7 obiceiuri de utilizare a telefonului ce dauneaza oricarei relatii:
1. Zambesti cu ochii in telefon, dar nu-i spui partenerului/ei de ce o faci. Acest comportament ii face pe omul de langa tine sa se simta stanjenit si nefericit. Esti practic prezent/a fizic, dar departe emotional. In plus, partenerul/a poate incepe sa se simta nesigur/a si gelos/oasa, daca zambesti frecvent in timp ce stai cu ochii-n telefon. Cu toate acestea, situatia se poate schimba cu usurinta daca impartasesti jumatatii tale motivul pentru care razi. E demonstrat stiintific ca membrii cuplurilore care rad impreuna, raman impreuna mai mult timp.
2. Tii mereu telefonul cu tine. Cu totii am facut asta. Parasim camera si ne luam instinctiv telefonul cu noi. Pare ca telefonul s-a lipti de mana... Acest obicei are mai multe consecinte, prima dintre acestea fiind ca iubitul/a tau poate deveni banuitor/oare, crezand ca ascunzi ceva. Asta poate provoca lipsa de incredere, gelozie si tensiune crescuta intre voi doi. in al doilea rand, daca ai mereu un telefon cu tine, este posibil sa raspunzi imediat la notificari, uitand de lumea reala si de cei din jur, care te asteapta fizic. in loc sa petreci timp cu cei care conteaza cel mai mult, esti mereu distras, verificand ce se intampla pe Facebook , Instagram Twitter sau alte retele sociale.
3. Faci Phubbing. Phubbing-ul reprezinta ignorarea unei persoane cu care conversezi si redirectionarea atentiei catre telefon. In urma cu cativa ani, acest comportament era total inacceptabil si nepoliticos, dar acum a devenit atat de comun, incat oamenii au incetat sa-i acorde atentie. Cercetarile catorva specialisti de la Universitatea Baylor au demonstrat influenta negativa a phubing-ului intr-o relatie. 46,3% dintre participantii la respectivul studiu au remarcat ca partenerii lor au facut phubbing, iar 22,6% au recunoscut ca acest aspect a cauzat probleme in relatia lor.
4. Verifici instant orice notificare. Cantitatea de informatii disponibile cu ajutorul smartphone-urilor este nelimitata. Poate parea chiar ca daca nu verificam chiar acum o notificare, s-ar putea sa omitem ceva important. Doar pare. Incearca sa prioritizezi notificarile, deoarece nu toate trebuie verificate imediat. Altfel, veiacorda prea mult timp acestor distrageri, pierzand timp important pe care l-ai fi putut valorifica in compania celor dragi.
5. Raspunzi e-mailurilor legate de munca in timpul liber. Probabil ca tu si omul de langa tine sunteti foartte ocupati si aveti o viata foarte dinamica. Este dificil de evaluat importanta unei cariere pentru unii oameni. Totusi, munca in timpul liber poate dauna relatiei! Chiar daca munca ta nu poate astepta, nu uita ca exista cineva care iti asteapta atentia. Asadar, asteapta pana dimineata sau pana la inceputul saptamanii pentru a raspunde la e-mailurile de la serviciu. Seara si weekend-urile trebuie sa fie dedicate persoanelor dragi!
6. Verifici telefonul in timpul cinei. In lumea moderna, oamenii se grabesc constant, asa ca masa de seara este o oportunitate rara de a petrece timp de calitate impreuna. Pe scurt, lasa telefonul deoparte in timpul cinei! Este ingrozitor sa observi cum oameni care locuiesc sub un singur acoperis pot deveni total straini doar din cauza lipsei de comunicare si a timpului petrecut impreuna.
7. Inlocuiesti tandretea cu emoji-urile. Odata cu influenta smartphone-urilor, incepem sa uitam de tandrete, grija, dragoste si sprijin. La inceput, este mai usor sa redirectionezi o imagine in loc sa o exprimi fizic. Apoi, inlocuiesti sarutarile cu emoji-uri minuscule. Psihoterapeutii sunt convinsi ca oamenii creeaza legaturi emotionale pe baza dispozitivelor mobiel, ceea ce este nesanatos si duce la diverse probleme in relatii. O relatie sanatoasa nu se traieste virtual, ci prin imbratisari, sarutari si atingeri.
Citeste si: Dependenta de telefon. Cum ai putea reactiona daca nu ai folosi telefonul o saptamana