Sos picant de rosii cu ardei si mere. Ingrediente:
- 2,5 kilograme de rosii;
- 1,5 kilograme de ardei rosii;
- un kilogram de mere dulci acrisoare;
- 3/4 ardei iuti;
- 75 grame de usturoi(3 capatani);
-150 mililitri de ulei rafinat de floarea-soarelui;
- o lingura si jumatate de sare neiodata;
- 4 linguri de zahar;
- 50 mililitri de otet de 9%;
- o legatura de patrunjel.
Sos picant de rosii cu ardei si mere. Mod de preparare:
- spala bine fructele si legumele;
- elimina cotoarele merelor si rosiilor, fara a le indeparta coaja;
- scoate coditele, semintele si nervurile ardeilor(atat celoriuti cat si celor grasi);
- taie legumele si fructele in bucati, astfel incat sa treaca si simplu prin masina de tocat carne;
- treci rosiile si merele prin masina de tocat carne, punandu-le intr-un vas;
- treci ardeii iuti si pe cei dulci prin masina de tocat carne, punandu-i in alt vas;
- pune rosiile si merele intr-un tuci cu un volum de macar 5 litri;
- fierbe rosiile si merele o jumatate de ora din momentul in care dau in clocot, pe foc mic. Amesteca des pentru a evita lipirea;
- adauga ardeii grasi si pe cei iuti, uleiul rafinat de floarea-soarelui, sarea si zaharul, apoi amesteca;
- fierbe sosul inca 20-25 minute;
- gusta sosul. Daca simti nevoia, asezoneaza-l in functie de gust cu sare sau zahar;
- adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi, patrunjelul maruntit si otetul;
- amesteca si fierbe sosul pentru inca un sfert de ora;
- ia sosul de pe foc si transfera-l in borcane sterilizate;
- pune capace cu inchidere ermetica;
- inveleste borcanele cu o patura sau cu o haina groasa si lasa-le sa se raceasca ;
- muta borcanele cu sosul picant in locul de pastrare(beci, pivnita, debara).
Citeste si: Cum sa faci sos barbecue fara gluten