Cum sa echilibrezi pH-ul vaginal. Schimbarea stilului de viata:
1. Practica sexul sigur. Daca esti activa din punct de vedere sexual, atunci protejeaza-te in timpul contactelor. Prezervativul reprezinta cea mai sigura metoda! De asemenea, trebuie sa stii ca, daca ai mai multi parteneri sexuali, creste riscul de a perturba pH-ul vaginal si de a dezvolta infectii bacteriene!
2. Spala exteriorul vaginului cu un sapun dermatologic bland. Ori de cate ori faci dus sau baie, spala exteriorul vaginului (inclusiv labiile) cu apa calda si cu sapun dermatologic bland, fara parfum. Nu introduce apa sau sapun in canalul vaginal!
3. Nu folosi deodorante pentru zona intima. Gelurile si deodorantele vaginale perturba echilibrul pH-ului si cresc riscul de infectie. Aceste produse de ingrijire au fost asociate cu boli precum vaginoza bacteriana, boala inflamatorie pelvina, cancerul de col uterin si infertilitatea! De asemenea, fereste-te de baile cu bule, de uleiuri de baie, de talc si de pudra. Substanta chimica din aceste produse poate irita vaginul si poate modifica pH-ul vaginal.
4. Foloseste absorbante si tampoane neparfumate. Evita produsele sanitare parfumate, cum ar fi tampoanele si absorbantele. Parfumurile din aceste produse pot perturba pH-ul vaginal. In schimb, utilizeaza doar produse sanitare fara parfum. Chiar si tampoanele fara parfum pot perturba pH-ul vaginal in unele cazuri, asa ca poate vei renunta si la absorbantele igienice! Daca folosesti tampoane, asigura-te ca le schimbi la 4-6 ore!
5. Poarta lenjerie intima din bumbac 100% de culoare alba. Bumbacul alb protejeaza mai bine zona vaginala. Ai grija ca lenjeria intima sa nu te stranga. Daca ai timp, schimba lenjeria de doua ori pe zi, cum ar fi dimineata si seara. De asemenea, ar trebui sa schimbi chilotii, daca transpiri abundent. Spala lenjeria de corp numai cu produse fara parfum.
6. Sterge-te din fata spre spate. Vaginul este aaproape de anus. De aceea exista intotdeauna riscul de contaminare bacteriana. Pentru a reduce acest risc, sterge-te intotdeauna din fata spre spate.De asemenea, este o idee buna sa folosesti hartie igienica alba, fara parfum. Daca ai bideu, nu ezita sa il folosesti ori de cate ori iti permite timpul.
Cum sa echilibrezi pH-ul vaginal. Remedii la domiciliu:
1. Mananca iaurt sau ia probiotice. Bacteriile bune din iaurt si suplimentele probiotice pot ajuta la echilibrarea pH-ului vaginal. Adauga o portie de iaurt in dieta zilnica pentru a obtine mai multe bacterii benefice. Nu introduce iaurt direct in vagin! Zaharurile continute de iaurt pot cauza mai multe probleme. Daca doresti sa incerci un supliment de probiotice, alege un tip ce enumera tulpinile (cauta Lactobacillus ), speciile si genul sau probioticele, o data de expirare, informatii de contact si informatii despre dozare. La fel ca in cazul oricarui supliment, intreaba intai medicul daca poti lua respectivul probiotic.
2. Utilizeaza o compresa rece pentru a face fata mancarimii si disconfortului. Daca zona vaginala te mananca sau prezinta arsuri, inmoaie o carpa curata din bumbac in apa rece, stoarce-o si aplic-o pe zona vaginala.
3. Consulta medicul ginecolog, inainte de a incerca orice tip de supozitoare cu probiotice. Supozitoarele probiotice vaginale au fost create pentru tratarea vaginozei bacteriane. Nu le aplica, daca vaginul e sanatos! Se crede ca aceste supozitoare functioneaza prin repopularea bacteriilor bune din vaginul unei femei, dar nu se stie suficient pentru a le utiliza ocazional. Doar medicul specialist stie daca ai nevoie de astfel de supozitoare sau nu!
Cum sa echilibrezi pH-ul vaginal. Complicatii provocate de un dezechilibru al p-H-ului vaginal:
1. Vaginoza bacteriena. Uneori, atunci cand pH-ul vaginal este dezechilibrat, poti dezvolta o infectie bacteriana, cum ar fi vaginoza bacteriana. Simptomele vaginozei bacteriene sunt: secretie vaginala spumoasa, adesea galbuie, cu un miros neplacut, descrisa ca un miros de peste; senzatie de arsura in timpul urinarii; mancarime si iritatie in jurul vaginului.
2. Infectie cu drojdie. Simptomele unei infectii cu drojdie sunt asemanatoare cu cele ale vaginozei bacteriene. Aceste simptome includ: o scurgere vaginala alba anormala, care poate fi ori apoasa, ori groasa (descrisa adesea ca aratand ca branza de vaci); mancarime si arsura in vagin si pe labii; urinare dureroasa; roseata si umflare a zonei externe a vaginului; relatii sexuale dureroase
3. Trichomoniaza. Infectiile cu organismul trichomonas sunt, de asemenea, frecvente. Retine ca multe persoane cu trichomonaza nu prezinta simptome! Cand acestea apar, ele include: scurgere vaginala spumoasa de culoare galbena sau gri-verde, care are un miros neplacut; mancarime vaginala; durere la urinare
4. Consulta un medic pentru un diagnostic. Daca ai simptome precum cele de mai sus, consulta ginecologul! Unoeri, simptomele se pot agrava, caz in care trebuie sa mergi de urgenta la medic. Iata in ce situatii trebuie sa mergi rapid la ginecolog:
- daca nu exista nicio imbunatatire a simptomelor in 2-3 zile;
- faci febra;
- ai din ce in ce mai mari dificultati sau dureri la urinare;
- activitatea sexuala este dureroasa sau foarte inconfortabila;
- ai dureri abdominale.
Citeste si: Asta da inventie! Masca pentru...vagin!