Carnea de pui este printre cele mai simple de gatit si printre cele mai sanatoase surse de proteine, Dar, pentru ca rezultatul sa fie unul de exceptie, trebuie sa avem foarte mare grija cu prelucrarea ei. In caz contrar, exista riscul intoxicarii, a infestarii cu salmonella sau alte bacterii.
Astfel ca decongelarea puiului este foarte importanta pentru siguranta alimentatiei noastre.
Iata cum se poate decongela cat mai sigur un pui:
1
In prealabil, carnea de pui trebuie impachetata bine si pusa in congelator in ziua in care a fost cumparata (in niciun caz carnea proaspata de pui nu trebuie sa fie pastrata in stare cruda mai mult de o zi).
2
Scoateti puiul din congelator si lasati-l in frigider. In general, un pui de o jumatate de kilogram are nevoie de aproximativ 5 ore, pentru a se decongela in acest fel. Desi aceasta este cea mai greoaie metoda, este de departe cea mai sigura: cu cat carnea se decongeleaza mai lent, cu atat sunt mai putine sanse ca micro-organismele periculoase sa se dezvolte.
3
Puneti puiul pe un platou, acoperiti-l cu un prosop si lasati-l pe masa din bucatarie. Aici se va decongela mai repede decat in frigider. Oricum, este recomandat sa tineti puiul asa doar 2-3 ore si apoi sa il depozitati iar in frigider, pana la terminarea procesului de decongelare. Scopul este sa dezghetam puil cat mai repede, fara a permite temperaturii carnii sa scada prea rapid.
4
Umpleti o oala cu apa rece si lasati-o in ghiuveta cu puiul inauntru. Astfel carnea se va decongela in aproximativ 1-2 ore. Daca veti schimba apa rece odata la 30 de minute si nu veti folosi ghiuveta si pentru altceva, veti reusi de mentineti un mediu sanitar acceptabil pentru viitoarea masa. In niciun caz nu folositi apa calda, pentru ca permite bacteriilor sa se dezvolte cu rapiditate.
5
Folositi cuptorul cu microunde! Desi este cea mai rapida metoda, este inacelasi timp si cea mai periculoasa, pentru ca permite micro-organismelor sa se dezvolte cel mai mult. Oricum, aveti grija sa incalziti carnea doar putin cate putin.
Este interzis sa decongelati partial carnea si apoi sa o recongelati.