, bicicleta eliptica, inot etc.
2. Mentine corpul intr-o forma fizica foarte buna. Odata ce stai bine cu respiratia, este timpul sa te concentrezi asupra muschilor. Nu e nevoie sa faci haltere, ca doar nu muti masini! Impinsul la piept, genuflexiunile si exercitiile pentru picioare sunt ideale daca vrei sa faci parkour. Nu forta organismul! Are si el nevoie de refacere dupa un program dificil. Exercitiile pentru muschi ar trebui facute o data la 2 zile.
3. Amplifica exercitiile. Odata ce organismul s-a obisnuit cu noul regim, ofera-i o noua provocare. Tinteste, de exemplu, sa faci cu 10% mai mult saptamana asta decat ce ai facut saptamana trecuta. Adauga exercitii suplimentare sau schimba rutina. Daca in mod obisnuit faceai inot, ai putea alege rugby. De asemenea, poti inlocui clasicele genuflexiuni cu niste abdomene. Joaca-te, asadar cu programul de antrenament.
Citeste si: Cum sa slabesti cu ajutorul inotului