Metoda 1. Pepeni intregi la butoi
Ai nevoie de:
- pepeni verzi mici (circa 10 kg);
- 2 pahare (250 ml) de sare;
- un pahar (250 ml) de zahar;
- un litru de apa;
- 3 kg de mere verzi.
- 500 g de mix verdeturi si mirodenii ( frunze de visin, hrean, coacaze si viata de vie);
Ce trebuie sa faci:
- pregateste butoiul.
- spala pepenii, verdeata si merele.
- pe fundul butoiul, asaza o parte din frunze si apoi aranjeaza pepenii cat de bine poti.
- in spatiile ramase dupa ce ai aranjat pepenii, adauga merele.
- pune verdeata printre pepeni si un strat consistent de frunze de vita de vie deasupra(doar asa nu va face floare, dupa ce deschizi butoiul).
- adauga saramura(la 10 litri de apa pune 2 pahare de sare si 1 pahar de zahar)
- amesteca bine saramura pana se dizolva sarea si zanarul.
- toarna saramaura in butoi.
- inchide butoiul ermetic si lasa-l in beci circa 2 luni.
Metoda 2. Pepene feliat la borcan
Ai nevoie de:
- un pepene verde foarte bine copt;
- 4 radacini de hrean;
- o capatana de usturoi;
- 3 crengute de marar uscat;
- 3 crengute de cimbru uscat;
- 3 linguri de sare grunjoasa;
- 3 litri de apa.
Ce trebuie sa faci:
- spala bine pepenele si taie-l in felii de aproximativ 2 cm, dupa care in bucati, potrivite pentru borcanul pe care vreti sa il utilizezi (daca borcanul este suficient de mare, poti lasa feliile intregi).
- pune feliile de pepene in borcan si aranjeaza printre ele crengutele de cimbru si marar, cateii de usturoi decojiti si radacinile de hrean taiate in patru pe lungime.
- amesteca apa cu sarea si toarna saramura peste pepene,
- inchide ermetic capacul.
- pastreaza borcanul intr-un loc racoros si intunecat. Pepenele se va mura in circa 60 zile.
Citeste si: Cum sa alegi un pepene verde