Cum sa scapi de sentimentul de saracie. Renunta la aceste comportamente

Cum sa scapi de sentimentul de saracie. Renunta la aceste comportamente

Cumparaturile compulsive si creditele exagerate pentru diverse obiecte mai putin necesare tin de un sentiment profund, pe care putini oameni il pot controla. Se numeste frica de saracie si este cauzata de nivelul de stres in combinatie cu statutul socio-economic. Iata lista de comportamente care iti arata ca suferi de teama de saracie.

1. Copiezi tiparele comportamentale ale parintilor tai. In copilarie erai obisnuit sa auzi expresii precum Nu ne putem permite, Cauta-ti un loc de munca sau Nu scoatem bani la imprimanta? Ei bine, afla ca acestea patrund adanc in subconstient si iti vor influenta stilul de viata.

Convingerile noastre, inclusiv cele pe care le deprindem de la parinti, ne influenteaza modul in care ne construim o cariera si modul in care cheltuim banii. Limitarile si lipsurile din copilarie ne transforma in persoane stresate, care intra foarte usor in depresie. Astfel, chiar si cele mai simple sarcini devin dificile, iar obstacolele, fie ele cat de mici, demotiveaza.

2. Te intereseaza in mod excesiv parerile celorlalti despre tine. Sunt oameni care cheltuie si banii pe care nu-i au pentru ca lumea sa vada ca au potenta financiara. Ii stii si tu. Sunt cei care fac credite pentru masini scumpe, dar nu prea au ce pune pe masa. Cei care se imprumuta sa faca nunta de vis si lista de exemple poate continua…

Te sfatuim sa arati opulenta, doar daca esti capabil sa o sustii! Iar daca nu te dau banii afara din casa, rezuma-te la ce ai. Nimeni nu va rade de tine. Iar daca se va intampla sa o faca cineva, atunci inseamna ca nu are ce sa caute in cercul tau de prieteni. E doar o persoana care iti vrea raul.
Nu uita: cheltuielile compulsive sunt caracteristice fricii de saracie.

3. Stabilesti in mod eronat prioritatile. Economistii care studiaza saracia au ajuns la concluzia ca persoanele cu situatie financiara proasta nu fac altceva decat sa caute o evadare din viata lor anosta. Poate tocmai de aceea, in India, pana la 40% din veniturile familiei sunt cheltuite pe sarbatori si pe ritualuri religioase; In America, oamenii obisnuiau sa cumpere homar, platindu-l cu bani din asigurari sociale, iar in Maroc, satenii au cumparat DVD-uri si si-au instalat televiziune prin cablu, desi nu mancau decat paine cu ceai dulce...

O persoana care se considera saraca se va simti intotdeauna inferioara altora. Pentru a incerca sa scape de acest gand negru, un astfel de om va cumpara cadouri scumpe pe care nu si le permite, isi va trata invitatii cu masa plina, cheltuind ultimii banuti si va face un credit pe 3 ani pentru telefonul mobil de fita.

4. Scapi de stres mergand la cumparaturi. Persoanele aflate intr-o situatie financiara precara sufera de stres extrem. Nivelul de cortizol(hormonul stresului) creste exagerat, influentand memoria, concentrarea si modul de gandire. Sentimentul de saracie are aceeasi influenta asupra creierului precum o noapte lunga de insomnie. Astfel, persoana in cauza ia decizii pripipte si total nepotrivite cum ar fi un credit pentru o masina scumpa sau pentru lucruri de care nu are cu adevarat nevoie. In schimb, uita sa plateasca facturile la utilitati….

5. Nu ai idealuri, visuri. Multi oameni incearca sa scape de sentimentul de saracie muncind mai mult. In aceasta situatie, nu mai ai timp nici sa dormi cum trebuie, d-apai sa iti faci planuri, sa te gandesti la viitor!

In plus, multe studii demnstreaza ca oamenii cu venituri mici se simt neimportanti, incapabili sa schimbe ceva sau sa influenteze pozitiv o situatie. De aceea, renunta la idealuri si nu stabilesc obiective.

Practic, emotiile noastre cotidiene influenteaza modul in care ne planificam vietile. Cand suntem tristi, e posibil sa ne dorim putin si acum, in loc sa tindem spre mai mult in viitor. Cand suntem fericiti, multumiti, este mai usor sa ne gandim la viitor, sa facem planuri si sa le punem in practica.

6. Nu poti castiga bani mai multi. Multe persoane simt ca muncesc mai mult, dar castiga la fel...de putin. Acestea isi pot schimba cariera sau pot lucra mai mult, dar degeaba! Parca au atins un plafon superios si nu-l pot depasi! Este de fapt o realitate proprie chinuitoare, cimentata in timp. Obisnuinta situatiei finaciare actuale se instaleaza si se transforma intr-un stil de viata. Persoana care se considera saraca va simti chiar un disconfort daca salariul/remuneratia...creste brusc. Din aceasta cauza, sentimentele de inferioritate si de vina nu dispar.

Daca persoana captiva in sentimentul de saracie primeste un bonus la serviciu, spre exemplu, va cheltui banii intr-o saptamana si nici nu-si va da seama. Daca i se ofera oportunitatea de a lucra la un nou proiect din domeniul sau de activitate, va refuza pe motiv ca deja e prea ocupata. Practic, obisnuinta de a trai cu acelasi venit duce la pierderea tuturor oportunitatilor.

Bonus. Suferi de sindromul impostorului? Acest sindrom e intalnit pe toate palierele sociale, de la oamenii strazii, pana la vedete de teelviziune sau actori. Sindromul impostorului reprezinta acel sentiment de negare a propriilor calitati, reusite etc pe motiv ca nu ar fi dobandite tocmai corect. O persoana care sufera de acest sindrom e convinsa ca succesul sau e doar rezultatul coincidentei, norocului.

Exista exemple celebre, personalitati contemporane. Tom Hardy, intr-un interviu pentru revista Esquire, a declarat ca oamenii se intreaba probabil: Cine este tipul asta cu dinti strambi si barba? Cine este acest urat?

La randul ei, Emma Watson se teme ca nu va putea sa se ridice la niveull asteptarilor oamenilor. Ea crede ca intr-o zi toata lumea va afla ca este o impostoare care a obtinut totul prea usor.

In ciuda acestor sentimente negative, aceste celebritati continua sa munceasca din greu si nu renunta niciodata! La fel trebuie sa procedezi si tu, indiferent cat de putini sau de multi bani ai!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Asocierea iepurasului cu Paștele are radacini stravechi, care combina traditii pagane si crestine. Iata pe scurt cum...
Traditiile de Paște in Romania sunt bogate, variate si adanc inradacinate in cultura populara. Ele difera putin...