Multi furnizori de astfel de programe cer cumpararea serviciilor lor, dupa o anumita perioada de folosire a acestora.
Asadar, este bine sa luati in considerare urmatoarele lucruri, atunci cand evaluati programele antivirus gratuite:
- Valabilitatea. Verificati cat timp este valabil un program antivirus gratuit, inainte de a-l instala pe computerul dumneavoastra. Majoritatea furnizorilor de astfel de servicii ofera gratuitatea doar pentru o anumita perioada de timp, iar atunci cand aceasta ia sfarsit, ii obliga pe utilizatori sa cumpere softul, printr-un mesaj pop-up sau via email.
- Instalarea si dezinstalarea. Orice program antivirus gratuit ar trebui sa fie usor de instalat si de dezinstalat, insa majoritatea lasa in urma ramasite, atunci cand sunt dezinstalate, care adesea interfereaza cu alte programe din calculator. Asigurati-va ca antivirusul s-a dezinstalat complet, atunci cand doriti sa faceti asta.
- Functionarea sistemului. Asigurati-va ca programul antivirus gratuit nu va incetineste functionarea sistemului. Astfel de soft-uri ruleaza in fundal, pentru o monitorizare on-access, consumand din Unitatea Centrala de Prelucrare, lucru ce va poate incetini computerul sau chiar sa vi-l blocheze.
- Fisierele legitime. Unele programe antivirus depisteaza fisiere legitime, care nu sunt virusate sau detecteaza alarme false in acest sens. Asigurati-va ca programul dumneavoastra gratuit nu depisteaza, in mod incorect, fisierele legitime, ca fiind virusate.
- Setarile implicite. Unele programe antivirus schimba setarile implicite ale sistemului dumneavoastra de operare, pentru a-si rula serviciile. Daca vi se cere acest lucru, asigurati-va ca programul antivirus va va informa sau va va cere permisiunea inainte sa faca astfel de schimbari.
- Scanarea on-access reprezinta verificarea activitatii de pe calculator, atunci cand este pornit, de catre programul antivirus. Toate programele de acest fel ar trebui sa va scaneze computerul pe fundal, pentru a-l proteja de virusi.
- Scanarea mailurilor. Programele antivirus ar trebui sa furnizeze caracteristici de scanare a mailurilor, pentru toate mailurile trimise si primite.
- Spyware si Malware. Programele antivirus ar trebui sa depisteze si sa curete spyware si alte malware.
- Scanare programata. Programele antivirus ar trebui sa aiba un program de scanare a computerului o data pe zi/saptamana/luna, pentru a va putea programa scanarea, in functie de preferinte.
- Scripturi periculoase. Programele antivirus ar trebui sa depisteze scripturile periculoase si sa va ceara permisiunea, inainte de a le rula.
- Innoirea listei cu virusi existenti. Toti furnizorii de programe antivirus ar trebui sa publice o astfel de lista, o data pe saptamana sau pe luna, pentru ca programele antivirus sa fie la curent cu noii virusi.
- Fisiere cu liste innoite de virusi. Descarcarea acestora ar trebui sa se faca usor.
- Tinerea unui jurnal. Programele antivirus ar trebui sa salveze un jurnal cu toate fisierele sterse.
- Asistenta tehnica. Furnizorii de programe antivirus ar trebui sa ofere asistenta tehnica pentru utilizatorii incepatori, in cazul unor defectiuni sau a altor probleme similare.