Pisicile supraponderale tind, de asemenea, sa aiba o durata de viata mai scurta si pierd din energie pe masura ce imbatranesc. Cu abordarea corecta, poti ajuta pisica ta obeza sa piarda in greutate si sa se mentina pe parcursul anilor. Iata ce trebuie sa faci:
1. Schimba dieta pisicii:
- du pisica la veterinar. Daca observi ca pisica ta s-a ingrasat peste masura, nu te apuca sa ii schimbi dieta dupa ureche. S-ar putea sa ii creezi porbleme grave de sanatate, daca ii schimbi alimentatia in mod radical. Mai exact, pisica se poate imbonavi de lipidoza hepatica, o forma de boala a ficatului care ii pune viata in pericol! Asadar, mergi la veterinar. Acesta va determina nivelul ei de obezitate. De asemenea, poate face niste teste de diagnostic, pentru a se asigura ca animalul nu sufera de boli de baza sau probleme de sanatate care i-ar putea afecta pierderea in greutate.
- diabetul la pisicile grase. O problema comuna de sanatate pentru pisicile supraponderale este diabetul. Daca medicul veterinar depisteaza aceasta afectiune la pisica ta, probabil ca va recomanda un program nutritional. Pisica ta poate avea nevoie si de injectii cu insulina! Tot veterinarul va decide si in aceasta directie.
- determina greutatea tinta a pisicii. Pentru a invata cum sa hranesti pisica, trebuie sa stabilesti mai intai greutatea tinta a acesteia. Tot veterinarul te ajuta, folosind rezultatele examenului fizic si o formula ideala pentru greutatea corporala. Astfel, va fi determinata greutatea tinta. De exemplu, o pisica domestica de marime medie ar trebui sa cantareasca intre 3,6 kg si 4,4 kg. In functie de cat de obeza este pisica, veterinarul va recomanda o greutate tinta: aceasta va fi mai mare decat greutatea medie pentru dimensiunea si corpul ei. Daca pisica ta cantareste, sa zicem, 18 kilograme, greutatea ei ideala poate fi de aproximativ 10 -12 kilograme. Medicul, insa, va sugera, in prima instanta, sa urmaresti o greutate tinta de 15 kilograme. Odata ce pisica atinge aceasta greutate, se poate trece la noua etapa de slabire! Ideea e simpla: pentru a ramane sanatoasa, pisica trebuie sa piarda treptat in greutate, pe o perioada lunga. Mai exact, daca greutatea ei tinta este de 15 kilograme si cantareste 18 kilograme, ar trebui sa o ajuti sa slabeasca un kilogram pe luna, timp de trei luni.
- afla care este aportul caloric ideal pentru pisica ta. Pentru a determina cate calorii ar trebui sa consume pisica ta in fiecare zi, va trebui sa calculezi necesarul de energie pentru odihna (RER). Aceasta este cantitatea de calorii de care are nevoie mica felina pentru a ramane sanatoasa atunci cand nu are activitate fizica. Calculul RER se face simplu dupa formula: RER in kcal/zi = 30 (greutatea corporala in kilograme) + 70. Va trebui, asadar, sa stii exact cat cantareste pisica, pentru a calcula caloriile zilnice de care are nevoie. Ca sa slabeasca eficient, pisica ar trebui hranita cu aproximativ 80% din RER sau sa-i multiplici RER cu 0,8. De exemplu, daca greutatea ei ideala este de 10 kg, ar trebui sa ii oferi 210 de calorii/zi. Foloseste acest RER ca ghid si nu pica in cealalta extrema, acea in care iti hranesti insuficient pisica!
- ofera-i hrana conservata de inalta calitate. Pentru cele mai multe pisici supraponderale, hrana umeda conservata poate fi o modalitate eficienta de a pierde in greutate. Multe pisici prefera hrana umeda in detrimentul celei uscate. Aceasta forma de conserva te ajuta sa controlezi cantitatea de hrana zilnica. Uita-te pe etichetele alimentelor conservate pentru a vedea numarul de calorii si ofera pisicii tale cat trebuie pentru a-si indeplini aportul caloric ideal pentru ziua respectiva. Nici mai mult, nici mai putin!
