De ce sunt oamenii agresivi! Psihologii asociaza agresivitatea cu nesiguranta, cu frica de esec, cu dorinta de a controla pe orice cale situatia.
Foarte multe persoane cred ca doar prin agresivitate pot creste calitatea muncii. Asa apar sefii satrapi, cei care impun anumite comportamente pe baza regulilor stricte, a fricii, intr-un final.
Acest sentiment pregnant are radacini adanci in societate. Agresivitatea era absolut necesara in vechime pentru barbat, care era obligat sa protejeze grupul din care facea parte si sa asigure hrana. Mai mult, educatia baietilor era facuta pe principiul agresivitatii. Chiar si astazi auzim expresia “Trebuie sa fii un dur, daca vrei sa devii barbat!”
La polul opus, femeia din vremurile de demult era considerata un simbol al tolerantei, al blandetii, al pasivitatii. Tocmai de aceea, agresivitatea feminina din zilele noastre este asociata cu o frustrare arhaica. O reprezentanta a sexului frumos care se comporta agresiv e comparata, in cele mai multe situatii, cu un barbat.
Ce determina agresivitatea la locul de munca?
1. Furie. Oamenii care folosesc un astfel de comportament sunt intotdeauna in concurenta, chiar daca stau pe fotoliul de lider. Furia care-i reprezinta se transpune usor in agresivitate fata de ceilalti membri ai grupului.
2. Rea-vointa. Agresivitatea este o arma si pentru cei care vor sa faca rau in jurul lor si sa-i indeparteze pe ceilalti.
3. Presiune. Unii oameni reactioneaza agresiv atunci cand simt ca nu se mai pot descurca. Panica se transforma practic intr-o duritate nedorita.
Cum controlam agresivitatea? Ramai in competie cu sine, in primul rand. Evalueaza-te. Munceste pentru tine si nu te concentra pe actiunile celorlalti. Poti fi comeptitiv si eficient, fara sa foloseti agresivitatea. Acest comportament nociv erodeaza relatiile de munca, iar reusitele vor intarzia sa apara.