Atunci cand aveti posibilitatea sa preparati in aer liber o carne suculenta la protap, puteti inlocui carnea de porc, de oaie sau de berbecut cu un crap mare si proaspat, pescuit chiar de dumneavoastra.
Fie ca mergeti intr-o excursie cu cortul in Delta Dunarii sau locuiti la curte, crapul la protap va fi apreciat de catre toti mesenii.
Daca aveti unde sa il preparati afara, singurele ingrediente necesare pentru aceasta reteta sunt:
- un crap mare de minim 1,5 kg
- sare
- mirodenii si ardei
Cum se procedeaza?
1
Se curata un crap frumos si se despica in lungime, fara sa se desparta complet partile una de alta.
2
Se sareaza.
3
Se prinde intre doua bete sus si jos, astfel incat sa ramana deschis si, in sfarsit, se leaga mijlocul acestor bete de un par/protap, care se infige in pamant ca un tarus.
4
De obicei, de o parte si de alta a propatului cu rapul, se face cate un foc la distanta de cate 50-60 cm de el, astfel incat sa se friga crapul incet pe amandoua partile odata. Altfel se face un foc de crengi, intr-o adancitura de pamant.
5
Se infige protapul inclinat deasupra jarului si se rumeneste frumos pe o parte, apoi pe cealalta. Dupa ce crapul s-a fript pe partea solzilor, se intoarce cu fata dinauntru. Aceasta se frige mult mai repede.
6
Crapul trebuie sa se friga mai mult la dogoarea flacarilor, decat a jarului; de aceea se va pune la departarea cuvenita.
7
Cand este aproape gata, se presara cimbrisor cu ardei.
8
Se serveste cald sau rece dupa preferinte, alaturi de mamaliga cu mujdei de usturoi.