1. Panza albinelor. Este vorba de zona de pe coaja cu striatii maronii. Acest fenomen arata ca albinele au polenizat frecvent staminele plantei respective. In acest caz, pepenele e delicios.
2. Pata de pe coaja din zona unde a stat pepenele pe sol. Aceasta pata nu minte niciodata. Daca este de un galben deschis spre alb, pepenele nu e chiar copt. In schimb, daca respectiva pata este de un galben viu, aprins, atunci pepenele a ajuns la maturitate.
3. Ciocanitul. O metoda veche de incercare a pepenului este ciocanitul in coaja. Strange pumnul si ciocaneste-l usor in zona burtii. Daca zgomotul cojii produce un anumit ecou(vibreaza), pepenele e bine copt. Daca sunetul nu transmite vibratii, cel mai probabil pepenele nu a ajuns la maturitate.
4. Codita. O codita uscata bine, arata ca pepenele e copt. Daca aceasta codita e verde, nu cumpara pepenele!
5. Greutatea. Un pepene copt e un pepene mic si indesat. Mai exact, daca pepenele e mai mic nu inseamna ca trebuie sa fie si usor. Din contra!
6. Baietii si fetele. O clasificare data de producatorii de pepeni. Baietii sunt pepenii lunguieti, care sunt de regula mai aposi. In schimb, fetele sunt mai rotunde si mai dulci.