- aplica dieta cu pasi mici si siguri. Nu supune pisica unei diete agresive. Se va adapta bine noii diete, daca stii sa o pui in practica. Pentru inceput combina un sfert de cantitate din noua ei hrana dietetica cu trei sferturi de cantitate din vechea hrana. Fa asta timp de 2 zile. Apoi, schimba proportiile. Fa jumi-juma pentru 4 zile! Schimba din nou combinatia: ¾ din alimentul nou si restul cu cel vechi. Dupa alte 5 zile, poti sa ii oferi in proportie de 100% noua hrana!
- hraneste pisica la ore fixe. Ofera-i 2-3 mese pe zi, la ore cat mai fixe. Se va adapta mai usor noilor conditii, iar organismul sau nu va avea de suferit. Daca ai alte animale de companie, ar trebui sa le tii departe de pisica aflata la dieta cat aceasta se hraneste, evident.
- ofera-i suplimente alimentare. Odata cu limitarea alimentatiei, pisica va primi si mai putini nutrienti. Asta inseamna ca are nevoie de suplimente! Veterinarul iti va recomanda suplimente sanatoase pe baza de acizi grasi omega-3 si multivitamine.
- ofera-i gustari cu continut scazut de calorii. Odata ce ai trecut-o pe dieta, adio resturi alimentare de la mesele tale! Asta daca intr-adevar vrei sa slabeasca. Ofera-i, in schimb, delicii cu continut scazut de calorii , precum popcorn fara sare si unt, fasole verde gatita si alimente dietetice coapte.
2. Mentine pisica activa:
- joaca-te cu pisica. Pisica ta va pierde mai usor in greutate, daca are suficienta activitate. Joaca-te cu ea, de doua ori pe zi. Foloseste-i jucariile preferate intr-o sesiune de joaca de jumatate de ora. Alearg-o prin casa, mai ales daca sesizezi ca are streche, asa cum se spune in popor la vederea unei pisici pline de energie. Reinnoieste-i jucariile, atunci cand isi pierde interesul. Poti folosi inclusiv un mic ghe din hartie. Si acesta ii va starni negresit interesul.
- scoate-o afara si plimb-o cu lesa. Unele pisice adora sa fie plimbate exact ca niste caini. Putine, ce-i drept, deoarece cele mai multe sunt reticente la lumea exterioara(mai ales cele tinute in casa). Nu uita: orice forma de miscare face bine pisicii!
- pune-i stalpi pentru catarat in locuinta. Aceste accesorii ii vor spori pofta de viata. Se va misca des si astfel va arde calorii.
3. Mentinerea greutatii:
- cantareste pisica in mod regulat. Foloseste acelasi cantar pentru a monitoriza greutatea minifelinei tale. Fa asta o data pe zi. Noteaza valorile intr-un carnetel. Nu uita ca pierderea in greutate ar trebui sa fie constanta si treptata;
- asigura-te ca pisica pierde constant in greutate. Pisica trebuie sa se hraneasca doar in limitele aportului de calorii ideal. De semenea, greutatea ei trebuie sa scada intr-un ritm constant. Daca incepe sa ia in greutate, e clar ca dieta nu e respectata sau poate altcineva din gospodarie o hraneste fara ca tu sa stii;
- adopta o dieta pe termen lung si un plan de exercitii pentru pisica ta. Asigura-te, in primul rand, ca pisica nu se ingrasa in mod constant timp de doua saptamani sau ca nu castiga mai mult de 3% din greutatea ei in decurs de o saptamana, deoarece acestia sunt indicatori ca s-ar putea intoarce la obezitate. Ar trebui sa mergi la veterinar cu pisica o data pe luna. Odata ce isi atinge greutatea dorita, pisica poate adopta o dieta pe termen lung, astfel incat sa isi pastreze greutatea. Aceasta ii va fi prescrisa tot de catre veterinar.
Citeste si: Cum calmezi o pisica nervoasa