Bijuteriile necesita o atentie deosebita din partea cumparatorului! Este important, asadar, sa cunosti cateva lucruri de baza despre metale si pietre pretioase. Iata cateva secrete din industria bijuteriilor:
Aurul este mai dens decat majoritatea celorlalte metale. Daca o piesa pare prea usoara pentru dimensiunea sa, este foarte probabil falsa. Spre exemplu, o verigheta foarte usoara, este goala pe interior. Asta inseamna rezistenta scazuta. Sicum vorbim despre un produs pe care il porti in majoritatea timpului pe deget, acest defect este unul grav, ce nu poate fi corectat. Asadar, alege un produs autentic care sa reziste peste timp!
Cere informatii despre toate pietrele pretioase din bijuterie. La fel ca in orice alta afacere, asistentii de vanzari vor sa-l convinga pe cumparator sa cheltuiasca cat mai multi bani. De exemplu, acestia ofera cele mai scumpe optiuni si nu mentioneaza alternativele economice. Daca doresti sa cumperi o piesa cu piatra albastra, atunci unvanzator iti va prezenta, cel mai probabil, optiunile cu safire foarte scumpe . Familia regala a preferat intotdeauna culoarea albastra, motiv pentru care safirul a devenit o piatra pretioasa de elita, purtand adesea numele de albastru regal. De aceea, astfel de bijuterii sunt mai scumpe. Cand doresti o bijuterie cu piatra albastra, cere si variantele cu spinel, tanzanit sau turmalina. Sunt la fel de frumoase si mai ieftine decat safirul!
Verifica bijuteria. Daca nu ti se ofera aceasta optiune, evita cumpararea respectivei bijuterii. Spre exemplu, un pandativ fake se verifica prin spargerea sa cu ciocanul. Daca e un fals, vei obtine niste bucati de lut cu anumite cristale lipite de ele. Practic, astfel de piese costa la fel de mult ca aurul pur, ceea ce inseamnaca ai cumparat argila la pret de aur...
Evita sa cumperi o bijuterie prezentata in lumina soarelui. Acesta este cel mai vechi truc din industria bijuteriilor. Iluminatul din magazinele deprofil si lumin solara joaca intotdeauna in favoarea vanzatorului. Datorita luminii, orice piesa arata perfect! Chiar si o piatra de calitate inferioara va straluci . Pentru ca un diamant sa straluceasca la soare, este suficient sa il cureti. Prin urmare, nu ar trebui sa ai incredere intr-un bijutier care doreste sa iti arate piatra pretioasa in lumina soarelui!
Atentie la perlele perfect rotunde! Perlele rotunde sunt considerate cele mai valoroase si nu se gasesc prea des in magazinele de bijuterii. Este destul de usor sa verifici daca o perla este autentica: freaca perlele intre ele! Imitatiile de perle aluneca cu lejeritate, in timp ce perlele reale sunt mai aspre datorita straturilor de sidef. De asemenea, fii atent/a la gauri! In perlele autentice, acestea sunt foarte mici, in timp ce in imitatii sunt mari. La fel de important este sa verifici temepratura bijuteriilor impodobite cu perle. Perlele adevarate sunt reci la atingere si se incalzesc pe piele dupa cateva secunde. Perlele de plastic, in schimb, au temperatura camerei si nu vor fi reci la atingere. Totusi, perlele false pot fi realizate si din sticla, care pot fi reci la atingere. Acestea din urma absorb mai greu caldura corpului!.
Chihlimbarul miroase. Ppti verifica chihlimbarul, mirosindu-l. Daca are acel miros specific de rasina, este autentic. In schimb, chihlimbarul fals miroase adesea a plastic ars! De asemenea, poti verifica acasa chihlimbarul.Amesteca un sfert de cana de sare cu 2 cani de apa calda. Lasa sarea sa se dizolve, apoi pune chimlimbarul in solutie. Daca bijuteria pluteste, atunci acest produs este real. Trebuie sa tii, totusi, cont si de alte materiale. De exemplu, daca cerceii au o clema de metal, atunci aceasta va trage piesa in jos, insa chihlimbarul va pluti.
Aurul nu coloreaza pielea. Este suficient sa tii bijuteria in palma inchisa timp de cateva minute. Transpiratia mainii va reactiona cu metalul. Daca bijuteria nu e din aur, pielea se va innegri, albastri sau inverzi! Daca e aur, nu isi va schimba culoarea! Intr-o singura situatie aurul coloreaza pielea. Atunci cand aceasta are pe ea fond de ten! In acest caz, aurul innegreste zona respectiva!
Examineaza diamantul. Daca sufli peste diamant si aceste ramane aburit pentru cateva secunde, atunci ai de a face cu un fake! Un diamant autentic nu raspunde la respiratia calda. Diamantele pot fi testate si cu apa. Este suficient sa pui o pietricica in apa si sa observi cum se comporta. Diamantul are o densitate mare, asa ca, se va scufunda. In schimb, daca piatra respectiva pluteste, atunci ai in fata un fals.
Argintul topeste repede gheata. Pune o bucata de gheata intr-un vas metalic si o lata bucata de gheata pe bijuteria care se vrea din argint. Daca gheata de pe bijuterie se topeste mai repede, inseamna ca e vorba de argint autentic. Daca ambele bucati de gheata piese se topesc in acelasi ritm, atunci bijuteria este falsa. La fel ca in cazul chihlimbarului, poti verifica daca argintul este real mirosindu-l. Argintul autentic nu are miros specific. Bijuteriile cae miros ca un ou putred nu sunt din argint.
Citeste si: Cum sa deosebesti bijuteriile adevarate de cele false. Aplica aceste trucuri