Ce influenteaza inteligenta

Ce influenteaza inteligenta

Inteligenta reprezinta capacitatea de a ințelege usor si bine, de a sesiza ceea ce este esential, de a rezolva situatii sau probleme noi pe baza experientei acumulate anterior. Asta in dictionarul limbii romane. In realitate, inteligenta este greu de definit. Exista numeroase studii in domeniu, inclusiv aparatura care masoara IQ-ul.

Cercetatorii au cazut de acord ca inteligenta este o combinatie de factori(biologic, natural, nutritional etc). Pentru omul de rand a fi inteligent e sinonim cu a fi destept. Si nu e gresit, chiar daca pare simplist. Insa oricat de inteligent ar fi un om, nivelul sau de inteligenta va fi influentat de diversi factori. Iata care sunt acestia:

Natura. Genele au un rol important in stabilirea nivelului de IQ. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca mostenirea genetica influenteaza nivelul de inteligenta intr-o proportie cuprinsa intre 40% si 80%. Structura creierului , la randul sau, contribuie la stabilirea IQ-ului. Neurologii au identificat diferente in structura creierului cu precadere in partea parieto-frontala cea raspunzatoare de gandirea noastra pozitiva/negativa, in funntie de dimensiunea creierului. Pe scurt, un creier care functioneaza normal si care prelucreaza cum trebuie informatiile inseamna un IQ mai ridicat!

Alimentatia. O zicala foarte cunoscuta spune ca esti ceea ce mananci. Asa este! Mai mult, esti si ceea ce a mancat mama ta catte-a avut in burtica. Nutritia timpurie este raspunzatoare de inteligenta , comportamentul si structura creierului. Persoanele ce au fost alimentate in perioada prenatala cu acizi grasi polinesaturati(DHA - acid docosahexaenoic ) au obtinut scoruri mai mari la testul IQ decat persoanele care nu aua avut parte de o asemenea alimentatie. Inclusiv dupa nastere , daca mamele continua alimentatia bogata in acizi grasi si alapteaza, copiii lor vor avea parte de un IQ marit!

Ordinea nasterii. Mai multi cercetatori au demonstrat faptul ca, intr-o familie cu minimum 2 copii, primul nascut este mai inteligent decat al doilea(urmatorii). De altfel, e o realitate faptul ca in mare masura oamenii de stiinta, presedintii, astronautii sunt primii nascuti/unicul copil in familiile lor! In genere, IQ-ul primului nascut este cu 3% mai bun decat cel al de-al doilea nascut.

Mediul. Locul in care traim, aerul pe care-l respiram, mancarea, toxinele la care suntem expusi atat in burta mamei cat si dupa ce ne nastem si chiar cercul de cunostinte, toate acestea influenteaza nivelul de inteligenta. De exemplu, daca o femeie insarcinata fumeaza, influeteaza si inteligenta fatului! Expunerea la toxinele fumului de tigara in viata intrauterina precum si dupa inseamna reducerea gradului de inteligenta prin scaderea coeficientului IQ cu mai bine de 7% fata de persoanele care nu au contact cu fumul de tutun!

Citeste si: Cum sa devii mai INTELIGENT cu ajutorul HOBBY-urilor potrivite

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Creierul isi imbunatateste abilitatile, de fiecare data cand il provoci cu puzzle-uri, teste vizuale etc. Gandesti mai...
Concentrarea este una dintre actiunile care stimuleaza creierul. Uneori, cand ne concentram , parca simtim cum celulele...
Exista calitati pe care lumea din jur le poate considera ciudate. In realitate, ele sunt o virtute...