Iata cum trebuie pastrat vinul:
1. In primul rand este bine de stiut cat timp trebuie pastrat un vin. Majoritatea vinurilor pot fi pastrate doar cativa ani. Vinul alb obisnuit nu poate fi pastrat mai mult de 2 ani, iar cel rosu cel mult 3 ani. Informati-va cu privire la perioada de pastrare de la magazinele specializate.
2. Daca pastrati o sticla de vin numai cativa ani, trebuie neaparat sa-l tineti in intuneric, la o temepratura moderata, in camara sau in beci.
3. Daca pastrati vinul mai mult de o luna, asezati sticla pe lateral, pentru ca dopul sa ramana umed.
4. Daca doriti sa pastrati sticlele de vin pe o etajera speciala, asigurati-va ca aceasta este ferita de lumina soarelui si de caldura. Mai mult, puneti la expozitie sticlele de vin, care intentionati sa le deschideti in curand, in 3-4 saptamani, pentru ca vinul sa nu-si piarda calitatile.
5. Vinul rosu se serveste, de regula, la temperatura camerei si cel alb, de la frigider. Daca doriti sa pastrati mai multe sticle la rece, un timp mai indelungat este indicat sa achizitionati un frigider pentru vinuri, care sa pastreze vinul la o temperatura constanta.
6. Daca aveti mai multe sticle de vin, ce trebuie pastrate un timp mai indelungat (peste 3 ani) este indicat sa le puneti la invechit intr-o pivnita racoroasa si uscata, unde temperatura si umiditatea pot fi tinute sub control.