Zece fenomene care ne impiedica sa devenim bogati:
1. Deciziile tale sunt influentate de aspect. Oamenii au tendinta de a evalua aceeasi situatie diferit in functie de mediu. Acest fenomen a fost dovedit printr-un experiment pus in practica de cativa cercetatori de la American Psychological Association. Mai multe persoane au fost rugate sa evalueze produse care erau amplasate in doua zone, una cu parchet laminat si alta cu mocheta. Respondentii care paseau pe covor au oferit acelorasi produse un feedback mai bun. Altfel spus, de exemplu, atunci cand alegi un loc de munca, s-ar putea sa accepti unul cu un birou frumos in detrimentul altuia care iti ofera o oportunitate mai buna de evolutie in cariera. Concluzie? Pentru a lua decizii care sa-ti sporeasca succesul financiar, incearca sa ignori elementele vizuale neimportante.
2. Ai tendinta de a ignora intamplarile negative. Adesea ignoram dificultatile si sarcinile neplacute, sperand ca se vor rezolva de la sine. Gresit! Un astfel de comportament te va impiedica sa evoluezi, inclusiv in plan financiar. Nemultumirile sefului, facturile neplatite, conflictele si alte elemente negative te vor impiedica sa devii bogat/a. Nu te transforma in Pollyanna! Acesta este denumirea data persoanelor care tind sa fie de acord exclusiv cu comentariile pozitive la adresa lor, ignorand toate informatiile negative. Numele provine din cartea Pollyanna , un roman despre o fata care gasea ceva bun in orice. Pentru a evita aceasta greseala, incearca sa filtrezi orice informatie si sa o evaluezi critic. Acceptarea problemelor si a criticilor nu este simpla, dar trebuie sa o introduci in viata ta. Altfel, ignorarea iti va pune o multime de piedici, inclusiv financiare...
3. Subestimezi influenta negativa a lenei. Cercetatorii Spranka, Minsk si Baron in Journal of Experimental Social Psychology descriu un experiment foarte interesant. Subiectilor li s-a cerut sa-si imagineze ca sunt medici care aleg un tip de terapie pentru un pacient. Au avut de ales intre tratament, care a dus la o rata de deces de 15%, si neaplicarea tratamentului, ce a provocat moarte in 20% din cazuri. Astfel, 13% dintre oameni au ales sa nu incerce niciun tratament pentru ca astfel s-ar simti mai putin responsabili daca pacientii ar muri. Aceasta capcana cognitiva ne face sa credem ca lipsa actiunii este mai sigura decat incercarea si asumarea unui risc! Se pare ca a fi pasiv si a te uita la televizor nu te costa nimic, dar gandeste-te la tot timpul pe care il pierzi. Poti lucra ore suplimentare pentru a castiga bani, poti investi timp in invatarea unor abilitati sau pentru a te gandi la propria afacere - pur si simplu, asuma-ti un risc pentru a obtine niste venituri suplimentare in viitorul mai mult sau mai putin apropiat.
4. Nu folosesti bunurile pe care le ai. Economia colaborativa/partajata a explodat in ultimii ani. Ce inseamna economie partajata sau sharing economy? Este un model de afaceri, in cadrul unei piete deschise, unde persoanele interesate de anumite bunuri/servicii mai degraba le inchiriaza sau le imprumuta, decat sa le cumpere sau sa le detina. Cateva exemple bune in acest sens: Airbnb, Uber si eBay. Aceste platforme ne ofera posibilitatea de a obtine venituri suplimentare din activele pe care le avem. Poti inchiria garajul, terenul sau chiar uneltele pe care le detii. Arunca o privire catre bunurile personale si gandeste-te daca si cui le-ar fi utile. Apoi creeaza un anunt online si s-ar putea sa apara ofertele destul de repede. Astfel, vei obtine un venit suplimentar.
5. Planifici bugetul pe o perioada mai mica de un an. Unele cheltuieli trebuie planificate cu multi ani inainte. Daca doresti, de exemplu, sa cumperi o masina, e de preferat sa economisesti bani. Nu te mai gandi la un credit! Si nu uita: daca nu proiectezi obiective pe termen lung, risti sa iti distrugi toate economiile sau chiar sa ajungi la imprumut.
6. Nu cunosti preturile. Daca nu esti familiarizat cu preturile, vei ajunge sa cheltuiesti mai mult. Specialistii in marketing stiu sa intinda capcane, determinandu-te sa cumperi produse scumpe cu asa-zise reduceri substantiale. In realitate, acelasi produs s-ar putea sa fie mai ieftin intr-un alt magazin...Asadar, testeaza piata, inainte de a cumpara orice!
7. Nu cheltuiesti deloc pentru divertisment. Poti economisi destui bani, daca nu iesi frecvent in oras. Pe de alta parte, daca renunti la cinema, la opera, la concertul preferat sau la o iesire cu prietenii, dupa o perioada te vei simti epuizat/a si nemultumit/a de viata ta. Poti reduce , asadar, cheltuielile pentru distractie, dar nu le anula! De exemplu, te poti intalni cu prietenii in restaurant la o cafea, apoi mergeti acasa la unul dintre voi, unde veti continua sa va simtiti bine.
8. Nu te pricepi sa negociezi si nici nu faci nimic sa inveti. Nu poti reusi singur, asa ca abilitatile de negociere sunt o trasatura esentiala pentru un om bogat. Cei mai buni negociatori au intotdeauna cel mai bun salariu, un mediu de lucru propice si sprijin din partea superiorilor. Daca nu te pricepi sa negociezi, ar fi cazul sa incepi un curs specific(online sau cu prezenta fizica). Apoi, vei sti cum sa pui in practica arta negocierii pentru a face bani!
9. Nu stabilesti relatii. Oamenii bogati arata un studiu al UK Poverty Statistics(Statisticile saraciei din Regatul Unit) stiu sa-si faca prieteni apropiati(cativa), in timp ce persoanele cu un nivel de trai scazut se zbat in singuratate. Ideea e sa nu uiti de prieteni, concentrandu-te exclusiv pe metode de a castiga bani! Prietenii au o influenta pozitiva asupra tuturor aspectelor vietii noastre, inclusiv asupra finantelor.
10. Privesti bogatia ca pe un fenomen negativ. Multe persoane din intreaga lume au o aversiune fata de oamenii bogati. Comportamentul se instaleaza apare mai ales din sentimente precum neputinta si invidia. Nu gandi asa! In realitate, un om bogat poate fi o persoana de calitate! Mai mult, daca devii bogat, poti face din aceasta lume un loc mai bun. Exista multi miliardari care doneaza bani, dar si alte resurse!
Citeste si: Cum sa iti educi copilul pentru a deveni bogat