Cum se face un plan financiar

Cum se face un plan financiar

Un consultant financiar este o persoana care se ocupa cu realizarea unor planuri financiare pentru pensii sau investitii si care ofera sfaturi despre taxe, economii, asigurari si alte subiecte de acest gen. Este indicat sa apelati la serviciile unui astfel de consultant, inainte de a lua decizii financiare majore, insa nu aveti neaprat nevoie de un specialist pentru a face un plan financiar. Iata cateva sfaturi in acest sens:

1. Stabilirea unor teluri financiare

Inainte de a face un plan financiar solid, trebuie sa stabiliti niste teluri clare, cum ar fi:

- un plan de pensie;

- plata educatiei;

- cumpararea unei locuinte;

- stabilirea unei mosteniri;

- crearea unei plase de siguranta pentru a va proteja impotriva cheltuielilor neprevazute, a dezastrelor sau a unor schimbari in stilul de viata.

2. Stabilirea situatiei financiare actuale:

- faceti un calcul al veniturilor nete.

- faceti o lista a bunurilor personale (bani cash, economii, bani pe cardul de salariu, cladiri, proprietati personale, investitii, etc).

- faceti o lista a datoriilor (credit pentru locuinta, pentru nevoi persoanale, pentru cumpararea unei masini, etc.)

- scadeti suma totala a datoriilor din suma totala a veniturilor, iar rezultatul reprezinta plasa de siguranta sau banii disponibili in caz de nevoie.

3. Calcularea unui buget lunar:

- stabiliti sursele de venit lunar ( salariu, alocatia copiilor, etc).

- stabiliti un total al cheltuielilor lunare ( Intretinere-rata credit locuinta, asigurare, utilitati, etc; Transport – pret combustibil, reparatii masina, asigurare auto, etc; Distractii; Mancare; Haine; Taxe; etc.)

- luati in calcul cheltuielile obisnuite ( care se repeta in fiecare luna) si cele variabile (mai putin frecvente, neregulate).

- scadeti totalul cheltuielilor din totalul veniturilor. Daca veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, veti ramane cu o suma de bani, pe care o puteti economisi, investi sau cheltui, in functie de telurile financiare. Daca cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, trebuie sa faceti o revizuire de buget, pentru a stabili ce cheltuieli trebuie sa reduceti.

4. Economisirea banilor:

- faceti-va un obicei din economisirea banilor, pentru a va cumpara o locuinta, pentru a va pensiona anticipat sau pentru a putea plati pentru educatia copiilor.

- invatati sa faceti un obicei din economisirea banilor. Optati pentru un cont de economii, care sa va retraga lunar, in mod automat, o anumita suma de bani, din salariu.

- faceti-va un fond de urgenta, in caz de somaj, boala, etc.

5. Investirea banilor:

- luati in calcul efectuarea unor investitii, pentru ca banii economisiti sa va aduca dobanda. Tineti cont de factorul de risc al pierderii banilor, atunci cand alegeti un anumit tip de investitie.

- informati-va cu privire la diferitele tipuri de investitii: la bursa, in actiuni, fonduri de investitii, bonuri de tezaur, etc.

- optati pentru tipul de investitie cu un factor de risc confortabil.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sa faci economii nu e deloc usor, mai ales daca iti place sa cheltuiesti repede si pe...
Banii au devenit, ne place sau nu, un mijloc fara de care omul modern nu se poate...
Produsele cosmetice sunt destul de scumpe. In plus, vor deveni inutile rapid, daca nu stii sa le...