Adolescentii trec print-o perioada in care se afla intr-o continua cautare de identitate proprie si de independenta din partea parintilor, in toate aspectele vietii lor, dorind mereu sa fie tratati ca niste adulti. De aceea au nevoie de multa intelegere din partea parintilor ai a celor din jur.
Iata cum puteti face fata unui adolescent rebel:
Oferiti-i iubire, iertare si sustinere neconditionata, atunci cand trece printr-o dezamagire, deoarece adolescentii au nevoie sa li se spuna ca atunci cand fac greseli trebuie sa contientizeze acest lucru si sa faca tot posibilul pentru a nu le repeta.
Parintii si prietenii trebuie sa ii asigure pe acestia ca ii vor iubi, in orice imprejurare si ca e in regula sa faca greseli, atata timp cat invata ceva din ele.
Asigurati-va ca aveti o buna comunicare. Parintii adolescentilor trebuie sa comunice in mod constant cu acestia si sa nu-i lase sa se inchida in sine, oferindu-le sprijinul neconditionat si un umar pe care sa planga intotdeauna cand au nevoie. Daca aveti un adolescent in casa, incercati sa nu ii tineti prea multa morala si sa nu-l faceti sa se simta incompetent sau nepotrivit, in schimbi vorbiti cu el ca si un prieten. Cu totii facem greseli. Adolescentii trebuie sa fie asigurati ca nu ii tratati ca pe niste copii si nu incercati sa-i controlati.
Analizati limitele pe care i le impuneti, asigurandu-va ca acestea nu sunt nici prea stricte, nici prea lejere. Incercati sa nu il protejati in mod exagerat. Lasati-l, in schimb, sa faca greseli si sa invete din esecuri.
Permite-i sa ia propriile decizii, lasandu-l sa-si aleaga singur cat mai multe lucruri, cum ar fi hainele, hobby-urile si activitatile, pentru a capata un sens de identitate si pentru a crea o legatura mai stransa intre voi, ca parinti si copilul aflat la varsta adolescentei. Cu cat adolescentilor li se controleaza mai mult viata, cu atat acestia vor deveni mai rebeli. Asadar, evitati acest lucru, refuzand sa luati decizii in locul lor.
Laudati-i calitatile si deciziile bune, ca fiind mature si intelepte, pentru ca adolescentul sa se simta independent si potrivit.
Spuneti-i ca il iubiti si ca sunteti mandri de el, pentru a simti satisfactie si a o lua pe drumul cel bun.
Evitati sa il comparati cu fratii sai sau cu copiii unor prieteni, deoarece adolescentii se enerveaza in fata acestui fapt, acumuland multa furie si razvratindu-se. Mai mult, acest lucru creeaza rivalitate si gelozie intre frati, lucru ce nu e de dorit intr-o familie.
Incercati mereu sa scoateti in evidenta unicitatea fiecarui adolescent si calitatile acestuia, pentru a evita acest lucru.
Respectati-l. Bateti mereu la usa cand intrati in camera unui adolescent, vorbiti-i respectuos si nu il faceti de ras in fata altora.